CHP’li Budak: Doğa talanında sıra Tazı Kanyonu’na geldi

CHP’li Budak, Antalya’daki Tazı Kanyonu’nun özelleştirilmesini TBMM gündemine taşıdı

Last Updated on 19 Ağustos 2022 by Turizm Günlüğü

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak: Sıra Tazı Kanyonu’na geldi; manzara izlemek bile paralı hale gelecek.      CHP’li Budak Doğa talanı Tazı Kanyonu

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, doğal güzellikleriyle öne çıkan ve saklı cennet olarak tabir edilen Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Tazı Kanyonu’nun işletmeye açılmasını TBMM gündemine taşıdı.

ÜLKEMİZDEKİ DOĞAL GÜZELLİKLERİ KATLETMEKTE UZMANLAŞAN BİR İKTİDAR VAR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, “Tazı Kanyonu 2017 yılında doğa gezginlerinin çektikleri fotoğraflar sonucunda meşhur oldu. Yerli ve yabancı pek çok turist eşsiz manzarayı görmek için bölgeye akın etti. Bedava manzara izlemesinler, bilet keselim diye düşünmüş olacaklar ki Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü hemen özelleştirme planına girişti. İhaleyi alacak işletme, “yolu güzelleştireceğiz, yatırım getiriyoruz” diye yine ağaç kıyımına başlayacak.

Ülkemizdeki doğal güzellikleri katletmekte uzmanlaşan bir iktidar var. Kıyılar, ormanlar yetmedi, doğa talanında sıra Tazı Kanyonu’na geldi. Manzara izlemek bile paralı hale gelecek” diye konuştu.

HER KURUMUN BAŞINDA BİR TEK ADAM VAR

Özelleştirme sürecinin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını dile getiren Çetin Osman Budak, şöyle konuştu: CHP’li Budak Doğa talanı Tazı Kanyonu

“Gelişmiş demokrasilerde bir bölgeyle ilgili karar alınacaksa işin uzmanından görüş alınır, yerel idarecilere ve en önemlisi de o bölgede yaşayanlara danışılır. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü, işletme planı hazırlığının tamamlanmak üzere olduğunu söylüyor. Müdürlük bu bölgeyi tek başına aldığı bir kararla özelleştirmeye açmaya hazırlanıyor.

Tazı Kanyonu’nu meşhur eden özelliği el değmemiş olması ve doğal güzellikleridir. Buradaki doğayı tahrip edecek bir çalışma halihazırda bölgeyi cazip kılan özelliklerin yitirilmesiyle sonuçlanacak. Görevi doğayı, milli parkları korumak olan müdürlük, doğayı ranta açıp birilerine peşkeş çekmek istiyor. Müdürlük, kanyonda güvenlik önlemleri üzerine çalışmalı, doğanın kirletilmemesi için çaba sarf etmelidir. Buradan birilerine rant sağlamanın peşine düşmemelidir.”

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  • Beşkonak Köprülü Kanyon İşletme Planı’nın yapım sürecinde hangi kişi ve kurumlar rol almıştır?
  • Bölge halkının görüşlerine başvurulmuş mudur?
  • Plan kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?
  • Tazı Kanyonu bölgesinde yapılması düşünülen yatırımın büyüklüğü ne kadardır?
  • İşletme süresi ne kadar olacaktır?
  • İşletmenin elde ettiği kârdan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne herhangi bir gelir aktarılacak mıdır?
  • İşletme Planı tamamlanmak üzere olduğu söylenen süreçle ilgili ÇED Raporu hazırlanmış mıdır?
  • Bölgenin işletmeye açılmasının çevre üzerindeki etkisi değerlendirilmiş midir?
  • Tazı Kanyonu’nundaki doğal güzellikler ile vahşi hayvanların zarar görmemesi için işletme planında alınan önlemler nelerdir?