Zeta Travel Deniz Gönenç’ten vizesiz Montenegro’ya turizm çağrısı

Zeta Travel Montenegro Kurucusu Deniz Gönenç

Last Updated on 3 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü

Adriyatik’in yeni turizm destinasyonu Montenegro, Türk turist ve yatırımcıların vizesiz rotası oluyor. Zeta Travel Montenegro Kurucusu Deniz Gönenç, Montenegro’nun turizmcileri ve turistleri cezbedecek özellikleriyle sektöre ve seyahat severlere açık çağrıda bulunuyor! balkan turu.

Türklere vize uygulamayan Avrupa’nın en genç ülkesi Montenegro’nun keşfedilmesi gereken pek çok özelliğe sahip küçük ama turistik açıdan çok zengin bir ülke olduğunu söyleyen Deniz Gönenç, “Biz Türkler için genelde Balkanlar turunun bir parçası olarak görünse de Montenegro (Karadağ) kesinlikle tek başına ziyaret edilmesi gereken muhteşem doğal ve tarihi güzelliklerle dolu bir yer” diyor.

Montenegro. Balkan turu.
Montenegro

HER BÜTÇEYE UYGUN

Türkiye’de Manisa ili ile aynı büyüklükte bir ülke olan Montenegro; binlerce yıllık tarihi, kristal berraklığındaki denizi, uçsuz bucaksız plajları, dünyada eşine az rastlanır doğal alanları ve yerel tatları ile farklı tatil zevklerine ve her bütçeye sahip turistler için onlarca seçenek sunuyor. Podgorica ve Tivat havalimanlarına hem Türk Hava Yolları hem de ülkenin bayrak taşıyıcı firması olan Air Montenegro ile İstanbul’dan direkt uçuşlar yapılabiliyor.

VİZESİZ VE KOLAY ULAŞILABİLİR

Türk turistler açısından en önemli özelliğinin vizesiz ve kolay ulaşılabilir olması Montenegro’yu Adriyatik’in yeni parlayan yıldızı yaptığını da vurgulayan Gönenç, “Montenegro’ya gelen tüm misafirlerim en kısa zamanda buraya yeniden gelmek için programlar yapıyor. Buraya ilk defa gelenlerden ‘her şey tahmin ettiğimizden çok daha güzeldi’ cümlesini duymak beni ziyadesiyle mutlu ediyor” diyor.

Zeta Travel Montenegro Kurucusu Deniz Gönenç

MONTENEGRO’NUN İLK VE TEK KOKARTLI TÜRK REHBERİ

Montenegro’nun ilk ve şimdilik tek Kokartlı Türk rehberi olan Deniz Gönenç, Türkiye’nin önde gelen turizm firmalarında M.I.C.E. ve luxury turizm alanlarında edindiği 23 yıllık sektör deneyiminden sonra 7 yıl önce bu ülkeye yerleşmiş. Uzman olduğu sektörde çalışmalarına devam etmekte olan Gönenç, artan talep nedeniyle Montenegro’da yaşayan, ülke tarihine ve ülkeye hakim yeni Türk ya da Türkçe bilen lokal rehberler yetiştirdiğini şöyle ifade ediyor:

“Türkçe rehberlik kokartına sahip benim dışımda sadece 1 tane yerel rehber bulunuyor. Yoğun Türk grupları nedeniyle kendisiyle koordineli olarak çalışmaktayız. En kısa zamanda yetiştirdiğim lokal rehberlerin de lisanslarını alıp kokartlı Türkçe rehber sayımızı artırmayı hedefliyorum. Ayrıca burada hem rehberlik hem operasyonel anlamda pek çok yerel firma ile çalıştıktan sonra 2023’ün Ocak ayında A belgesi eşdeğerinde bir tur operatörü belgesi alarak “Zeta Travel” adında bir seyahat acentesi açmış bulunmaktayım. Bölgeye gelecek olan başta Türk misafirler olmak üzere dünyanın her yerinden gelen turistlere Karadağ’ın en güzel ve en özel noktalarını tanıtıyorum.”

Zeta Travel Montenegro Kurucusu Deniz Gönenç

Montenegro’nun turizmcileri ve turistleri cezbedecek 10 özelliğini sorduğumuz Deniz Gönenç ile yaptığımız söyleşimizin detayları:

    • Kotor, Budva, Hercegnovi gibi yaşamın halen devam ettiği orta çağ şehirlerinde bir film setindeymiş hissiyle dolaşmak.
    • Tivat Porto Montenegro, Portonovi, Lustica gibi yeni sayılabilecek projelerde otel, restoran ve süper yat limanlarıyla çok kapsamlı yaşam ve eğlence olanakları sunan modern yerleşimlerde lüks tatil ve eğlence olanaklarından yararlanmak.
    • Upuzun kumsalında beach kulüplerin ve eğlencenin tadını çıkarmak, kayt ve rüzgar sörfü için Ulcijn şehrine gitmek.
    • Dünyanın en derin ikinci kanyonu olan nefes kesici Tara Kanyonu’nda rafting yapmak.
    • Balkanların en büyük tatlı su kaynağı ve en büyük kuş cenneti olan Skadar Lake’de sakin bir tekne turuyla endemik canlı türlerini keşfedip suda serinlerken lokal tatları deneyimlemek.
    • Glamping, karavan ve çadır kampları için muazzam olanaklar sunan kamp alanlarında konaklamak.
    • Kaya/mağara tırmanışları, kanyon ve doğa yürüyüşleri yapmak için muhteşem parkurları keşfetmek. Yamaç paraşütü, parasailing ya da zipline ile adrenalin depolamak. Gün geçtikçe gelişen ve büyüyen kayak merkezlerinde yeni tesislerin ve pistlerin tadını çıkarmak. Milli park statüsündeki gölleri ve mesire alanlarında doğa ile iç içe keyifli vakit geçirmek ve göllerde kürek çekmek.
    • Civar ülkelere olan yakınlığıyla günübirlik programlar yapabilmek.
    • Henüz Avrupa Birliği’ne üye olmadığı için başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkenin vatandaşlarının vizesiz gelebilmesi, Euro kullanan diğer ülkelere oranla çok daha ekonomik seçenekler sunması,
    • Dünyanın pek çok ülkesinden direkt tarifeli ve charter uçuşlar sunan iki uluslararası havalimanına sahip olması sayabileceğim pek çok tatil nedeninden sadece birkaç tanesi.
Balkan turu.
Kotor / Karadağ

1. Montenegro turizm yatırımı için sizce uygun bir ülke mi, neden?

Montenegro’nun en büyük gelir kaynağı turizm, hatta neredeyse tek geçim kaynağı diyebilirim. Uzun süren pandemi sürecinden sonra 2022 yılında beklentilerin çok üzerinde gerçekleşen 2,5 milyon gibi bir turist sayısına ulaştı. 2023 yılının sonunda bu sayının çok daha yüksek olması bekleniyor. Oteller şimdiden haziran, temmuz ve ağustos aylarında özellikle hafta sonlarında %100 doluluğa ulaştı bile. Yani evet! Montenegro turizm alanında her türlü yatırıma çok açık ve hatta ihtiyaç duyan bir ülke. Konaklama, yeme/içme, ulaşım ve servis alanlarında yatırımlar gün geçtikçe artmasına rağmen bu küçük, az keşfedilmiş ülkeye olan talep her geçen gün daha da artmakta. 😉

2. Montenegro turizm altyapısını yeni yatırımlarla çok hızlı bir şekilde yenilemeye devam ediyor. Özellikle marina yatırımları ve lüks otel yatırımları revaçta. Montenegro gulet turizmi için de sizce uygun bir ülke olabilir mi?

Montenegro yenilenen lüks turizm olanakları, süper yat limanları ve günden güne büyüyen Luxury otel seçenekleriyle Balkanların Hırvatistan’dan sonraki, Avrupa’nın da en gözde lüks tatil merkezlerinden biri olma yolunda. Yaklaşık 300 km’lik sahil uzunluğuyla deniz yoluyla yapılabilecek her türlü turizm aktivitesi için oldukça elverişli bir sahil ülkesi.

3. Montenegro’ya yatırım yapacak olan yatırımcılara tavsiyeleriniz nedir?

Montenegro çok küçük ve dinamikleri bizimki gibi büyük ülkelerden oldukça farklı olan bir ülke. Toplam nüfusunun 680 bin civarında olduğu ve etrafında Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek gibi daha büyük ve daha güçlü ekonomik güçlere sahip olan ülkeler olduğunu hatırlamakta fayda var. Pazar darlığı dikkat edilmesi gereken en önemli konu olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında emlak yatırımları konusunda mutlaka resmi ve güncel bilgisi olan uzmanlardan destek alınması şart. Bir yabancı olarak böylesi küçük bir ülkede yatırım planlamadan önce buraya gelip zaman geçirmenin ve tüm detayları bizzat araştırmanın/gözlemlemenin çok önemli olduğuna eminim.

4. Rehberlik dışında yatırımcılara danışmalık hizmeti de veriyor musunuz?

Gelen misafirlerimizin çoğu yatırım konularında pek çok soru soruyorlar. Ülkede geçirdiğim yıllarla edindiğim deneyim ve bilgi ile elimden geldiğince bilgilerimi aktarıyorum. Ancak ben her işin uzmanı tarafından yapılması taraftarı olan bir turizmciyim.😊 Özellikle de gelişme sürecinde olan, kanunları ve kurallar sürekli olarak güncellenen bir ülke olan Montenegro’da yatırım konusu asla hafife alınmaması, sürekli güncel bilgiye sahip deneyimli ve güvenilir danışmanlarla çalışılması gereken bir konu. Bu nedenle de ciddi spesifik sorular soran ya da yatırım amacıyla ülkeyi ziyaret eden kişilere işin uzmanlarından profesyonel destekler alabilmeleri için en doğru yönlendirmeleri yapıyorum. balkan turu, balkan turu.

5. Kurucusu olduğunuz Zeta Travel hakkında neler söylemek istersiniz? Neler yapıyor Zeta Travel?

Zeta Travel genç, dinamik ve ülkeye çok hâkim, ekibiyle öncelikli olarak kişiye ve gruplara yönelik özel butik turlar yapmayı hedefleyen çok yönlü bir seyahat acentesi. Ülkede sürekli ikamet etmenin ve yerel çalışma arkadaşlarımızın olmasının getirdiği avantaj ile başta Montenegro olmak üzere civar ülkelerde de çok kuvvetli bir noktadayız. Karadağ globalleşmenin etkisinde olsa da halen daha iyi lokal ilişkilerle daha sağlıklı işlerin yürüdüğü bir ülke, bu nedenle de sürekli olarak burada yaşamak ve yerel çevreyi geniş tutmak işimizin kalitesi ve sürdürülebilirliği açısından çok önemli. Hazırladığımız programlarda klasik rotaların dışına çıkmak, az bilinen güzellikleri göstermek, her tur programında göremeyeceğiniz özel restoranları, şarap bağlarını ziyaret etmek, en önemlisi de misafirlerin ihtiyaçlarına ve isteklerine göre benzersiz hizmetler sunmak bizim en büyük önceliğimiz.

Balkan turu.
Sveti Stefan, Karadağ’daki küçük adacık ve tatil yeri.

MONTENEGRO’YU NEDEN HEMEN ZİYARET ETMELİSİNİZ?

Deniz Hanım ile keyifli geçen söyleşimizden anladığımız o ki; Montenegro, ziyaretçilerine klasik deniz tatili ve bilinen şehirler haricinde küçük yüz ölçümü içerisinde sayısız gizli cennet vadediyor. Avrupa Birliği uyum sürecinde olan ve yakın zamanda tam üyelik alması muhtemel görünen Montenegro’ya ulaşım ve giriş şu an için bu kadar kolayken en kısa sürede ziyaret etmenizi ısrarla tavsiye ediyoruz. balkan turu, balkan turu, balkan turu.