Karadağ’ın turizmcileri cezbeden 10 özelliği

Karadağ, Türk turizmciler için fırsatlarla dolu bir ülke.

Last Updated on 20 Ekim 2022 by Yaşar Çelik

Vize istemeyen, her gün sabah akşam uçuşun olduğu bakir bir pazar olan Karadağ, tertemiz havası, pırıl pırıl denizi ve 6 ay süren plaj mevsimi ile Türk turizm yatırımcıları için fırsatlarla dolu bir ülke. Karadağ’ın turizmcileri cezbeden 10 özelliği!

İki yıldır Karadağ’da ticaretle uğraşan, şirket kuruluşundan oturuma kadar her türlü fâsılayı yaşayan, vergi ve ticaret mevzuatını birebir tecrübe eden ve halen de aktif olarak bu ülkede ticaret yapan ATA Emlak Yatırım ve Kurumsal Danışmanlık şirketinin sahibi Tugay Toydemir, Karadağ’ın Türk turizmciler için fırsatlarla dolu bir ülke olduğunu söyledi. İşte Toydemir’e göre, Karadağ’ın Türk turizmcileri cezbeden 10 özelliği!

Tugay Toydemir, deneyimli bir turizmci. Artık Karadağ’da danışmanlık da yapıyor.

TURİZM ALTYAPISINA ÇOK UYGUN AMA ÇOK BAKİR BİR ÜLKE

Karadağ, eski Yugoslavya’nın turizm başkenti, daha doğrusu en önemli turizm eyaletiydi. Dolayısıyla Montenegro, 1970’lerin turizm liderlerinden biriydi. Bu açıdan çok ciddi manada turizm altyapısına uygun bir ülke fakat demode olmuş yani çağı yakalayamamış. Özellikle iç savaştan sonra çok kan kaybetmiş. Eski turizm yatırımları siyasi gerekçelerle yerle yeksan edilmiş, kaçak yapı ya da imara aykırı denilerek yıkılmış. Bir takım yeni kurulan devletlerin yaşadığı o vandalizmi bir süre yaşamış fakat çok bakir bir ülke.

TERTEMİZ BİR HAVASI, PIRIL PIRIL BİR DENİZİ VE 6 AY PLAJ MEVSİMİ VAR

Fotoğraf: @gurukafa

Ülke bir gidiş bir dönüş olan çift şeritli yollarla örülü. Bütün bunlar da inanılmaz bir çevre ve hava temizliğine sebebiyet veriyor. Denizleri çok temiz. Akvaryum gibi denizlerle çevrili bir ülke. 16 bin kilometrekare yüz ölçümü olan bir ülke fakat 485 kilometre sahil şeridi var. Bu açıdan ülkede çok bakir plaj ve koylar var. Bir Balkan ülkesine göre oldukça ılıman ve çok da güzel bir havası var. Tabii dağları geçip kuzeyine doğru çıktıktan sonra iklim sertleşiyor ama kıyı bandında Mayıs ayında dahi denize girilebiliyor. Bu açıdan bizim Bodrum gibi 6 ay süren uzun bir plaj mevsimi var.

OTEL FİYATLARI VE KİRALARI HALİHAZIRDA TABANDA!

Türk turizmcisi açısından Karadağ’da halihazırda fiyatlar tavan değil tabanda. Hala 2-3 milyon dolarla ciddi yatak sayısına sahip otel alabiliyorsunuz. 50 bin Euro yıllık kirayla çok ciddi sayıda yatağa sahip otel kirala biliyorsunuz. Tabi A Plus ve C diyebileceğimiz bölgeler var. Balkanların o ucuz kitlesine hitap eden yerleri de mevcut ama geceliği 4-5 bin Eoru’dan satılan tesisleri de mevcut. Karadağ, Türk turizminin çok gerisinde olan bir pazar. Ben ilk oraya 25 yıllık turizm tecrübesiyle gidince çok şaşırdım. Çok güler yüzlü ve hoş insanlar ama hizmet anlayışı zayıf. Bizim Türk turizminin kalitesine ulaşabilmeleri için daha 40 yıla ihtiyaçları var. Onlar da zaten itiraf ediyorlar… ‘Bizim Türkiye’den turizm ve sanayi anlamında öğrenecek çok şeyimiz var. Sizin yanınızda çok cahil kalıyoruz’ diyorlar.

VİZESİZ GİDİLEBİLEN KARADAĞ’A TÜRK TURİSTLERDEN ÇOK BÜYÜK BİR TALEP VAR

Türkiye’den bu ülkeye çok büyük bir talep var. Karadağ’da inanılmaz büyük bir Türk turist kitlesi var. Özellikle Mart-Nisan, Eylül-Ekim-Kasım ve Mayıs ortasına kadar ciddi bir Türk tüketici kitlesi Karadağ’ı ziyaret ediyor. Çünkü Karadağ’da vize halihazırda yok, vizesiz gidilebilen bir ülke. Ayrıca 1 saat 15 dakikalık bir uçuş mesafesinde. Bir de eski çağların sonundan kalma oldukları için Karadağ’da çoğu şehrin orijinal dokusu korunmuş. Bu da bizim alışkın olmadığımız ve çok az yerde görebildiğimiz bir özellik.

GECE HAYATI EĞLENCESİ VE ÇOK GÜZEL PLAJLARIYLA DUBROVNİK’E FARK ATIYOR!

Dubrovnik ve Split vs. Hırvatistan da Avrupa Birliği’ne dahil olduktan sonra vizesini temin etmek iyice güçleştiği için alternatif bir nokta olarak Karadağ ön plana çıkıyor. Yalnız artı olarak da inanılmaz bir gece hayatı eğlencesi ve çok güzel plajlarıyla da Dubrovnik’e ve Hırvatistan’a bu anlamda fark atıyor.

HAVALİMANI İŞLETMECİLERİMİZ AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK FIRSATLAR VAR

Yılda 850 cruise gemisine ev sahipliği yapan Kotor gibi doğa harikası bir şehri var. Biz İstanbul’da 300-400 cruise gemisi ağırladığımız zaman turizm patladı diyorduk, Kotor bunun iki katını ağırlıyor. Yatırım açısından, özellikle havalimanı işletmecilerimiz için bu ülkede çok büyük fırsatlar var. Tivat Havalimanın özelleştirilmesi söz konusu ki Tivat Havalimanı özelleştirildiği an turizm gelirleri 2’ye 3’e katlanacak. Çünkü şu an çok iptidai, 1960’lardan kalma bir havalimanı.

BİR AKDENİZ ÜLKESİ SICAKLIĞI VE BİN YILLIK TAŞ EVLERDE OTURAN İNSANLAR

Çekya ile Karadağ’ı karşılaştırırsak, Çekya’nın ne olursa olsun bir sanayisi var ve ağır bir sanayisi var. Dolayısıyla Çekya’nın güzel korunan turistik bölgeleri ve doğası var ama o sanayinin yaratmış olduğu yıpranmayı da gözler görüyor. Prag şehri için aynısını söyleyemem. Neticede 20 yıl önce kültür başkenti olduktan sonra Prag çok ciddi bir rehabilitasyon sürecinden geçirildi ve her şey restore edildi. Ancak Kotor olsun, Tivat olsun, Budva olsun, Perast olsun, Petrovac olsun buralar hep eski şehirler. Buralarda insanlar gerçekten 500 yıllık, bin yıllık taş binalarda yaşıyorlar. Bu açıdan da hoş bir ambiyans söz konusu ama Çekya farklı bir yer Karadağ farklı bir yer. Karadağ bir Akdeniz ülkesi, Çekya ise bir Orta Avrupa ülkesi. Mukayese ederken o soğukluğu ve sıcaklığı iki ülkenin farkında görebiliyorsunuz.

GULET TURİZMİNİN TÜRKİYE’DEN KARADAĞ’A GELMESİNİ ÇOK İSTERİM

Türkiye’den iki şeyin Karadağ’a gelmesini çok isterim… Bir tanesi gulet turizmidir. İstediğimiz kalitede misafir gelmediği için guletler maalesef güneyde yatıyor çoğunlukla. O guletler orada çürüyeceğine Karadağ’da haftalık bin euro gibi charter fiyatlarıyla iş yapabilirler. Bizim Türk kaptanlar ve Türk filo sahipleri orada bu işi çok güzel yapabilirler.

OUTGOING AÇISINDAN KARADAĞ HER KESEYE HİTAP EDEBİLEN BİR YER

Bir diğer husus ise acentacılar ya da outgoing açısından Karadağ her keseye hitap edebilen bir yer. Kendilerini sadece otellere, pahalı lüks tesislere endekslemesinler. Çünkü Erdek’in bundan 30-35 yıl önceki halini düşünün… Ev pansiyonculuğunun, pansiyonculuğun çok popüler olduğu zamanları… Karadağ’da bu anlamda çok fazla alternatif var. Özellikle de euro’nun bu kadar değer kazandığı noktada outgoing turlarında bu kadar büyük sıkıntı çekerken satışlarda çok ekonomik ve güzel programlar oluşturabilir, çok güzel ürünler çıkartabilirler.

KARADAĞ TEK BAŞINA SATILABİLECEK BİR DESTİNASYONDUR

Genelde Balkan turlarının içerisinde eritilen nokta olarak göze çarpan ve 1-2 gün boşluk bırakılan Karadağ tek başına satılabilecek bir destinasyon. Karadağ, bir hafta-10 gün lounge weekend şeklinde çok rahat programlar yapabilecekleri, misafirlerine sıkılmadan son derece güzel eğlendirerek uygun fiyatlara tur çıkartabilecekleri bir destinasyondur. Bu açıdan Karadağ’a biraz daha dikkat etmelerini, daha fazla ilgi göstermelerini tavsiye ederim. Vize gerektirmeyen, her gün sabah akşam uçağın olduğu bir destinasyon. Grup fiyatları istedikleri takdirde de THY’den gayet uygun fiyat alabilirler”.