“Kültür ve Turizm Bakanı değişiyor” iddiası

Bakan Ersoy İrlanda
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Last Updated on 7 Şubat 2022 by Yaşar Çelik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın revizyon sinyalinden sonra kulisler hareketlendi! Kabine’de değişiklik bekleniyor.

Ankara’da kabine değişikliği yeniden konuşulmaya başlandı. Erdoğan’ın karar vereceği revizyonla teknokrat bakanların gidebileceği, yeni isimlerin özel sektörden tercih edilmeyeceği belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı’ndaki görev değişikliğinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine’de yeni revizyon sinyali verdi.

Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra siyaset kulislerinde bomba bir iddia konuşulmaya başlandı.

Ankara’da kabine değişikliğine ilişkin kulisler siyasette zamana yenilmeyen bir gelenek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından şu ana kadar toplam sekiz bakan görevden ayrılırken devam etmesi beklenilen kabine revizyonu kapsamında özel sektörden isimlerin artık tercih edilmeyeceği belirtiliyor.

Kimler gider, kimler kalır?

DW Türkçe’nin parti kulislerinden edindiği bilgilere göre, bundan sonra bakan seçiminde özel sektörden gelen “teknokrat isimlere” yer verilmemesine dikkat edilecek. Ankara’da siyasi aktörler arasındaki genel izlenim, özel sektörden gelen isimlerin devlet yapısına iyi uyum sağlayamadığı, hala özel sektör düşüncesiyle hareket ettikleri ve gerek bürokrasi gerekse milletvekilleri arasında bunun rahatsızlık yarattığı yönünde.

Bu nedenle önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kabinede yer almayabileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda yine özel sektörden gelen bir isim olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk istifa etmişti.

Kabineye atanacak yeni bakanlar için bundan sonra devleti bilen, özel sektörden gelmeyen ve partili isimler arasından tercih yapılacağı ifade ediliyor.

Haberler.com sitesinden Servet Uzun’un aktardığı iddiaya göre; İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda değişikliğe gidilecek.

Adalet Bakanlığı görevinden istifa eden Abdulhamit Gül’ün yerine bu görevi daha önce de yapan Bekir Bozdağ atandı.

“BUNDAN SONRA DA GEREKTİĞİNDE YENİ DEĞİŞİKLİKLER YAPABİLİRİZ”

Bu atamayla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Değişen şartlara göre Kabine’de revizyona gitmemiz doğal bir durum. Bundan sonra da gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz” diyerek Kabine’de değişiklik sinyali verdi.

Bu açıklamadan hemen sonra siyaset kulisleri de hareketlendi.

5 BAKANLIKTA DEĞİŞİKLİK İDDİASI

Kulislerden gelen bilgilere göre; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de görevinden alınacağı kulislerde konuşulan konular arasında yer alıyor.

PEYDERPEY DEĞİŞİKLİK DE OLABİLİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, birden kabine değişikliğine gitmeyeceği, aynı Lütfi Elvan ve Abdülhamit Gül gibi isimlerde olduğu gibi, peyderpey kabinede değişiklik yapacağı da dillendiriliyor.

KALIN’IN ÇAVUŞOĞLU’NUN YERİNE GETİRİLECEĞİ İDDİA EDİLDİ

Kulislerde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da Bakan Çavuşoğlu’nun yerine gelebileceği ileri sürülüyor.

İLK SIRADA HANGİ BAKAN VAR?

BBC Türkçe’de yer alan Ayşe Sayın imzalı habere göre “görevden alınacak bakanlar” listesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ilk sırada yer alıyor.