Antalya, Ekim ayından umutlu

Antalya havalimanı
Antalya Havalimanı'nda rekor

Last Updated on 28 Eylül 2021 by Yaşar Çelik

Antalya’ya gelen turistin yüzde 70’ini oluşturan ve çeşitli kısıtlamalar nedeniyle aynı dönemde bir araya gelemeyen Rusya, Almanya, Ukrayna, Polonya ve İngiltere pazarları, ekim ayından itibaren kente misafir gönderecek.

Pandemi sürecinde en çok zarar gören sektörlerin başında gelen turizmde, Antalya 2019 yılında toplam turist sayısının yüzde 70’ini oluşturan 5 ana pazar ülkeden bu yıl ilk defa aynı anda turist misafir edebilir duruma geldi. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Antalya turizmini yıllardır Rusya, Ukrayna, Almanya, İngiltere ve Polonya şeklinde 5 ülkenin sırtladığına işaret ederek, “2019 yılında bu beş ülke, aslan payı Rusya’nın olmak üzere gelen toplam turistin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyordu. Turizm tarihinin en parlak yılı olan 2019’da Antalya’ya gelen toplam 15 milyon 280 bin turistin 10 milyon 331 binini bu beş ülkeden sağladık” dedi.

Recep Yavuz’un kendi bloğunda paylaştığı “NİHAYET BEŞİ BİR ARADA…” başlıklı yazısı şöyle devam ediyor.

“NİHAYET BEŞİ BİR ARADA…

Antalya turizmini yıllardır 5 ülke sırtlıyor: Rusya-Ukrayna-Almanya-İngiltere ve Polonya. 2019 yılında bu beş ülke, -aslan payı Rusya’nın olmak üzere- gelen toplam turistin yaklaşık %70 ini oluşturuyordu. Turizm tarihinin en parlak yılı olan 2019 da Antalya’ya gelen toplam 15.280.000 turistin 10.331.000’ni bu beş ülkeden sağladık. Genellikle Rusya birinci (2016 yılı hariç), Polonya beşinci olmak kaydıyla, diğer üç ülke kendi aralarında sürekli yer değiştiriyorlar. 2019 yılında Rusya 5,5, Almanya 2,5 milyonu aşmış, İngiltere ve Ukrayna 1 milyona doğru yol almıştı. Ne ilginçtir ki bütün dengelerin alaşağı olduğu 2020 yılında da bu beş ülke yıl sonunda gelen 3,5 milyon turistin 2,7 milyonunu getirerek Pazar payını %77 ye kadar çıkardı.

Sayılara boğmayayım sizi, kısaca Antalya turizminin bel kemiğini son yıllarda bu MUHTEŞEM BEŞLİ oluşturuyor dersek yeterli. Ancak korona ertesinde tekrar ayağa kalkmaya çalıştığımız 2021 yılında bu beş ülkeyi hiçbir arada göremedi Antalya. Biri varken bir diğeri yoktu. Bu ülkelerin 2021yılındaki durumlarına bir göz atalım:

  • Baş aktör Rusya 15 Nisandan itibaren Türkiye’ye uçuşları yasakladı. Bu yasak 22 hazirana kadar sürdü.
  • Polonya’da dönemsel değişikliklere rağmen, kimi kez düşük volümde, kimi kez yoğun bir şekilde gelişlerini sürdürdü.
  • İngiltere, Türkiye’yi 12 Mayısta kırımızı listeye alarak, uçuşları durdurdu ve bu yasak 22 Eylüle kadar tüm sezon boyu sürdü.
  • Almanya ise Türkiye ile adeta oynadı. Önce nisan ayı ortasında Türkiye’yi yüksek riskli ülke ilan etti, daha sonra 6 haziranda riskli ülke statüsüne indirdi, 17 Ağustos ta tekrar yüksek riskli ülkelere dahil ederek sezon boyu tatilcilerin planlarını alt üst etti.
  • Ukrayna ise sezon başından beri aralıksız gelişlerini sürdüren tek ülke oldu.

Dönem aralıklarını pas geçersek 2021’e dair kabataslak şöyle bir resim çıkıyor ortaya:

EN GÜZEL EKİM GELİYOR

Gördüğümüz gibi bu yıl Antalya’nın ilk beş önemli pazarı ilk kez Ekim ayında birlikte gelecekler. Her ne kadar yılsonuna kadar İngiltere’den söylenildiği gibi 600 bin, Antalya’ya da 10 milyon turist görüşleri olsa da, bunun içinde bulunduğumuz şartlar, sezonun kalan günleri ve bu ülkelerin geçtiğimiz yıllardaki Ekim, kasım performanslarını göz önüne aldığımızda neredeyse imkansız olduğu aşikar.

Bununla birlikte Ekim ayında Hırvatistan, Bulgaristan, Avusturya gibi Orta Avrupa ülkelerinin devreden çıkması ile sezonun bu en keyifli döneminde Antalya’nın keyfini çıkarmak isteyen en az 1,5 milyon turist gelecektir. Bu da Antalya turizminin en verimli Ekim ayı olabilir. 2019 yılının ekim ayında 1 milyon 700 bin misafir Antalya’yı ziyaret etmişti.

Eldeki verileri göre Antalya Eylül ayını iyimser bir tahminle 7 milyon, Ekimi 8,5 milyon sezonu da 9 milyon ziyaretçi ile kapatacak. Bu rakam 2019 un yarısından biraz fazla, 2020’nin 3 katından biraz az. Demiştik ya yavaş yavaş düzelecek her şey.

Araştırmalarıma göre Dünyada bu yıl 9 milyon turist sayısına ulaşan maksimum iki tatil destinasyonu olacak. Kesinleşince rakamları ile yazacağım. Ülke olarak bütün bu zor şartlara rağmen hala ilk 10 da, şehir olarak ilk üçteyiz.

Kolay olmadı kbu.

Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler….