Trabzon gezi rehberi: Görülmesi gereken 61 yer

Uzungöl Millet Bahçesi'ne Ret Kararı
Uzungöl Trabzon

Last Updated on 11 Nisan 2022 by Yaşar Çelik

Karadeniz başlı başına bir hikâye ama Sümela Manastırı, yaylaları, kültürü, müzeleri, camileri, çarşısı pazarı ile Trabzon da bir başka açıkçası. Trabzon gezi rehberi

Yeşiliyle mavisiyle, havasıyla suyuyla kendisini henüz görmemiş olan gezgin ve seyahat severleri bile hayran bırakan Trabzon’dayız bu hafta. Trabzon gezi rehberi yazımıza hoş geldiniz.

TRABZON HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Anadolu’nun en eski ticaret şehirlerinden biri ve Karadeniz Bölgesi’nin Samsun’dan sonra ikinci büyük şehri olan Trabzon, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olması nedeniyle çok özel bir kültürel mozaiğe sahip. Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon; Giresun, Bayburt, Gümüşhane ve Rize ile komşu konumda yer alıyor. Eşsiz doğasıyla nefes kesen Karadeniz’in incisi Trabzon’un sahip olduğu zengin bitki örtüsünde özellikle Trabzon hurması ve akçaağaç ön plana çıkıyor. Hepimizin bildiği gibi fındık ve çay başta olmak üzere yaş sebze-meyve, hayvancılık başlıca şehrin geçim kaynakları ve bu alanlarla ithalat ve ihracat oranları da bir hayli yüksek. Bunların yanı sıra 4000 yıllık bir tarihi geçmişe de sahip olan Trabzon’a yapacağınız seyahati aşağıda bulunan bilgi ve tavsiyeler ışığında planlayabilirsiniz.

Trabzon şehri
ŞEHİR HAYATI

Karadeniz’in en turistik şehirlerinden biri olan Trabzon’un 18 ilçesi bulunuyor. (Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü,, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Ortahisar, Şalpazarı, Sürmene, Tonya, Vakfıkebir, Yomra) Yani size gezilecek çok yer düşüyor. (:

Trabzon öğrenci kenti olması sebebiyle hareketli bir nüfusa ev sahipliği yapsa da gece hayatı açısından çok hareketli değil. Fakat şehir klasik eğlence anlayışının görüldüğü bar ve gece kulüplerine yine de sahip. Bunlar arasında Retto, Mey Bar ve Cıngıl Bar Trabzon’un öne çıkan eğlence mekanları arasında bulunuyor. Marina Akçaabat şık akşam buluşmaları, iş yemekleri ve önemli günlerin aranan mekanlarından biri olurken, gençlerin sıklıkla tercih ettiği BARİkat ise hafta sonu canlı müzik performansları ile dikkat çekiyor. Başka bir seçenek olan şehir merkezindeki birçok otelin bar ve restoran bölümlerinde de belirli saatlere kadar eğlenilebiliyor. Eğlence mekanları olarak Zorlu Otel bar bölümü, Şişman Pub, Galanima, English Pub tavsiye ediliyor.

TRABZON’NA NASIL VE NE ZAMAN GİDİLİR? ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Trabzon dört mevsim birbirinden farklı güzellikler vaat etse de yazları yağmurlu, kışları sert ve sisli geçiriyor. Şehirde yaz aylarında 27 °C’ye kadar çıkan sıcaklıklar, kış aylarında 7 °C civarında seyrediyor. Oldukça nemli bir iklime sahip olan kentte yaz-kış yağmur yağıyor. Yılın hangi mevsiminde giderseniz gidin farklı deneyimlerle döneceğiniz Trabzon’u ziyaret etmek için en uygun zaman yine de yaz ve sonbahar ayları bizden söylemesi.

Havayolu ulaşımı

Karadeniz’in gözde turizm kentlerinden biri olan Trabzon’a Türkiye’nin her yerinden kolay ulaşım imkanları bulunuyor. Bunlardan birincisi havayolu ulaşımı. Uzak şehirlerden Trabzon’a gelmeyi planlıyorsanız en iyi seçeneğiniz uçakla aktarmalı-aktarmasız seferleri kullanarak Trabzon Uluslararası Havalimanı’na (şehir merkezine 6 km mesafede) gelmek. Uçak seferleri düzenleyen hava yolu firmalarından bazıları: Türk Hava Yolları, AnadoluJet, Pegasus Havayolları, Onur Air, Sun Express. Trabzon gezi rehberi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Antalya Havalimanı’ndan direkt uçuş seferleri ile ulaşabileceğiniz Trabzon Havalimanı’na Köln, Berlin, Düsseldorf, Kuveyt, Viyana, Stuttgart vb. yurt dışı rotalarından da direkt uçuşlar gerçekleşiyor. Ancak çevre şehirlerden gelecek olursanız ister özel aracınızla isterseniz de şehirlerarası otobüslerle gelmeyi tercih edebilirsiniz. (Trabzon Otogarı şehir merkezine 2 km mesafede)

Trabzon’da havalimanından şehir merkezine gitmek için minibüs, otobüs, HAVAŞ veya taksi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz:

  • Minibüs: Trabzon Uluslararası Havalimanı yakınından kalkan minibüsler aracılığıyla şehir meydanına, ayrıca merkezden kalkan dolmuş ve otobüslerle de şehrin pek çok bölgesine gitmeniz mümkün.
  • Otobüs: Havalimanı çıkışında bulunan üst geçitteki duraktan binebileceğiniz belediye otobüsleri ile şehrin çeşitli yerlerine ulaşabilirsiniz. 06.50-19.30 saatleri arasında hizmet veren otobüslerde gidilecek mesafeye göre farklı ücretler uygulanabiliyor
  • HAVAŞ: Havalimanından halkan HAVAŞ otobüsleri ile şehir merkezi dahil birçok yere ulaşım sağlanabilmekte. Gidilecek yerin mesafesine göre fiyatların değiştiğini de hemen belirtelim.
  • Taksi: Havalimanı önünden kolaylıkla bulabileceğiniz taksilere binerek istediğiniz noktaya gidebilirsiniz. Ayrıca transfer şirketlerinden ayarlayabileceğiniz özel araçlarla da sorunsuz bir şekilde havalimanından gitmek istediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz.

Yenilikçi şehir planlaması

Toplu ulaşım ağının altyapı çalışmaları ile her geçen gün geliştiği Trabzon, yenilikçi şehir planlaması anlayışı ve hat düzenlemeleri ile kent konforlu ve rahat bir ulaşıma sahip. Dolmuş, otobüs ve taksilerin sıklıkla kullanıldığı şehirde, ilçelere ise minibüsler aracılığıyla ulaşılabiliniyor. Toplam 36 hatta sahip olan otobüslerde şehre özel TAKkart adlı bilet sistemi kullanılıyor. İlçeler için ulaşım ücretleri mesafeye göre değişiklik gösteriyor. Belediye otobüslerinin yanı sıra şehirde özel halk otobüslerine binmek de mümkün. Şehrin her köşesinde karşınıza çıkan taksiler şehir içi ulaşımda kullanabileceğiniz alternatiflerden biri.

Trabzon’u ve çevre ilçeleri baştan sona gezmeyi düşünüyorsanız, araç kiralama alternatiflerine de göz atmayı unutmayın. Trabzon gezi rehberi

Kaç günde gezilir‘ diye soracak olursanız da Trabzon’u ortalama 2-3 günde gezebilirsiniz. Ancak daha ayrıntılarıyla keşfetmek isterseniz bizce 4-5 günü gözden çıkarmalısınız. (:

Trabzon Real King Suit Hotelin Kral Dairesi
TRABZON’DA NEREDE KALINIR?

Evet! Trabzon hakkında genel bilgileri öğrendik, şehir hayatını tanıdık, hangi ulaşım ağlarıyla ne zaman gidileceğine karar verdik şimdi nerede kalacağımıza geldik. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan bu şehirde nerede kalacaksınız işte birkaç tavsiye:

Burada önemli olan Trabzon’un neresinde daha çok vakit geçireceğiniz. Bu şehir merkezi, ilçeler ve yaylalar olabilir. Şehir merkezinde bulunan büyük, küçük otelleri, motelleri, apart ve pansiyonları, günlük kiralık evleri tercih ederek tarihi yerleri rahatlıkla gezebilir ve alışveriş yapabilirsiniz. (Şehir merkezinde Zorlu Grand Hotel, DoubleTree by Hilton Hotel Trabzon) İlçelerde yer alan bütçe dostu otellerde ise doğal güzelliklerle baş başa bir tatil geçirmeniz mümkün. Doğa tutkunları içinse en uygun alternatif yaylalar. Yeşil alanların çevresinde bulunan bungalov evler, butik oteller ya da dağ evleri (Nayino Dağ Evi) doğa ile kucaklaşmak isteyenlerin favorisi. Okuma önerisi: İstanbul’a yakın 10 dağ evi & otel

Trabzon – Sümela Manastırı
TRABZON GENELİNDE GEZİP GÖRMENİZ GEREKEN 61 YER
  1. Trabzon Kalesi
  2. Boztepe
  3. Sümela Manastırı
  4. Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
  5. Atatürk Köşkü Müzesi
  6. Trabzon Ayasofya Müzesi
  7. Trabzonspor Müzesi (Şamil Ekinci Müzesi)
  8. Trabzon Tarih Müzesi
  9. Trabzon Şehir Müzesi
  10. Yalıncak Aile Plajı
  11. Albatros Plajı
  12. Akçakale Plajı
  13. Mersin Aile Plajı
  14. Salacık Plajı
  15. Yoroz Plajı
  16. Kaşüstü Plajı
  17. Şahinkaya
  18. Ortamahalle
  19. Altındere Vadisi Milli Parkı
  20. Zağnos Vadisi Parkı
  21. Kayabaşı Tabiat Parkı
  22. Çamburnu Tabiat Parkı
  23. Çalcamili Tabiat Parkı
  24. Görnek Tabiat Parkı
  25. Trabzon Meydan Parkı
  26. Trabzon Botanik Parkı
  27. Haldizen Yaylası
  28. Kiraz Yaylası
  29. Garester Yaylası
  30. Kadırga Yaylası
  31. Tonya Erikbeli Yaylası
  32. Karadağ Yaylası
  33. Lapazan Yaylası
  34. Şekersu Yaylası
  35. Sultan Murat Yaylası
  36. Şolma Yaylası
  37. Mavura Yaylası
  38. Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları
  39. Pazarcık Yaylası
  40. Yılantaş Yaylası
  41. Sis Dağı Yaylası
  42. Düzköy Haçka Obası Yaylası
  43. Sera Gölü
  44. Aygır Gölü
  45. Balıklı Göl
  46. Çalköy Mağarası
  47. Akarsu Köyü Mağarası
  48. Araklı Os Şelalesi
  49. Aytaş Asmasu Şelalesi
  50. Uçarsu Şelalesi
  51. Canik Şelalesi
  52. Of
  53. Hamsiköy
  54. Maçka
  55. Sürmene
  56. Tonya
  57. Kemeraltı Çarşısı
  58. Bedesten Çarşısı
  59. Semerciler Çarşısı
  60. Vazelon Manastırı
  61. Kızlar Manastırı… bu liste böyle uzar gider. İşte tüm bu yerleri ve daha fazlasını görmeniz için yukarıda da önerdiğimiz gibi en az 4-5 gününüzü Trabzon’u keşfetmek için ayırmalısınız. Trabzon gezi rehberi

Okuma önerileri:


BUNLARI YAPMADAN DÖNME!
  • Yamaç paraşütü ile gökyüzünde süzül.
  • ATV turu ile doğanın içinde tozu dumana kat.
  • Acele etmeden, bir şeyleri öğrenmeyi kenara bırak ve sadece doğa yürüyüşü yap.
  • İkinci kez geliyorsan gezi listene görmediğin yerleri ekle ve ilk önce oraları gez.
  • Düzenlenen etkinliklere, festivallere, şenliklere mutlaka katıl.
  • Yöreye özgü lezzetleri tat.
  • Mutlaka Trabzon’u hatırlatacak bir şey al.
  • Giresun -Trabzon sınırında yer alan Sis Dağı Yaylası’na uğra.
  • Cesaretin varsa 2015’te dünyanın en tehlikeli yolu seçilen Bayburt – Of yoluna bir göz ucuyla gör. (: (Aman dikkat! Yolun tehlikeli ve 29 sert virajdan oluşan tırmanışlı kısmı olduğunu belirtelim.)
  • Şehrin manzarasını seyretmek için en güzel konum olan Boztepe’ye çık.
  • Tarihi izler taşıyan mekanların mistik havasıyla bir araya gel.
  • Müzeleri ziyaret ederek Trabzon’un tarihi geçmişine tanık ol.
  • Trabzon’un plajlarında deniz, kum, güneş üçlemesinin keyfini çıkar.
  • Tırmanış sporunun tadını Şahinkaya’da al.
  • Altındere Vadisi Milli Parkı’nda kamp, Zağnos Vadisi Parkı’nda ise piknik yap.
  • Yaylara çık, doğanın gücünü hisset.
  • Sevdiklerin ve kendin için hediyelik eşya satın al…
Trabzon Festivl ve Şenlikleri
TRANZON’DAKİ FESTİVAL VE ŞENLİKLER
  1. Hıdırellez Bahar Bayramı / Şalpazarı-Acısu
  2. Mayıs Yedisi Yürüyüşü / Sivri Tepesi – Tonya
  3. Şalpazarı Ağasar Kültür Şenliği / Şalpazarı
  4. Sultan Murat Şehitleri Anma Günü / Çaykara Sultan Murat Yaylası
  5. Harmantepe Şehitleri Anma Günü / Köprübaşı-Harmantepe
  6. Deniz Eğlenceleri / Akçaabat
  7. Soğuksu Şenlikleri / Maçka
  8. Hamsiköy ve Civar Köy Sütlaç Festivali / Hamsikööy ve Civarı
  9. Tonya Zere Yayla Şenliği / Zere Yaylası-Tonya
  10. Demirkapı Soğuksu Şenlikleri / Demirkapı Köyü-Soğuksu Tepesi
  11. Hırsafa Karadağ Şenlikleri / Düzköy-Karadağ
  12. Karadağ Yaylası Şenlikleri / Vakfıkebir-Karadağ
  13. Dede Korkut Boğaçhan Kültür ve Sanat Festivali / Maçka
  14. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halkoyunları Festivali / Akçaabat
  15. Geleneksel Hıdırnebi Yayla Şenliği / Hıdırnebi Yaylası
  16. Kadırga Yaylası Şenlikleri / Kadırga Yaylası
  17. Karakırsak Şenlikleri / Şalpazarı
  18. Alaca Yaylası Şenliği / Alaca Yaylası
  19. Taşköprü Kültür ve Yayla Şenliği / Taşköprü Yaylası
  20. Haçkalı Hoca Babayı Anma Merasimi / Haçkalı Yaylası
  21. Sisdağı Şenlikleri / Beşikdüzü-Şalpazarı Sis Dağı
  22. Kaldırım Yaylası Şenliği / Kaldırım Yaylası
  23. Keşan Kültür ve Balıkçılık Festivali
  24. Fındık ve Karayemiş Festivali / Arsin
  25. Geleneksel Uğurlu 1. Yayla Şenliği / Uğurlu
  26. Limni Şenliği / Çaykara
  27. Sürmene Kültür ve Turizm Şenliği / Sürmene
  28. Uzungöl Kültür ve Turizm Şenliği /Çaykara
  29. Maçka Kültür Turizm ve Sanat Festivali / Maçka
  30. Kurtdağı Yayla Şenlikleri / Çaykara
  31. Yeşiltepe Yayla Şenliği / Maçka
  32. Uluslararası Kültür Sanat Festivali / Trabzon-Merkez

NOT: Festival programlarına ait detaylı bilgiye Trabzon Belediyesi’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz. Festival tarihlerini kendi sitelerinden kontrol etmeyi unutmayın.

Trabzon mutfağının en özel lezzetleri: Kuymak, Hamsi pilavı, Trabzon Pidesi, Akçaabat Köfte, Pepeçura, Laz Böreği
TRABZON’DA NEREDE NE YENİR?

Trabzon’un meşhur yemekleri arasında kuymak, hamsi balığı, Akçaabat köftesi ve Trabzon pidesini bilmeyeniz yoktur. Ama Trabzon’un gastronomik lezzetleri bunlarla sınırlı değil. İşte iştahınızı açacak diğer lezzetler ve onları yiyebileceğiniz yerler:

  • Sütlaç: Hamsiköy Osman Usta’nın Yeri
  • Bol tereyağlı pilav: Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı
  • Trabzon pidesi – şehir merkezi: (Pekünlü Pide – Terminal Pide), Sürmene: (Bozo Pide)
  • Hamsi (Çıtlama/ Buğlama/ Hamsi Kuşu): Bordo Mavi Balık – Bayramoğlu Alabalık Restoran – Kaan Otla Balık – Balıkçım
  • Akçaabat köfte: Komaroğlu
  • Kuymak (Muhlama): Düzköy (Haçkalı Hoca Baba Yaylası) İmera Dağ Kafe Restoran, Hıdırnebi Yaylası’ında Beyza Kafe, Uzungöl’de Galo Omad
  • Beton Helva: Mustafa Özbak’ın Beton Helva dükkanı
  • Laz böreği: Necla Hanım Tatlıları
  • Zigana’da Et: Osman Hoca’nın Yeri
  • Kaygana
  • Karalahana sarması
  • Karalahana çorbası
  • Vakfıkebir Ekmeği: Rüştü’nün Yeri
  • Trabzon simidi
  • Karayemiş
  • Trabzon Kurabiyesi (Sarı Kurabiye)
  • Sarambula
  • Pazı Çorbası
  • Pepeçura

Okuma önerisi: Lezzet tutkunlarının en çok tercih ettiği 11 şehir