Bakan Ersoy açıkladı: Kız Kulesi ne zaman açılacak?

Kız Kulesi ne zaman açılacak?
Kız Kulesi ne zaman açılacak?

Last Updated on 23 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi’nin restorasyonuyla ilgili incelemelerde ve açıklamalarda bulundu. Kız Kulesi ne zaman açılacak?

Kız Kulesi ne zaman açılacak?

“KIZ KULESİ’NİN RESTORASYONU MAYIS BAŞINDA BİTECEK”

20 Mart 2023’de Habertürk’te Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Kız Kulesi ile ilgili şunları söyledi: Alt yapı ile ilgili ekstra önlemler almamız gerekiyordu. Mayıs başında Kız Kulesi restorasyonu bitecek. Beton kısımlar 1940’lı yıllarda restorasyonda beton en gözde malzemeydi. Günümüzde yasaklı malzeme diyoruz. II. Mahmud döneminde yapılan ahşap gibi görünse de aslında betonarme yapılar bu. O dönemin mimarı kullandığı malzemeye göre hesap ediyor. Statiğini hesaplarken üstündeki ağırlığa göre hesaplıyor. Ahşapla betonun ağırlığı aynı değil zaten. Burası Boğazın en yoğun akıntısı olan adası. Bu akıntı yüzlerce yıl içerisinde tepeyi yavaş yavaş yemeye başlıyor. Aslında altında göremediğimiz yıpranma var. Aslında bugüne kadar ne yapılmışsa mış gibi yapılmış. Daha önce yapılan restoranlarda kolonlarla kirişleri birbirine bağlamamışlar. 98’de üstü sıva yapılıp geçilmiş. Külah üzerinde ağırlığı ile üstüne bindirmiş. Alttaki kuleye bağlamamış.

Hedeflerinin 2023 yılı mart ayına kadar Kız Kulesi‘ni ziyaretçi ile buluşturmak olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, “Beton ve inşaat demiri kullandığınız zaman yapının yükünü inanılmaz derecede artırıyorsunuz. Müdahale edinilmesi kaçınılmazdı. 80 yıldır kimsenin cesaret etmediği bir şeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmaya karar verdi. Bir kule müze formatı kazandırdık. İstanbulluların uzaktan seyrettiği bir yapıydı şimdi içeriden İstanbul’u seyrettikleri bir yapı haline getirilecek” dedi.

“80 yıllık bir hatalar zincirini düzeltiyoruz”

Kız Kulesi ne zaman açılacak?
Fotoğrafta da açıkça görüleceği üzere Kız Kulesi’nin kule kısmı restorasyon için yerinden sökülmüş. Fotoğraf: Turizm Günlüğü

2021’in Eylül ayından itibaren restorasyon çalışmalarının devam ettiği Kız Kulesi’nin yıkıldığı iddialarına da açıklık getiren Ersoy, “İtalya’da da bu çaplı restorasyona gittiğiniz zaman dışına bir koruma iskelesi çekilir, koruma iskelesinin önüne de jüt örtü çekilir. Jüt zaten yarı şeffaftır. Özellikle yarı şeffaf çekiliyor ki görebilin diye. Burası dünyada en çok görüntülenen 5 binadan birisi. Bunu özgün haliyle ne kadar görüntülersek bizim için, İstanbul için, Türkiye için o kadar önemli.

Yapı orta şiddetli bir depremde yıkılmaya müsait. 80 yıllık betonarme kullanıyorsunuz. 80 yıla varan bir hatalar zincirinin düzeltildiği dönemden geçiyoruz. Bundan sonra 100-150 yıl boyunca hiç sorunsuz bir şekilde gidecek halde yapıyı gerçek anlamıyla restore ediyoruz. Hocalarımızın hazırladığı proje dahilinde özgün malzemeleri, ahşaplardan tekrar bu yapıyı ahşaptan orijinaline uygun şekilde üretip yerine takacağız. Üzerine yine kurşun kaplaması gelecek. Onun üzerine dış etkenlere dayanıklı metalden bayrak direği oturtulacak. Kubbenin üst tarafında da orijinalinde olduğu gibi altın varaklama işlemi de yapılacak. Bayrak direği sivri bir yapı olmasına rağmen yıldırımlardan koruyacak herhangi bir önlem alınmamış. Yıldırımlı bir havada bina devamlı yıldırım yemiş. Bunlarla ilgili gerekli önlemleri de alıyoruz” ifadelerini kullandı.