TÜRSAB Boğaziçi BTK’den Zonguldak çıkarması

Zonguldak Valiliği himayesinde düzenlenen info gezisinde TÜRSAB'a bağlı acentalar bölgeyi yakından keşfetti.

Last Updated on 8 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü

Turizmde yükselen değer Zonguldak’ın tanıtım etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. TÜRSAB Boğaziçi BTK’nın koordinasyonunda düzenlenen Zonguldak info gezisine katılan çok sayıda profesyonel seyahat acentası bölgenin turizm potansiyelini inceledi. batı karadeniz turları.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Boğaziçi Bölge Temsil Kurulu (BTK) koordinasyonunda, Batı Karadeniz BTK üyelerinin de destek verdiği “İki Katlı Şehir Zonguldak’ı Keşfet” info gezisi 4-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Konaklama Zonguldak’ın en güzel deniz manzarasına sahip 5 yıldızlı Dedeman Zonguldak Hotel’de yapıldı. İnfo gezisi Düzce’de Aydınpınar Şelaleleri ziyareti ile başladı, Karadeniz Ereğli’de mağaralar, müzeler görüldükten sonra Zonguldak’ta önemli turizm noktalarına gidildi.

Okuma önerisi: Zonguldak seni bekliyor!

Zonguldak Turizm Tanıtım Grubu’nda; Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Zonguldak Turizm Platformu ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan temsilciler yer alıyor. Zonguldak Turizm Tanıtım Grubu tarafından koordine edilen turun düzenlenmesine ayrıca Zonguldak Belediyesi, Ereğli Belediyesi, Filyos Belediyesi, Zonguldak TSO ve Devrek TSO da katkıda bulundu.

Batı Karadeniz Turları
Zonguldak’ın Harmankaya Kanyonu’nda eşsiz bir doğa ve şelale manzaraları sizi bekliyor. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

YAKIN BATI KARADENİZ’İN YÜKSELEN DEĞERİ ZONGULDAK’I TANITACAKLAR

Yurt içi, yurt dışı tur düzenleyen alanında uzman profesyonel turizm acenta sahipleri Zonguldak’ı daha yakından keşfetmek ve tanımak için bir araya geldi.

Gezi programı kapsamında önce Düzce ardından Karadeniz Ereğli sonrasında Zonguldak ilçeleri ve il merkezinde müzeler, mağaralar, şelaleler, antik kentler ve jeopark gezildi. Bölgenin farklı deneyim ve macera olanakları, tarihi, doğal, turistik güzellikler ile gastronomi unsurları acentalara tanıtıldı. batı karadeniz turları, batı karadeniz turları.

Okuma önerisi: Batı Karadeniz’in saklı cenneti Kastamonu’da gezilecek yerler

İNFONUN HEDEFİ

Visit Zonguldak ve Kömür Jeoparkı ile uluslararası markalaşma yolunda hızla ilerleyen Zonguldak’ın turistik destinasyon olarak da acenta programlarına daha fazla girmesi, bölgeye gelen ziyaretçi sayısının artması ve turizm gelirlerinin yükseltilmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 38 tur acentası ve basın mensubunun katıldığı etkinlik sonunda Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında bir değerlendirme ve istişare toplantısı da düzenlendi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Polisevi’nde gerçekleşen yemekte şehrin sahip olduğu turizm değerlerini acentalarla paylaştı. (Ortada) / AKP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Turizm Komisyonu Üyesi Hamdi Uçar ise Zonguldak ili ve çevresinin turizm tanıtımlarında hak ettiği noktaya ulaşması için çalışmalara devam edeceklerini belirtti. (Solda)

ZONGULDAK VALİSİ MUSTAFA TUTULMAZ: TURİZMDEKİ EKSİKLİKLERİMİZİ HIZLA KAPATACAĞIZ

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, 4 Mayıs akşamı İstanbul’dan gelen info grubuna Zonguldak Polis Evi’nde akşam yemeği düzenledi. Vali yemekte yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Zonguldak Türkiye’de en bakir doğanın olduğu bir bölge. Otantikliğini daha bozmamış, işletmelerin olduğu bir yer. Eğer geleneksel metotla hizmet sunan lokantalar arıyorsanız burada var. Turizm ve konaklama sektörü için bazı eksikliklerimiz tabii ki var. Yaklaşık 3 yıldır Zonguldak’ın daha fazla yerli ve yabancı turist alması için çalışmalara hız verdik. Türkiye’nin sanayi lokomotifi olan bu şehrin doğal ve kültürel zenginlikleri tüm dünyaya sizler ile tanıtmak istiyoruz.

Doğal güzellikler başta olmak üzere; endüstri mirası, Türkiye sanayisinin lokomotifi olan bir şehirdesiniz. Geçmişte ilk santrallerin yapıldığı, ilk fabrikaların açıldığı, 200 yıla yakın bir kömür kültürünün ve geleneğinin olduğu bir şehir burası.

Okuma önerisi: Trabzon gezi rehberi: Görülmesi gereken 61 yer

Batı Karadeniz Turları
Zonguldak Maden Müzesi ve Kömür Deneyim Ocağı. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

“TÜRKİYE’DEKİ TEK ‘KÖMÜR OCAĞI DENEYİM MÜZESİ’Nİ TURİZME AÇTIK”

Maden Müzesi’nin yanında geçmişte kullanılan bir kömür ocağını turizme açtık. Bu deneyim müzesinde Kömür ocağını deneyimleme imkanı var. Bu önemli çünkü bu deneyimi Türkiye’nin başka şehrinde görmek bugün itibariyle mümkün değil. Maden Müzesi 200 yıllık maden tarihini, sosyolojisini bugüne kadar anlatan önemli bir müze.

Batı Karadeniz Turları
Zonguldak Gökgöl Mağarası. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

İÇİNDEN NEHİR AKAN MAĞARA

Yine şehir içinde çok önemli bir mağara var. Ben de bugüne kadar çok sayıda mağaraya gittim ama içinden nehir akan mağarayı ilk defa burada gördüm. Benim görmediğim belki başka yerde de olabilir. Ama Gökgöl Mağarası mutlaka gezip görülmesi gereken bir doğal miras.

“TURİSTLER ARTIK FARKLILIK ARIYOR VE BU FARKLILIKLAR ZONGULDAK’TA VAR”

Turizmde insanlar farklılık görmek istiyor. Aynı şeyleri görmek istemiyor. Olanakları farklı deneyimlemek istiyor. Son 3 yılda yaptığımız yatırımlarla yaklaşık 200 yıllık sanayi kentinin tarihini ulaşılabilir ve görünür kılarak tüm dünyaya turizm ile açtık. Yatırımlarımız başta Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile devam edecek.

Batı Karadeniz Turları
Zonguldak Yumurta Kayalar. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

“35 MİLYONUN YAŞADIĞI COĞRAFYAYA SADACE 3 SAATLİK UZAKTAYIZ”

Bölgemiz başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yaklaşık 35 milyon kişinin yaşadığı büyük illere sadece 3-4 saat mesafededir. Bu nedenle aslında çok kolay ulaşılabilir bir destinasyonuz. Farklı deneyimler arayan tüm yerli ve yabancı turistleri sizler vasıtasıyla Zonguldak’ta ağırlamak isteriz. Bölgemizin kalkınması adına TÜRSAB’ın infosunu önemsiyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

ZONGULDAK’IN TURİZM POTANSİYELİ İÇİN YATIRIMCILAR BEKLENİYOR

6 Mayıs’ta yapılan Harmankaya Kanyonu gezisi sonrası gerçekleşen toplantıda acentaların gözlemleri değerlendirilerek bölgeye dair belirtilen eksikliklerin giderilmesine yönelik tedbirler ve çözüm önerileri ele alındı. Özellikle destinasyonun geri planda kalan gastronomi alanındaki açığına dikkat çekildi. Hizmet sektörünün daha da geliştirilmesi gerektiği üzerine istişare yapıldı. Ayrıca düzenlenebilecek festivallerle şehrin cazibe merkezi olma niteliğinin artacağı vurgulandı. Önerilerin sonunda bölgenin turizm yatırımlarına da ihtiyaç duyduğunu belirten Vali Tutulmaz; turizmcileri, turistleri ve turizm yatırımcılarını Zonguldak’a davet etti.

TÜRSAB Boğaziçi BTK Başkan Vekili Nurettin Demirci ile Zonguldak info gezisinde şehrin turizm potansiyelini konuştuk.

TÜRSAB BOĞAZİÇİ BTK BAŞKAN VEKİLİ NURETTİN DEMİRCİ TÜRKİYE’NİN YENİ TURİZM DESTİNASYONU YAKIN BATI KARADENİZ BÖLGESİ’Nİ ANLATTI

Dünya turizmi açısından Batı Karadeniz Bölgesi’nin marka bölge olduğunu ifade eden TÜRSAB Boğaziçi BTK Başkan Vekili Nurettin Demirci, kendisiyle yaptığımız kısa söyleşide “Zonguldak merkez ve yakın çevre ilçelerinin de turizmden payını alması gerektiğine inanıyoruz. O yüzden Yakın Batı Karadeniz olarak adlandırdığımız bu bölgede bulunan Düzce’deki Aydınpınar Şelaleleri ve Konuralp Prusias Ad Hypium Antik Tiyatrosu, Karadeniz Ereğli’deki Gazi Alemdar Gemi Müzesi, Fetih Çınarları, Kent Müzesi, Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak girişindeki Yumurta Kayalar, Zonguldak’taki Gökgöl Mağarası, Maden Müzesi ve Kömür Deneyim Ocağı, Filyos Kalesi ve Tios Antik Kenti, Varagel Tüneli, Harmankaya Kanyonu, Kapuz Plajı buranın ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu bizlere gösteriyor” dedi.

Zonguldak’ın turizm potansiyelinin öne çıkmasında zaman ve emeğin gerekli olduğunu da önemle vurgulayan Demirci, “Bir info ile buraya bir anda turist akını beklemek çok gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Profesyonel acentaların bizzat yaşayarak deneyimlediği bu bölgeye gönderecekleri gruplar ile turizm ivmesinin yükseleceğini düşünüyoruz” diyerek sorularımızı şöyle yanıtladı:

Zonguldak’ı ziyaret edecek seyahat severlere gezi için yılın hangi aylarını öneriyorsunuz?

Batı Karadeniz iklimi Kasım-Aralık aylarında yağış almaya başlar. Ocak-Şubat aylarında zaman zaman kar yağışına dönüşür. Burayı gezebileceğiniz en güzel tarihler Mayıs-Ekim ayları arasındaki zaman aralığıdır.

Batı Karadeniz Turları
İki gece konakladığımız Zonguldak Dedeman Hotel’in filtresiz bir günbatımında muhteşem deniz manzarası. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Bölgenin sunmuş olduğu konaklama kalitesi nedir?

5 yıldızlı, denize sıfır konumda bulunan Dedeman Zonguldak, plaja girme imkanı olan bir otel. Ayrıca ön tarafında büyük bir alışveriş merkezine, restoranlara ve kafelere ev sahipliği yapıyor. Kapuz yoluna doğru giderken 4 yıldızlı Emirgan otelimizi görebilirsiniz. Denize sıfır, denizden 150-200 metre yükseklikte kayanın üzerinde konumlanan bu otelimizin hamamı, saunası, kapalı havuzu da bulunuyor. Daha ekonomik gruplar için ise 3 yıldızlı Konak Hotel, 2 yıldızlı Ay Hotel gibi yeterli derecede konaklama tesislerimiz şehrimizde bulunmakta.

Zonguldak’ın aldığı turist sayısı ne kadar?

Yurt dışında yaşayan 518 bin Zonguldaklı ve çevresinin geldiği bir bölge. Şu anda memleketleri için gelen gurbetçilerin yoğunlukta olduğu bir turizm akışı mevcut. Fakat yakın zamanda dışarıdan sadece Zonguldak seyahati için gelen yerli-yabancı turistlerin de veri analizini tespit etmek istiyoruz. Amacımız bu sayıyı artırmak. Yaz tatillerini Zonguldak’ta geçirmek isteyen Alman gurbetçiler için Corendon Airlines gibi havayolları buraya direkt uçuşlar gerçekleştiriyor.

Zonguldak’a gelmek isteyenler şehre hangi yollardan ulaşım sağlayabilir?

Bölgesel olarak hizmet veren Zonguldak Saltukova Havaalanı; Zonguldak, Bartın, Karabük illerimiz arasında yolcu taşıyor. Kış sezonunda haftada 2, yaz sezonunda haftada 4 gün Düsseldorf’tan aktarmasız direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor. İstanbul Havalimanı’ndan da kış sezonunda 2, yaz sezonunda 4 gün olmak üzere 45 dakikalık mesafeyle havalimanına, buradan da Zonguldak merkeze toplu taşımayla maksimum 1 saatte ulaşılabilir. İstanbul’dan özel araçla gelecek olanlar ise 330 km’lik bir mesafe sonrası (trafik, mola vb. durumlara bağlı olarak 3 ila 4,5 saat arası sürebilir) buraya ulaşabilirler.

Hali hazırda gerçekleştirilen Zonguldak turları var mı?

Jolly Tur, Tatilbudur gibi büyük operatörler Batı Karadeniz Turu kapsamında Zonguldak’ta 1 gece konaklamalı programları zaman zaman yapıyor. Butik tarzda kapalı grupları olan doğa ve kültür turizmi yapan acentaları getirerek farklı kitlelere de ulaşmak istiyoruz. Ayrıca Orta Doğu’dan da yüksek talep alıyoruz.

Zonguldak’ın gastronomi değeri nedir?

Maalesef şehrimiz gastronomi açısından zengin bir vilayet değil. Ancak önemli gastronomik değerleri var. Örneğin Osmanlı Çileği, beyaz baklava, ısırgan çorbası, manda yoğurdu, etli mantarlı güveç, safranlı iç pilav bu değerler arasında sayılabilir. Ama tabii ki gastronomi alanında daha çok yolumuz olduğu aşikar.

Batı Karadeniz Turları
Zonguldak Kapuz Plajı. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Eşsiz mavisi ve yeşili, zengin kültürel mirası ve tüm güzellikleri ile Zonguldak, Gezi Rehberi yazılarımızla yakında sizlerle olacak!

Etkinlikte ziyaret edilen noktalar arasında; Kdz. Ereğli Kent Müzesi, Gazi Alemdar Gemi Müzesi, Elpek Bezi Atölyesi, Cehennemağzı Mağaraları, Fetih Çınarları, Yumurta Kayalar, Gökgöl Mağarası, Zonguldak Maden Müzesi ve Kömür Deneyim Ocağı, Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi, Kömüre Giden Demiryolu (Yeşil Rota), Filyos Tios Antik Kenti, Devrek Bastonpark ve Baston Müzesi, Fener Mahallesi ve Varagel Tüneli, Harmankaya Şelaleleri gibi ilin önde gelen tarihi ve doğal güzellikleri yer aldı. Bu tarihi ve doğal güzellikleri daha yakından keşfedebileceğiniz özel yazılarımız çok yakında Turizm Günlüğü okuyucularıyla buluşacak. batı karadeniz turları, batı karadeniz turları, batı karadeniz turları.