Ruslar uzaktan çalışmak için en çok hangi ülkeleri tercih ediyor?

Last Updated on 29 Temmuz 2021 by Turizm Günlüğü

Ruslar uzaktan çalışmak için öncelikli olarak Türkiye, Gürcistan ve Küba’yı tercih ediyor.

İzvestiya Gazetesi, uzaktan çalışma pratiğinin yaygınlaşmasıyla birlikte pek çok Rusya vatandaşının geçici olarak Türkiye, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya ve hatta Küba gibi ülkelere taşındığını yazdı.

Gazete bu ülkelere taşınma koşullarını ve maliyetlerini araştırdı.

Bilet rezervasyon servisi Kupibilet’ten edinilen bilgilere göre, Rusyalıların tek yönde en çok bilet aldığı ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Rusya vatandaşları bu ülkede 30 gün vizesiz kalabiliyor.

Ancak Emirlikler daha uzun süreli kalmak isteyenlere Uzaktan Çalışma Göçebe Vizesi alma imkanı sunuyor. Bu vizeyi almak içinse ayda en az 5 bin dolar kazanmak şart.

Turkrus.com’un aktardığı habere göre Aviasales verileri de Rusyalıların en çok tercih ettiği ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini gösteriyor.

Rusya vatandaşları Türkiye’de 60 gün vizesiz kalma hakkına sahip. Türkiye Ruslara bir yılda ise en fazla 90 gün kalma hakkı sunuyor.

FİYATLARI GÖRÜNCE TERCİHİNİ İSTANBUL’DAN YANA KULLANDI

Gazeteye konuşan bir beyaz yakalı, uzaktan çalışmak için önce Soçi’ye gittiğini, ancak fiyatları görünce tercihini İstanbul’dan yana değiştirdiğini söylüyor.

Rusya vatandaşlarından uzun süreli kalışlarda vize istemeyen Gürcistan da bir diğer popüler uzaktan çalışma güzergahı. Ruslar bu ülkede 6 aya kadar vizesiz kalabiliyor. Bir günlüğüne ülkeden ayrılarak yeniden giriş yaparak bu süreyi 1 yıla kadar çıkarmak mümkün.

Vize engeli nedeniyle daha az popüler olsa da Rusların bir diğer tercihi Bulgaristan. Turist vizesiyle bu ülkede 90 gün vakit geçirme hakkı var. Ancak konut ve yeme-içme masraflarının düşük olması Bulgaristan’ı Ruslar nezdinde popüler kılıyor.

Freelance çalışanlara oturma izni tanıyan bir diğer ülke de Almanya. “Freiberufler Visa” tabir edilen bu vizeyle üç ay ile üç yıl arasında yaşamak mümkün. Ancak vizeden yararlanmak için Almanca bilmek ve yılda en az 9 bin Euro kazanmak ve müşterilerin Alman şahıs ve şirketler olması şart.

Rusların nispeten daha kolay freelancer vizesi aldıkları bir diğer ülke ise Çekya. Zivno tabir edilen ve 1 yıllığına verilen bu vizeleri alabilmek için kira kontratı sunmak ve banka hesabında 5 bin 587 Euro olması yeterli.