Sabiha Gökçen’in ikinci pisti ne zaman bitecek?

Görsel Google Earth'ten alınmıştır.Sabiha Gökçen’in ikinci pisti ne zaman bitecek?
Görsel Google Earth'ten alınmıştır. Sabiha Gökçen’in ikinci pisti ne zaman bitecek?

Last Updated on 16 Mayıs 2022 by Yaşar Çelik

Sabiha Gökçen’in ikinci pisti ne zaman bitecek? Sözcü yazarı Toker: İkinci pistin kısa sürede tamamlanıp hizmete açılması hayal… Sabiha Gökçen havalimanı en az iki-üç yıl daha tek pistle idare ettirilecek görünüyor.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 10 yıldır bitirilemeyen ikinci pist yapımı için gerçekleştirilmiş ihaleler için “tasfiyeye” gidildiğini köşesinde duyurdu. Toker, “Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist yapımı için açılan, bitirilemeyen ihalelerle ilgili birçok yazı yazdım. Düzenli okurlar anımsayacaktır. Şimdi de söz konusu işlerin “tasfiyeye gittiği” konuşuluyor. Dolayısıyla ikinci pistin kısa sürede tamamlanıp hizmete açılması hayal… Sabiha Gökçen havalimanı en az iki-üç yıl daha tek pistle idare ettirilecek görünüyor.”

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker‘in bugünkü yazısında Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili bölüm şöyle devam ediyor;

“Sabiha Gökçen’e pist bakım ihalesi

PAT sahası bir havalimanı terimi. PAT, bir kısaltma. Pist, apron ve taksi yolu sahaları ile diğer havalimanı araçları için düzenlenen sahaya deniyor.

3 YIL DAHA TEK PİSTLE DEVAM EDECEK

Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist yapımı için açılan, bitirilemeyen ihalelerle ilgili birçok yazı yazdım. Düzenli okurlar anımsayacaktır. Şimdi de söz konusu işlerin “tasfiyeye gittiği” konuşuluyor. Dolayısıyla ikinci pistin kısa sürede tamamlanıp hizmete açılması hayal… Sabiha Gökçen havalimanı en az iki-üç yıl daha tek pistle idare ettirilecek görünüyor.

Bu arada yükü çok ağır olan mevcut tek pist için yeni bir ihale yapılmış. Girişte bahsettiğim, “PAT sahası” için bakım ve onarımı yapım işi ihalesi. Hayır, alışık olduğumuz üzere 21/b değil. HEAŞ’ın 11 Mayıs’taki ihalesi bu kez açık usulle yapılmış. Ne var ki ihaleyi açık usulle yapsalar bile kamuoyu bilgilendirilmedi. Yaklaşık maliyeti ve kimin ne kadar aldığını ve diğer bilgileri öğrendiğimizde paylaşırız.”

TARİHÇESİ

Sabiha Gökçen’in ikinci pisti ne zaman bitecek?

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti 2022’de de bitmeyecek. 13 yıldır en büyük rakip durumdaki İstanbul Havalimanı’nı işleten müteahhitler (Kalyon, Makyol ve Cengiz) tarafından bir türlü bitirilemeyen pistin gelecek yıl ancak yüzde 50’sinin tamamlanacağı açıklandı.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pist inşaatı ilerlemek yerine geriye gidiyor. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haziran ayında TBMM’de bir soru önergesine verdiği yanıtta 13 yıldır bir türlü bitirilemeyen pistle ilgili Covid-19 nedeniyle aksaklıklar çıktığını, iş bitim tarihinin 28 Aralık 2021 olarak revize edildiğini açıklamıştı.