CHP’li Budak: Sadece turizm çalışanlarını aşılamak yetmez…

Last Updated on 2 Haziran 2021 by Turizm Günlüğü

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm personelinin aşılanma sürecine yönelik Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. 

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “2021 turizm sezonu çok sıkı rekabet içerisinde geçecek. Aşılama bu rekabetin en önemli unsuru. Vatandaşlarına yeterli aşıyı sağlayamayan iktidar, turizm çalışanlarını aşılayarak sezonu açmak istedi. Ancak bunu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Sadece turizm çalışanlarını aşılamak yetmez. Haziran sonuna kadar turizm kentlerinin tamamı aşılanabilirse sezonun bir bölümü kurtulur” dedi.

“TURİZM ÇALIŞANLARIMIZIN BİLE YÜZDE 25’İNİ ANCAK AŞILAYABİLDİK”

Turizm sektöründe rakibimiz olan ülkelerin aşılama konusunda ülkemizden çok önde olduğuna dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak şöyle konuştu:

“Rakiplerimizden İspanya nüfusunun yüzde 38’ini, İtalya yüzde 37’sini, Yunanistan ise yüzde 34’ünün ilk doz aşısını tamamladı. Bizde bu rakam hala yüzde 20 civarında. Bu ülkeler sezonu çoktan açtı. Biz bırakın nüfusu turizm çalışanlarımızın bile yüzde 25’ini ancak aşılayabildik. Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışanların hızlı bir biçimde aşılanmalarını sağlamak yerine, kaynaklarını skandal reklam filmlerine harcayarak hem zaman kaybetti hem ülkemizin prestij kaybetmesine neden oldu.

TURİZMDEKİ AŞILAMA FİYASKOSUNU SEZONU AÇMAYARAK MI GEÇİŞTİRECEKSİNİZ?

İktidar vatandaşlarımızı aşılamada geride kalınca, turizm çalışanlarını aşılayarak sezonu kurtarmaya çalıştı. 8 Nisan’da başlayan aşılama sürecinde 23 Mayıs itibariyle yapılan açıklama da yaklaşık 300 bin turizm çalışanının aşılandığı söylendi. 45 günde turizm sektöründe çalışanların yalnızca yüzde 25’inin aşılanabilmesi bu sürecin bile yönetilemediğini gösteriyor. Nasıl öğretmenlerin aşılanmasında başarılı olamadılarsa, turizm çalışanlarının aşılanmasında da aynı derece de başarısızlar. Hadi okulları tatil edip sorunu geçici olarak çözdünüz, turizmdeki aşılama fiyaskosunu da sezonu açmayarak mı geçiştireceksiniz?

ANTALYA AŞILAMADA 35’İNCİ SIRADA

Hem İtalya hem Yunanistan turizm bölgelerinde aşılama sürecine özel önem gösterdi. Bunun pazarlamasını yaparak ülkelerine turist çekiyorlar. Bizde durum içler acısı. Turizm gözbebeği Antalya’da ilk doz aşılananların il nüfusuna oranı yüzde 24, iki doz aşı olanların oranı sadece yüzde 17. Antalya, Türkiye’de aşı yapılan iller sıralamasında 35’inci sırada. Diğer turizm bölgelerinde de aşılama çok yavaş ilerliyor. Muğla’da sadece nüfusun yüzde 31’i, Aydın’da ise sadece yüzde 28’i ilk doz aşılarını olabildi. Ülkemizin en nadide turizm merkezlerinden olan Kapadokya’yı içinde barındıran Nevşehir’de ilk doz aşı olanların oranı sadece yüzde 23. Turizm bölgelerindeki esnaflar, çiftçiler ve işçiler bir an önce aşılama programına dahil edilmeli ve aşılama süreci haziran sonunda kadar tamamlanmalıdır”

YANITI BEKLENEN SORULAR

“Turizm Personeli Aşılama Kayıt Sistemi’ne kaç turizm çalışanı adına başvuru yapılmıştır? Kaç turizm çalışanına aşı yapılması hedeflenmektedir? Şimdiye kadar kaç turizm çalışanına ilk doz aşısı uygulanmıştır? İki doz aşısını yaptırabilen kaç turizm çalışanı vardır? Sağlık Bakanı tarafından BioNTech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6 – 8 hafta olarak uygulanacağı açıklanmıştır. Turizm çalışanlarının ikinci doz aşıları ne zaman tamamlanacaktır? Mevsimlik turizm çalışanları aşılama programına dahil edilecek midir? Turizm bölgelerindeki esnaf aşı programına dahil edilecek midir?”