Seyahat ve turizm gelecekte nasıl değişecek?

seyahat uygulamaları

Last Updated on 18 Nisan 2022 by Yaşar Çelik

Gelecekte seyahat ve turizm: Dünyada seyahat planlama deneyiminin nasıl değişeceğine dair öngörülerim;

İnsanlar önceden planlama yapmak için daha az zaman harcarlardı. Bazı maceraperest gezginler, tedbirsiz davranıp, son dakikada şansları varsa bir otel bulabilirlerdi. Herkes bu kadar uç noktalara gitmeyecektir. Bazı insanlar kendilerini rezerve edilmiş bir yatağın beklediğini bilmenin huzuruna ihtiyaç duyarlar. Bu tip insanlar genellikle planlama yapmaya önem veren insanlardır. Ancak bu insanlar bile, yapılacak aksiyonlar ile ilgili son dakika kararları için mobil uygulamalara giderek daha fazla güvenebilmektedir. Bununla birlikte, bazı planlamaların her zaman önceden yapılması gerekecektir, ancak yeni nesil seyahat planlama araçları kullanıma sunuldukça bu planlama daha kolay hale gelecek ve tereddütsüz bir şekilde daha az zaman alacaktır.

İyileştirilmiş rezervasyon araçları, insanların daha verimli seyahat planlarına odaklanmasını sağlayacaktır. Artan toplu taşıma bağlanabilirliği (daha fazla uçuş rotası, yüksek hızlı tren vs.) ve genişleyen yan hizmetler matrisi, daha fazla seçenek sunmuş ve gezginler için daha fazla kafa karışıklığı yaratmıştır. Konaklama tarafı da Airbnb gibi hizmetlerin yardımıyla hızla genişlemektedir. Ancak geliştirilmiş araçlar, tüm bu seçenekleri sıralamayı ve makul fiyatlı ve boşa harcanan zamanı en aza indiren bir seyahat planı bulmayı kolaylaştırmaktadır.

Gezginler geleneksel sınırların ötesine geçecektir. Bugün, önceden paketlenmiş bir tur veya belirli bir ülkeye odaklanan bir rehber kitap yardımıyla birçok gezi planlanmaktadır. Ancak gezginler her zamankinden daha meşgul ve bu sınırlar tarafından kısıtlanmadan mümkün olduğunca çok sayıda harika anıyı sıkıştırmak istemektedirler. Birçok ülke arasındaki sınırların aşılması zamanımızda kolaylaşmıştır. Özellikle de AB üyesi ülke gezginleri için ve yeni yerlerin her zamankinden daha erişilebilir görünmesini sağlayan yeni ekonomiler ortaya çıkmaktadır. Gezginler önceden basılmış bir kitapla veya önceden yapılandırılmış bir paketle sınırlandırılmak istemeyecekler, bunun yerine sayısız ilgi alanlarını karşılayacak kadar esnek olan yeni etkileşimli planlama araçlarından yararlanacaklar.

Kısacası, yeni nesil planlama araçları, insanların daha az zaman ve para harcamasına ve daha benzersiz, tatmin edici geziler yapmasına olanak tanıyacaktır.

Selçuk Kuttaş‘ın önceki yazıları için linke tıklayın.

Önceki İçerikİşte güney otellerinde bayram tatilinin faturası
Sonraki İçerikIntourist Antalya uçuş ağını genişletiyor
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.