Rusya’nın uzatma kararının maliyeti belli oldu

Ruble'deki Düşüş Kış Tatilini Ne Kadar Etkileyecek?

Last Updated on 2 Haziran 2021 by Turizm Günlüğü

Yasağının Ruslara maliyeti 340 milyon Dolar, Türkiye’ye ise milyarlarca dolar…

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı charter uçuş yasağını uzatmasının ardından iptallerin başlamasıyla Rus basını, ortaya çıkan zararın hesabını yapmaya başladı.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin, RBK Televizyonu’na verdiği röportajda, Haziran ayı için rezerve edilen Türkiye turlarının toplam maliyetinin yaklaşık 25 milyar ruble (340 milyon dolar) olduğunu söyledi.

“Bugün turistler ve seyahat şirketleri için zor bir gün” ifadelerini kullanan ATOR Başkan Yardımcısı, ilk tahminlere göre Nisan – Mayıs aylarında kısıtlamalar sonucu mağdur olan 500 bin tura ek olarak yasağın Haziran ayı sonuna kadar uzatılmasıyla yeni mağduriyetlerin ekleneceğini, Rus turizmcilerine bunun faturasının en az 25 milyar Ruble olacağını söyledi.

Türkiye’nin çok popüler bir destinasyon olduğunu bu nedenle turistlerin yüzde 65’inin aldıkları tur paketlerini geri iade yerine farklı bir tarihe değiştirmek istediklerini de sözlerine ekledi. Ancak bu durum, zaten zor günler geçiren turizm acentelerine ek maliyetler yükleyecek.

YASAĞIN TÜRKİYE’YE MALİYETİNİ HESAPLAMAK HENÜZ İMKANSIZ

Nisan ayında Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Rusya’nın aldığı 1 Haziran’a kadar yasak kararının Türkiye’de 1.5 milyar dolarlık gelir kaybına yol açacağını belirtmişti.

Haberrus.com’un haberine göre uzmanlar, yasağın Rusya tarafından uzatılmasıyla birlikte Türkiye’nin bu dilimde en az 1 milyon Rus turistten mahrum kalacağı, bunun da maliyetinin toplamda 3 milyar doları geçeceği yorumunda bulunuyor.

Rusya’nın uçuşları durdurduğu 15 Nisan – 1 Haziran dönemi için yapılan 533 bin rezervasyonunun yaklaşık yüzde 65’inin ileri bir tarihe ertelendiği ve buna ek olarak yeni yasaklarla birlikte yeni iptal ve ertelemelerin eklenecek olması nedeniyle Türkiye’nin toplam zararını tespit etmek henüz mümkün değil.