Uluslararası seyahatin başlaması için üç kategorili yol haritası izleyecek

Last Updated on 5 Mayıs 2021 by Yaşar Çelik

Halkın yarısından fazlasının aşılandığı İngiltere, vaka ve can kaybı açısından AB ülkelerine göre çok daha iyi konumda. Hayatın kademeli olarak normale dönmeye başladığı İngiltere’de uluslararası seyahat yasaklarıyla ilgili kararın bu hafta açıklanması bekleniyor.

3 kategorili plan

tr.euronews.com’da yer alanTuba Altunkaya imzalı habere göre, Avrupa Birliği’nin aşı yaptıranlara ve salgın durumu iyi olan ülkelerin vatandaşlarına kapılarını açma planları İngilizleri umutlandırdı. Ancak Londra hükümeti yurt dışı kaynaklı vakaların adadaki olumlu gidişatı sarsmaması için 3 kategorili plan üzerinde çalışıyor.

Uluslararası ulaşım 17 Mayıs’ta başlıyor

Başbakan Boris Johnson, normalleşme süreciyle ilgili yol haritasını açıkladığında uluslararası ulaşımın 17 Mayıs’ta başlayabileceğini duyurmuştu.

Trafik ışığı sistemi

Planlar kapsamında, bu tarihten itibaren ülkeler farklı kurallar içeren ve yeşil, sarı ve kırmızı olarak adlandırılan 3 kategoriye ayrılacak.

  • “Trafik ışığı sistemi” olarak de bilinen uygulamaya göre yeşil listedeki ülkelerden gelen yolcular için 10 günlük karantina zorunluluğu kalkacak.
  • Sarı listedeki ülkelerden gelenler için mevcut karantina kuralı devam edecek.
  • Kırmızı listedeki ülkelerden seyahat edenler ise İngiltere’ye vardıklarında, masraflarını kendileri karşıladığı bir otelde 10 gün karantinada kalmak zorunda.

İngiltere tüm Avrupa ülkelerine kapılarını açmayabilir

Halkın yarısından fazlasının aşılandığı İngiltere, vaka ve can kaybı açısından AB ülkelerine göre çok daha iyi konumda. Ancak yerel basında çıkan haberlere göre bu durum AB’nin İngiltere’ye sınırlarını açması için yeterli olmayabilir. Sancılı bir süreçten sonra AB ile yollarını ayıran Londra’dan mütekabiliyet ilkesine uyması beklendiği söyleniyor. Diğer bir deyişle, AB’nin İngilizlere kapıları açması halinde, İngiltere’nin de tüm AB vatandaşlarının ülkeye girişine izin vermesi gerekecek.

Oysa konuya yakın kaynaklara göre İngiliz hükümetinin üzerinde çalıştığı yeşil listede 27 AB ülkesinden en fazla 10’unun yer alması öngörülüyor.

2. ve 8. gün Covid-19 testi kuralı

İngilizleri endişelendiren diğer bir kuralsa şu anda geçerli olan “zorunlu 3 test” uygulaması. Mevcut şartlarda, ülkeye varan tüm yolculardan seyahatten 72 saat önce PCR testi yaptırmaları isteniyor. Bunun yanı sıra ülkeye vardıktan sonra, 10 günlük karantina sürecinin 2’nci ve 8’inci günlerinde de test yapma zorunluluğu bulunuyor. Bu testlerin gümrük kapısına varmadan sipariş edilmesi ve ücretinin ödenmiş olması gerekiyor. Yalnızca Sağlık Bakanlığının onayladığı firmalardan alınabilen 2’nci ve 8’inci gün PCR testlerinin fiyatı 100 ile 400 sterlin arasında değişiyor.

Karantina süresini 10 günden 5’e indirmek isteyenler ise ayrı bir test yapıp, sonucun negatif çıkması halinde karantinalarını yarıda bitirebiliyor.

Covid-19 testlerinin fiyatları göz önünde bulundurulduğunda 4 kişilik bir ailenin tatil masrafının en az 400 sterlin artması söz konusu. Dolayısıyla yaz tatilini iple çeken İngilizler 3 test zorunluluğunun kalkmasını istiyor.

Ülkelerin hangi listede olacağına dair fikir veren hükümet, test kuralının kalkıp kalmayacağı ile ilgili henüz bir imada bulunmadı.

Kaynak: