Otelinizin nakit akışını koruma ve varlık değerlemesini iyileştirilmesinin önemi

Turizmde Cirolardaki Artış Yavaşladı

Last Updated on 12 Ocak 2022 by Yaşar Çelik

Otel gelir yönetimi, varlığın nakit pozisyonunu geliştirerek nakit akışını ve otelin genel mali durumunu koruma, tahmin etme ve güçlendirmede merkezi bir rolü vardır. İşletmelerde nakit akışını sağlıklı bir şekilde sağlamak ve kontrol etmek hayati derecede önemlidir.

Gelir yönetimi sistemi tarafından oluşturulan ek gelir, doğrudan mevcut nakit miktarına akar. Bu durum yüksek nakit akışı oranı – gider yönetimine olanak tanıyan ayrıntılı tahminlerle birleştiğinde, işlerin çok yoğun olmadığı periyodlarda faaliyet göstermek için kritik öneme sahip bir dizi avantaj sunmaktadır.

Nakit kraldır

Nakit otele daha fazla günlük likidite sağlamaktan, işletme maliyeti gereksinimlerini karşılamaktan ve yatırımlar için bankada para bulundurmaya kadar çok önemli unsurlar oluşturur. Genel olarak bir otel grubunda gelir yönetimi standartlarının belirlenmesi ve merkezileştirilmesi, genel portföy performansını da iyileştirdiği bilinmektedir. Marka veya bölgeye göre mülkler arasında veri toplama ve karşılaştırmalar, otelcilerin mülklerini farklı pazarlarda en iyi şekilde nasıl fiyatlandıracaklarını belirlemelerine olanak tanır.

Doğru tahmin verileri, pazar araştırması ve analizi, otelcilerin gelecekteki tüm fırsatlar için gerçekçi fizibilite çalışmaları yürütmesine de olanak tanır. Sermaye yatırımı yapmadan önce gelecekteki proje başarılarını tahmin etmek, otelin sürdürülebilirliği açısından önem taşımaktadır.

Otel sahipleri ve işletmecileri, otellerinin nakit akışını korumak ve zorunlu bir satışı önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. Akıllı gelir yönetimi stratejileri ve teknolojisi ile oteller, çok ihtiyaç duyulan nakit akışını üretebilir, finansal sonuçları iyileştirebilir ve bu krizde var olmak için gereken veri ve analitiği sağlayabilir.

Varlık Değerlemesini İyileştirin

Ancak bir otelin değerini ölçümlemek en iyi zamanlarda bile zordur. Ölçümlemeler, hem derin bir uzmanlık hem de geçmişte kullanılandan çok daha kısa vadeli bir analitik süreç gerektirir. Şimdi, pandemiyi çevreleyen belirsizlik, işleri çok daha karmaşık hale getirmiştir.
Ayrıca, pandemi ile ilgili riskler ve kısıtlamalar, değerleme uzmanlarının saha incelemeleri, mülakatlar ve pazar araştırması gibi yüz yüze saha çalışmaları yapmasını belirli oranlarda engellemektedir. Pek çok unsur bir değerleme sürecine girerken, iki temel unsur, tipik olarak on yıl boyunca tahmin edilen gelecekteki işletme nakit akışları ve gelecekteki bir satıştan beklenen net gelirdir.

Bu durum, otelin performans verilerinin yanı sıra piyasa tahminlerine erişim gerektirir. Ancak bugünün öngörülemeyen pazarında güvenilir tahminler zor görünmektedir. Diğer karmaşık konular ise; geçici otel kapanışları, küçültülmüş oda envanterleri, personel & hizmetler ve temiz, güvenli bir ortamın sağlanması ek maliyetlerdir.

Bu koşullar altında, gelir yönetimi uzmanlığına ve teknolojisine akıllıca yatırım yapan oteller belirgin avantajlara sahip olur. Deneyimli bir gelir yöneticisi, zamanında, ayrıntılı ve sık tahminler ve yeniden tahminler üretmek için derin analitik becerilerden, dahili ve harici veri kaynaklarına aşinalıktan ve gelişmiş bir gelir yönetimi sisteminin veri modelleme yeteneklerinden yararlanabilir.

Doğruluk, hız ve çeviklik kritik öneme sahiptir çünkü bu unsurlar otel doluluk tahminlerini, satış ve pazarlama stratejilerini, fiyatlandırma ve envanter kararlarını yönlendirir.

Tüm bu işlevler, artan geliri artırmaya ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olarak varlık değerini artırmaya doğrudan katkıda bulunur. Öte yandan, tahmindeki hatalar ve verimsizlikler kötü kararlara ve kaçırılan hedeflere yol açabilir ve sonuçta piyasanın altında bir değerlemede zorunlu satışla sonuçlanabilir.

Geleceğe Yatırım Yapın

Bir otelin bugün kazandığı her TL veya döviz, otelin ışıklarını açık tutmaya yardımcı olmak için nakit akışı oluşturur ve tasarruf edilen her meblağ, kârlılığı güçlendirir. Odalar, yiyecek ve içecek ile toplantı & etkinlikler için daha düşük taleple birlikte oteller, hedef pazarları yeniden tanımlamalı ve yeni gelir kaynakları belirlemelidir.

Otel operatörleri, tüm gelir akışlarını optimize ederek, kullanılmayan alanlarda artan gelir ve tasarruflar bulabilir. Toplam geliri ve maliyetleri kararlara dahil ederek kayıpları azaltabilir ve karlılığı artırabilirler. Talep toparlandıkça, bu stratejilerin getirileri ivme kazanacak, işletme için ek nakit akışı yaratacak ve toparlanmanın hızlandırılmasına yardımcı olacaktır.

İşletme maliyetlerini en aza indirmek için harekete geçmenin birçok yolu vardır. Saygın bir yatırım firması gibi, çok yönlü, sağlam bir gelir yönetim sistemi, bir gerileme sırasında kayıpları en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Gelir yönetimi asla tek seferlik, kısa vadeli bir yatırım olarak düşünülmemeli, bunun yerine her yıl katlanarak geri dönecek uzun vadeli bir strateji olarak düşünülmelidir.

Önceki İçerikBu kış kayak tatili hayal oldu! En ucuz oda 10 bin TL’den başlıyor
Sonraki İçerikVaka artışları karşısında kapanmaya gitmeyecek
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.