Fokların Antik Kenti: Foça

Last Updated on 31 Temmuz 2021 by Yaşar Çelik

Antik Çağlar’da fok balığı anlamına gelen Phokaia, eskiden çevresindeki adalarda yaşayan fokların çokluğu nedeniyle şimdilerin Foça’sına isim babalığı etmiş. Zamanla “sulak bölge” anlamına da gelen “Foça” adı ile anılmaya başlanan bu küçük Ege kasabası, turkuaz renkli muhteşem denizinin yanı sıra MÖ 2000’lere kadar dayanan inanılmaz bir tarihi geçmişi de topraklarında barındırıyor.

Karşıyakalılar’ın Gözdesi

Bir Karşıyakalı olarak senelerdir yazın bendeki karşılığı olmuştur Foça. Soğuk ama berrak denizine ayağımı sokmadan kendimi denize girmiş hissetmeyişim sadece bana özgü değil, pek çok hem şehrimle paylaştığıma emin olduğum gerçek duygular. Senelerdir İzmir’in bu tarafına yakınlığı ve ulaşımın giderek daha da kolaylaşması sebebiyle günü birlik gitgellerle gönül bağı kurduğum bu kasabaya bu sene ufak bir aile tatili için de şans vermek istedim.

İkinci Şansı Yakalamış Tarihi Bir Konakta Konaklamak: Griffon Boutique Hotel

Bizim gibi tatil planını son dakikaya kadar belirleyemeyenlerdenseniz şansınıza güvenmeniz şart oluyor. Uzun süredir methini duyduğum Mark Warner Phokaia Beach Resort Hotel, her şey dahil konsepti ile her ne kadar ailecek bize hitap etmese de bu küçük eforsuz tatil için öncelikli tercihimdi; ancak son dakika verdiğimiz kararın bir yansıması olarak konaklamak istediğimiz tarihlerde otel müsait değildi. Bu küçük hüsranın bir getirisi ise tesadüfen seçmiş olduğum Griffon Butik Otel’in iyi dönüştürülmüş tarihi bir yapıda bize sunmuş olduğu nezih hizmet oldu. Eski bir zeytinyağı fabrikası ve deponun özüne sadık kalınarak günümüze doğru bir şekilde uyarlanmış ve yeniden can bulmuş olması bir İç Mimar olarak beni mutlu etti. Ayrıca, yeşil sertifikalı, doğa dostu, peyzaj konusunda ödüllü bir işletme olan Griffon Butik Otel özellikle üzerinde durduğu temiz beslenme ideolojisini verdiği hizmette sonuna kadar yansıtmaya çalışıyor. Temizlik konusunda biraz daha iyi olabileceklerini düşündüğüm işletme, mimari tasarım anlamında beğendiğim butik oteller arasına girmeyi başarsa da bana göre 11 yıllık bir geçmişin ardından bazı küçük detaylarda günümüze uyarlanmayı da hak ediyor. Yeni Foça merkeze yürüme mesafesinde olan işletmenin en güzel tarafı ilgili, güleryüzlü ve hoş sohbet edilebilir çalışanları…

Çocuklu Aileler İçin Havuz Gibi Denizi ile Burunucu

Yeni Foça sahile yürüme mesafesinde yer alan otelimizin de yönlendirmesi ile daha önceleri de berrak denizi ile pek çok kez tercihim olan Burunucu Sahili bizim gibi çocuklu aileler için sığ ve kumlu denizi ile tercih edilme sebebi… Ancak koyun tam başlangıcında yer alan Retro Beach dışında tam teşekküllü bir tesis beklentiniz olmasın, zira tüm sahil boyunca yer yer belediyenin kiralık şezlong ve şemsiye hizmeti ile yer yer ise var olan kafe ve barların aynı hizmeti sunduğu 2 seçenek mevcut. Yaşı büyük çocuklar ve yetişkinler için Yeni Foça Windsurf&Yelken Klubü oldukça yoğun ve güzel çalışıyor. Merkezden uzaklaşmak benim için sorun değil derseniz, Foça’nın yıllardır hizmet veren en eski sahil işletmesi Mambo Beach Club eski popülerliğini koruyamasa da hala güzel bir alternatif. Hanedan Beach güzel ve temiz bir işletme olsa da bana göre denizi fazla dalgalı ve hayliyle bulanık. Bunun dışında; kendim deneyimlenmesem de duyduğum kadarıyla bu senenin gözdesi, rafine lezzetleri ve ultra lüks hizmet garantisi ile Plage Soleil.

Plage Soleil Yeni Foça

Daha Bakir Deniz Arayanlara: Acar Camping

Pandemi nedeniyle kalabalıktan ne kadar uzak kalsam kafi diye düşünüyorsanız Yeni Foça-Eski Foça yolu üzerinde yer alan Acar Camping günübirlik tesis kullanımı da sunan, denizi ile mutlu eden orta karar bir işletme.

Acar Camping

Yeni Foça’da Lezzet Durakları

Masamıza gelen tüm tabaklar İle mutlu eden, fiyatı İle üzmeyen Yeni Foça sahildeki Orfoz Balık denizin iyot kokusuna rakı kokusunun karıştığı gönülden tavsiye edeceğim bir mekan. Selanik böreği benim favorim oldu. Öte yandan, 1991’den bu yana kaliteli hizmeti ile tercih edilen Aydın Pide, balık sevmeyen hamur severler için güzel bir alternatif olabilir. Tadı hala damağımda olan, tahinli ve damla sakızlı dondurması ile mest eden Yeni Foça Meşhur Dondurmacım Maraş benim için olmazsa olmaz.

Yeni Foça Meşhur Dondurmacım Maraş

Yerli Turiste Değer Veren İşletmeler

Toparlayacak olursak; yıllardır günübirlik gidip geldiğim Foça 3 günlük kısa aile tatilimde de beni her yönden mutlu etti. Popülerliği ile yabancı turist sayısı arttıkça, yerli halka olan rağbetin azaldığı pek çok sahil kasabasına inat, yerli yabancı ayırt etmeden herkese güleryüzlü davranan tüm işletme sahiplerine ve Foça halkına gönülden teşekkürler… Seneye görüşmek üzere güzel Foça!