Trekking turları hakkında bilinmesi gerekenler

Trekking turları ile hem doğaya hem de kendinize doğru içsel bir yolculuğa çıkmaya hazır olun. Turizm Günlüğü'nün görsel partneri: Depositphotos

Last Updated on 24 Aralık 2021 by Yaşar Çelik

“Seyyah gibi gezme” mottosuyla misafirlerini yurt içinde Likya Yolu’ndan Karadeniz’e, yurt dışında Balkanlar’dan İsviçre’ye kadar farklı trekking rotalarında keşif yolculuğuna çıkaran Düş Patikası, düzenlediği trekking turları hakkında merak edilenleri Turizm Günlüğü okurları için paylaştı.

Düş Patikası’nın Ekolojik Turlar Koordinatörü Asuman Ataç, “Doğayı, kültürü, tarihi, coğrafyayı, mitolojiyi ve dinleri içine katan trekking rotaları oluşturuyoruz. Trekking bizim için sadece bir doğa yürüyüşü değil aynı zamanda misafirlerimizin kendi içlerinde çıktığı içsel bir yolculuk. Biz bu yolculukta onlara en iyi ve en özel keşif deneyimleri sunuyoruz” diyerek bu yıl trekking turu yapmayı planlayan gezgin ruhlu seyahat severler için trekking sporu hakkında merak edilenleri şöyle yanıtladı:

Düş Patikası’nın Ekolojik Turlar Koordinatörü Asuman Ataç

Merhaba Asuman Hanım. Son yıllarda seyahat severlerin pandemiyle birlikte değişen beklentileri, acentelerin müşterilerine ulaşmadaki sürecini de etkiledi. Artık hem hikayenin hem de içeriğin kaliteli olduğu seyahat turları ön planda. Özellikle pandemi, ev ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyen seyahat tutkunları rotasını trekking gibi doğayla iç içe olan alternatiflere yöneltti. Düş Patikası olarak bu şerit değişiminin ardındaki motivasyon nedir? Trekking turlarınızda sizi diğer meslektaşlarınızdan ayıran özellikler neler? Bir seyahat sever neden trekking turlarını tercih etmeli?

“Merhaba, biz çok sayıda farklı kültür rotalarıyla doğayı birleştiren rotaları içine alan konseptlerde trekking turları düzenliyoruz. Konseptlerimizde yurt dışı ve yurt içi olarak birbirlerinden ayrılıyor. Yurt içi trekking rotalarında tüm günü kapsayan trekking rotaları yapıyoruz. Örneğin Likya Yolu, Saint Paul Yolu, Karadeniz trekking rotaları ve Türkiye’de yeni açtığımız Fırat Yolu trekking rotaları, Frig Yolu gibi farklı destinasyonlar gerçekleştiriyoruz. Bu rotaları seçerken dikkat ettiğimiz en önemli kriter hem kültürü hem de doğayı birlikte misafirlerimize sunmak. Kültürü, tarihi ve coğrafyayı bir bütün olarak içine alan rotalar belirliyoruz.

Trekking

TREKKING İÇSEL BİR YOLCULUK

Trekking sadece yürümek değil, aslında kişinin kendine doğru giden yolda kendini keşfetmesini sağlayan içsel bir yolculuk aynı zamanda. İçsel yolculuk dediğimiz trekking rotalarına başladığınızdan itibaren siz ve içinde bulunduğunuz ekip bir anlam taşımaya başlıyor. Doğadaki faaliyetlerin sonunda yaşadığınız başarma hissi iş hayatı gibi değil. Bir gücün varlığını; yani doğayı kabul etmenizi sağlıyor. Tabi ki doğanında sizi kabul etmesi demek. Ekip içindeki yardımlaşma ve grup içi sosyal etkileşim  ihtiyacını statü belirlemeden yapıyorsunuz. Doğayla bütünleşiyorsunuz.

Trekking her yaştan seyahat severe hitap eden bir spor türü. Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Depositphotos

ŞEHİR SPORU YAPAN HERKES TREKKING TURLARINA KATILABİLİR

Rotalarımız sizi hem fiziksel olarak tamamlarken hem de doğayı korumanızı ve ona saygı duymanızı hatta onun büyüklüğünü kabul etmenizi sağlıyor. İnişli çıkışlı olarak tercih ettiğimiz rotalarda büyük güç sarf etmeniz gerekmiyor. Şehir sporu yapan ve fiziksel bir kısıtlığı bulunmayan her misafirimiz bu rotaları sağlıklı bir şekilde tamamlayabilir. Standart olarak gerçekleştirdiğimiz bir yürüyüş rotasını 10 ile 15 km aralığında planlıyoruz. Ve programlarımızda kaç km yürüneceği belirtilmektedir. Gruplara özel turlarda yapıyoruz. Böylece grupların istediği değişken zorluklarda özel rotalar çıkartabiliyoruz.

Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Depositphotos

“TUR TARİHLERİNİ İKLİMSEL ZORLUKLARA GÖRE BELİRLİYORUZ”

Öte yandan bölgenin coğrafyasına göre uygun tarih aralıkları tercih ediyoruz. Örneğin Mart’ın son Nisan’ın ilk haftası Likya Trekking Rotaları turumuz başlamaktadır. Ama rotamız eğer Karadeniz ise Haziran’ın 15’inden sonra turlarımız başlar. Rotamız Akdeniz olduğunda misafirlerimizden deniz kıyafetlerini getirmelerini isteyebiliyoruz. Trekking rotaları rutinin dışına çıkmanın kapısını aralıyor bizlere. Turlarımız kişisel değişime giden bir süreci de destekliyor aslında.

Düş Patikası Yurt Dışı Trekking Turları: Gürcistan Mestia Svaneti Trekking Turu, Saraybosna Una Ulusal Park Trekking Turu, Makedonya Trekking Turu, Karadağ Montenegro Trekking Turu.

YURT DIŞI TREKKING TURLARIMIZIN KAPSAMINI DAHA DA GENİŞLETTİK

Yurt dışı trekking turlarımızdaki farklılıklara gelecek olursak; Balkanlar, Saraybosna, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Gürcistan, İsviçre, Almanya, Afrika gibi değişik destinasyonlarda trekking rotalarına gidiyoruz. Örneğin birçok şirket Balkanlar’da beş ülkeyi üç günde gezdiriyor. Biz Düş Patikası olarak yaklaşık 6 yıl önce Balkanlar’ın her ülkesini A’dan Z’ye doğasıyla birlikte kültürünü, tarihini gezeceğimiz keşif turları yaptık. Bu diğer meslektaşlarımızdan farklı olarak bize şunu sağladı: Rotalarda şehir merkezlerinden geçen hızlı geçişler yerine, detayların gezileceği rotalar planlanması gerektiğini  fark ettik.  Bu hızlı geçişlerde kaçırılan doğal güzellikleri düzenlediğimiz rotaların içine entegre ederek daha kapsamlı turlar oluşturduk. Tek bir ülkeyi 4 gece 5 gün veya 6 gece 7 günlük programlarla geziyoruz ve daha gezilecek çok yer var. Bölge gastronomi anlamında da çok tatmin edici.  Bu sayede turlarımız gün boyu sadece trekking rotası olarak sürmüyor. Aksine misafirlerimiz günün belirli bir saatinden sonra gece yarısına kadar tarihi, kültürü ve gidilen ülkenin yaşamını görebilecekleri bir tur da gerçekleştirebiliyor.

“TURLARIMIZDA ÇAN EĞRİSİ SİSTEMİ UYGULUYORUZ”

Altı günlük bir programda misafirlerimizin kas yapısını birden bire zor bir rotaya sokarak zedelemiyor, çan eğrisi modelimizle hafiften zora doğru giden bir akış uyguluyoruz. Yani sadece yürütmüyor, fiziksel aktivitenizi ve vücut sağlığınızı koruyarak hareket ediyoruz.

Şu ana kadar verdiğiniz detaylı bilgiler ışığında okurlarımız ve gezginler için trekking tur rotalarınızdan, Düş Patikası’nın düzenlediği bu turların en önemli avantajlarından ve ilk kez böyle bir tura katılacak gezginlere önerilerinizden bahsedebilir misiniz?

Düş Patikası Yurt İçi Trekking Turları: Fırat Yolu Trekking Turu Elazığ Etabı, Karia Yolu Marmaris Datça Trekking Turu, Saint Paul Yolu Trekking Turu, Kaçkar Yaylaları Trekking Turu, Likya Yolu Ölüdeniz Kalkan Trekking Turu, Frig Vadisi Trekking Turu.

TREKKING TURLARI ROTALARIMIZ

Yurt İçi Trekking Rotaları

  • Likya Yolu, çok sayıda gerçekleştirdiğimiz ve bizim için önemli rotalardan biri olan bu turumuzu 4 gece 5 gün olarak planlıyoruz. Fiziksel bir engel olmadığı sürece 5 yaşından 90 yaşına kadar her yaştan misafirimiz turlarımıza katılım gösterebiliyor. Likya Yolu Trekking Turu programımızı, 1. ve 2. etaptan oluşan bir panoramik görsellikle, en güzel fotoğrafları çekmek isteyen misafirlerimiz ve doğanın deniz, orman ekolojik yaşam üçlemesini yaşayabileceğinizi düşündüğümüz bir sistem içerisinde sunuyoruz.
  • Saint Paul Yolu da Likya Yolu gibi özel olarak seçilmiş rotalardan birisi. Likya Yolu için tüm söylediğim ve turda planladığımız süreç burada da geçerli. Bu rotalarda rotanın en güzel 15 km’lik kısmını alıp geçiş hatlarını kullanarak farklı manzaralara farklı noktalara hareket ediyoruz. Yani farklı keşif hissiyatının deneyimlenmesine olanak sağlıyoruz. Yerel halkla temasın ve eko turizme gelir sağlandığı turlara imza atıyoruz.
  • Karadeniz Trekking Rotaları
  • Fırat Yolu Elazığ Trekking Rotaları
  • Fırat Yolu Malatya Trekking Rotaları
  • Frig Vadisi Trekking Turu
  • Munzur Ovacık Yaylaları Trekking Turu
  • Macahel Yaylaları Trekking Turu
  • Karia Yolu Marmaris Datça Trekking Turu
  • Kaçkar Yaylaları Trekking Turu
  • Eco Trails Köyceğiz Dalyan Trekking Turu
  • Yenice Ormanları Trekking Turu

Yurt Dışı Trekking Rotaları

  • Gürcistan Mestia Svaneti Trekking Turu
  • Saraybosna Una Ulusal Park Trekking Turu
  • Makedonya Trekking Turu
  • Karadağ (Montenegro) Trekking Turu

DÜŞ PATİKASI TREKKING TURLARI’NIN DİĞER AVANTAJLARI

  • Tur başlangıcı ve bitişinde ev-havalimanı arası servis hizmeti.
  • Otel konaklamalı tur programları. Rotaya en yakın butik otelde kaliteli ve konforlu konaklama hizmeti.
  • Alanında uzman arama-kurtarma, dağcılık ve ilk yardım bilgisi olan profesyonel rehberler eşliğinde tarih ve coğrafya keşfi.
  • Tur boyunca kaliteli araçlarda seyahat imkanı ve tur sırasında, gps, telsiz ve rotada tecrubeli rehberler.
  • 16-18 kişilik butik gruplarla tur imkanı.
  • Genel katılıma açık olmasının yanı sıra aile, arkadaş, şirket, kurum grupları gibi birçok grup talebine de özel programların hazırlanması.
  • Pandemi ve hijyen kuralları için özel eğitim bilgilendirmesi. Önlem ve tedbirlerin alındığı tur programları.
  • Doğru planlanmış, doğru tarih ve doğru lokasyon seçimi yapılmış, operasyon sürecini yöneten güçlü ekip kadrosu.
  • Kamp yükü, bavul ve valiz gibi eşyalar araç içerisinde taşınıyor.
  • Askeri kampa gidilmediğinin bilincinde olarak dinlenmek isteyen misafirler kendilerine ait bir gün geçirebiliyorlar.
  • Disipliner grup uyumu dışında katı kurallar bulunmuyor.
  • Yürüyüş, yüzme (deniz, kanyon, şelale) ve keyif imkanı bir arada tur akışları.
  • Kültürel etkileşim yüksek. Siyasi, insani değer, kültürel sohbetler yapabileceğiniz misafir kitlesi ile birlikte sosyalleşme ihtiyacının karşılanması.
Yetişkin veya çocuk, trekking herkesin yapabileceği bir spordur. Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Depositphotos

İLK KEZ TREKKING TURUNA KATILACAK GEZGİNLERE ÖNERİLER

  • Yapabileceklerinize inanın.
  • Trekking güvenli bir spordur. Kendinizi doğaya ve tur ekibinin ahengine bırakın.
  • Birlikte gideceğiniz ekip sizin doğadaki güvenliğinizdir. Rotayı ve doğa zorluklarını bilen rehber ve şirketlerle sağlıklı, güvenli ve doğru programlanmış turlara çıkın.
  • Doğada sürprizlere açık olun. Hava koşulları sebebi ile rota değişiklikleri olabilir. Değişkenlere hazır olun ve kendinizi akışa bırakın.
  • Başlangıç aşaması için sadece bilekli ve tabanı arazi şartlarına uygun yürüyüş botları yeterli. Onun dışındaki malzemelerde elinizde mevcut spor eşyaları kullanabilirsiniz. Örneğin su geçirmez yağmurluk veya belden bağlanan sırt çantası, yürüyüş pantolunu, şort veya tayt gibi…
  • Yetişkin veya çocuk, trekking herkesin yapabileceği bir spor. Fakat gelmeden önce kendinizle ve fiziğinizle ilgili bir sıkıntı yaşıyorsanız ya da olabileceğini düşünüyorsanız bunu tercih ettiğiniz acentenize ya da rehberinize mutlaka söyleyin, merak ettiklerinizi sorun.
  • Yurt içinde bahar aylarını tercih edecek gezginler Likya Yolu, Karia Yolu ve Saint Paul Yolu trekking turlarını tercih edebilirler.
  • Konaklaması, uçak bileti, yemek ihtiyaçları tur içerisinde olduğu için trekking turlarını uygun fiyatlı olarak düşünmek mümkün. Turu alırken ödediğiniz ücret karşılığında ekstra masrafınız neredeyse olmuyor. Tabii günümüz koşullarını düşündüğümüzde tur ücretleri kimileri için pahalı kimileri için uygun olabiliyor. Düş Patikası Trekking Turlarının ise Asuman Hanım’ın deyimiyle; fiyatlarımız, verdiğimiz hizmet ve tur içeriği ile belirlenmektedir.

Okuma önerisi: Barış Ataç: Küba turlarında konsept değişiyor