3 büyük şehir, 3 büyüleyici kitap kafe

1- İstanbul / Minoa Books & Coffee, 2- Ankara / Kırmızı Kedi Kızılay, 3- İzmir / Be Water Coffee & Book Store

Last Updated on 24 Haziran 2021 by Yaşar Çelik

Dijital çağın içine doğan yeni nesil akla gelebilecek tüm işleri için akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar kullanıyor. Ancak zaman zaman teknolojiye ayak uydurmakta zorlanan biz ve bizden önceki nesiller de artık yavaş yavaş hayatın her evresinde dijitalleşmeye başladık.

Günü kapatıp kendi z raporumu yazarken, bazen “bu dijitale ayak uydurma hali hayatımı kolaylaştırdı” desem de ayak uydurmakta çok zorlandığım ve bir türlü kabullenemediğim yeniliklerden biri; sayfalarına dokunmadan, matbaa kokusunu almadan, ekrandan aksın diye çabaladığım kitap okuma ritüeli…

Güzel Kahve Eşliğinde Okunan Güzel Satırlar

Oturduğumuz yerden tüm güncel haberlere, gazetelere, tüm sevdiğimiz ya da keşfetmemizi bekleyen yepyeni yazarlara ulaşabilmek tartışılmaz bir lüks! Ama; ne yazık ki ben, taze ve sıcacık güzel bir kahve eşliğinde, sayfalarına dokuna dokuna, satırları kimi zaman çizerek, bazen durup düşünüp, bazen geriye dönüp, tekrar tekrar ve sindire sindire okunan canlı kanlı bir kitap okumanın keyfini ekranı kaydırarak satırlarına odaklanmaya çalıştığım dijital baskılardan alamıyorum ve çağ ne olursa olsun, gelecek nesle aktarılacak en güzel hediyelerden birinin emek emek inşa edilmiş bir kütüphane olduğunu savunuyorum.

Okumaya Teşvik Eden Kafeler

İşte tam da bu noktada, yeni nesli bana göre okumaya teşvik eden ve giderek sayıları artan Kitap Kafeler artık sadece kitapseverlerin radarında değil. Sizin için seçtiğim 3 büyük şehrimizdeki bu 3 farklı kitap kafe, zengin ve cezbedici kitap seçkilerinin yanı sıra, lezzetli kahve ve tatlı menüleri ile de adından söz ettirmeyi başarıyor.

Okuma önerisi: İstanbul’un kitap durakları, bekleme yapmak serbest

İstanbul – Minoa Books & Coffee

Sadece İstanbul değil Türkiye çapında kitap kafe kültürünü temsil eden ilklerden biri olan Minoa Beşiktaş’taki harika konumu ile bilen bilmeyen pek çok İstanbullunun ilgisini uzaktan çekebilecek enerjiye sahip. Yeşil mini bahçesi ile beni içeri ilk kez buyur ederken, yerli ve yabancı yayınlarla dolu kitap rafları ve adeta akıp giden akıllı iç mekan tasarımı ile heyecanlandırmış, sıcak ve lezzetli demleme kahveleri ile mest etmişti. “Nöbetçi kitapçı, kafe, konsept mağaza ve daha bir sürü şey!” diyerek kendini tanımlayan Minoa, bir kitapseverin ülkemizde ziyaret etmesi gereken yegane kitapçılardan biri!

Okuma önerisi: Balmumu müzesi Madame Tussauds İstanbul gezi rehberi

www.minoa.com
Adres: Vişnezade Mahallesi Süleyman Seba Caddesi Park Apt. No 52 A Beşiktaş Istanbul

Kırmızı Kedi Kızılay

Ankara – Kırmızı Kedi Kızılay

Kırmızı Kedi Kitapevi kalitesini ve geniş kitap yelpazesini tartışmaya gerek bile yok, kuşkusuz… Ankara Sakarya’daki şubesi ile tanışana kadar benim favorim İstanbul Beşiktaş Kırmızı Kedi olsa da, gerek insanı boğmayan iç mekan tasarımı gerekse seçtiğin kitapları saatlerce inceleme (şu an pek mümkün olmasa da) olanağı sunan dinlenme köşeleri ile favorimi değiştirmeme neden oldu. Özellikle çocuk kitapları seçkisi ile bir anne olarak beni can evimden vuran Kırmızı Kedi Kızılay, kitabevinin girişinde hizmet veren kafesinde taze Türk kahvesine alternatif olarak kendi özel harman çaylarını kitapseverler ile buluşturmaya devam ediyor.

Okuma önerisi: Başkent Ankara’nın en iyi müzeleri

www.kirmizikedi.com
Adres: Cumhuriyet mah. Tuna Cad. İnkilap sok. No:8 Çankaya Ankara

İzmir – Be Water Coffee & Book Store

2019 kasım ayında İzmirli kitapseveler ile buluşan Be Water kahve ve kitapevinin yaratıcısı Edebiyatçı Esra Tellioğlu. Tıpkı benim gibi bir Minoa aşığı olduğunu öğrendiğim Esra Hanım, her detayı ile emek emek ilgilendiği kitap kafesini oluştururken kendi özel seçkisini hem kitap arşivine hem de kafenin her ince detayına taşımış. Uzun süredir ziyaret ettiğim iyi tasarlanmış iç mekan projelerinden biriydi, diyebilirim kafe için.

Başlarda saatler süren sıcak sohbetler için buluşma adresi olsa da, zamanla, kitap aşıklarını ve mümkün olduğu sürelerde bu huzurlu atmosferde bilgisayarı ile çalışmayı yeğleyenlerin tercih ettiği bir mekan haline gelmiş. İlgisini çekenlere kafenin Instagram hesabını takip etmelerini tavsiye ederim, Esra Hanımın günün kitabı adı altında seçtiği kitaplar ilham kaynağı olabiliyor. Vakit bulursanız ve yolunuz İzmir’de Alsancak’a düşerse biraz kitaplar arasında kaybolup sonra da sakin bir köşede ev yapımı kurabiyeler eşliğinde güzel bir sade kahve içmeniz belki de gününüzü güzelleştiren detay olabilir.

Okuma önerisi: İzmir’in meşhur sokak lezzetleri

https://instagram.com/bewaterbookcafe
Adres: 1389 sok. Köşemden Apt. No:2/A Alsancak İzmir

Mürde Deniz Berksan
İç Mimar