Sağlık Turizminde Popüler Destinasyonlar

8 Bin Personel Alınacak: İşte Detaylar
8 Bin Personel Alınacak: İşte Detaylar

Last Updated on 6 Haziran 2023 by Turizm Günlüğü

Özellikle son on yıl içinde, dünya çapında hızla büyüyen bir sektör olmuştur. Sağlık turizmi; tedavi amaçlı seyahatler, rehabilitasyon ve alternatif tıp uygulamaları, medikal ve estetik ameliyatlar, diş ve göz tedavileri gibi çok geniş bir yelpazede hizmet sunar.

Şimdi, dünya çapında sağlık turizmi için popüler destinasyonlardan birkaçını sizinle paylaşacağım.

Medical Tourism-Sağlık turizmi nedir?
Medical Tourism-Sağlık turizmi nedir? / Sağlık Turizminde Popüler Destinasyonlar

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri’nde özellikle Dubai, Abu Dabi, ve Şarika Dünya’da sağlık turizmi için popüler destinasyonlardan olduğunu söyleyebiliriz. Özelliklerde son yıllarda medikal estetik, estetik ve plastik cerrahi operasyonları, kısırlık tedavileri, diş estetiği gibi branşlarda ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Dünya’da sağlık akreditasyonlarından en saygınlarından biri olarak anılan JCI (Jaint Commision International) belgelerine sahip olan toplamda en fazla kurum Birleşik Arap Emirliklerindedir. Sağlık turizmi geliştirmek adına devlet tarafından 2007 yılında Dubai sağlık otoritesi (Dubai Health Authority) kurulmuştur.

İSRAİL

İsrail ise sağlık hizmetini veren doktor ve sağlık profesyonelleri konusunda oldukça kozmopolit bir yapı oluşturmaktadır. ABD ve Avrupa’da eğitim almış nitelikli doktorları ile İsrail sağlık turizminde popüler bir destinasyondur. Genellikle Doğu Avrupa , Rusya Federasyonu ve Güney Kıbrıs’tan hastalar tedavi için bu ülkeyi seçmektedir. Bilindiği üzere İsrail organ nakli konusunda uluslararası ihtisaslaşmış durumda İsrail sağlık bakanlığı verilerine göre ülkeye her yıl 30 bin sağlık turisti gelmektedir. Bahsettiğim üzere İsrail, organ naklinde çok iddialı olmasına rağmen ülkemize diş tedavileri için gelen İsrailli hasta turisti sayısı son yıllarda artış göstermiştir.

TUNUS

Tunus, Güney Afrika’nın sağlık turizmi alanındaki en başarılı ikinci ülkesi olarak karışımıza çıkmaktadır. Özellikle Talassoterapi tedavilerinde Dünya’da Fransa’nın ardından ikinci en iyi destinasyon olarak nitelendirilmektedir.

ÜRDÜN

Özellikle coğrafi konumu nedeni ile birçok ülkeye erişim kolaylığı olan Ürdün, Dünya sağlık örgütü verilerine göre yıllık 250 bin sağlık turisti çekiyor ve 1 milyar dolar gelir elde etmektedir. Ülkenin ulusal ekonomisinde hatırı sayılır bir payı olan sektör ülke GDP’sinin % 3,5 ini karşılamaktadır.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Şunu söyleyebilirim ki ABD vatandaşlarının yurt dışına tedavi olmak için gitme motivasyonunun temelini maddi sebepler oluşturmaktadır. Yerel ve uluslararası sigorta şirketlerinin tedavileri karşılama kısıtlığı ve en önemlisi uygun fiyatlı tedavi imkanlarından yararlanmak için 2017 yılında 1,7 milyon Amerikalı yurt dışına çıkmıştır. Bunun zıttı olarak ileri medikal teknoloji ve Dünya çapında ünlü, alanının en iyi hastanelerinin bulunduğu ülke Dünya’nın her yerinden yüksek gelirli sağlık turistlerini çekmektedir. Şunu da belirtmek gerekirse ülkemize de Amerika birleşik devletlerinin hemen hemen tüm eyaletlerinden tedavi amaçlı turistin geldiğini söyleyebiliriz.

BREZİLYA

Brezilya, özellikle estetik ve plastik cerrahi alanlarındaki başarısı dünyaca bilinen bir ülke. Dünya sağlık örgütüne göre Latin Amerika’nın en iyi sağlık sistemine sahip; olan ülke JCI akredite toplam 60 dan fazla kurumu ile (2021) bu savı güçlendirmektedir.

KANADA

Birçok ameliyat ve operasyonların maliyetleri Birleşik Devletler ’deki maliyetleri ile kıyaslandığında % 30 daha uygun olduğu belirtilmiştir. Kanada her yıl 14 milyon ABD vatandaşını turist olarak ülkeye çekmektedir. Bunlar beraber bir yığılma bazı alanlarda ve operasyonlarda uzun bekleme sıralarına yol açtığından Kanada vatandaşları da tedavi için yurtdışı seçeneklerini değerlendirmek durumunda kalabiliyor.

KOSTA RİKA

Kosta Rika özellikle sağlık turizminde günden güne güçlenen bir ülke konumunda. Birleşik devletlerle kıyaslandığında düşük maliyetleri ile öne çıkıyor. 2020 yılında yapılan bir araştırma da ortopedi cerrahi bir diz diz operasyonu maliyeti ABD’de 44.000 USD ortalamadır. Kosta Rika’nın en büyük özel kliniği olan Clinica Bilelica’da 12.200 USD maliyet ortalama ile belirtilmiş. Bu da gösteriyor ki başta ABD’nin birçok eyaletlerinde ülkeye ciddi bir sağlık turisti akımı mevcut.

KÜBA

Küba’yı sağlıkta nasıl bilirdiniz diye sorulduğunda kuşkusuz onkoloji tedavilerinde ki uluslararası başarıları ile biliriz diye cevap veririz kuşkusuz. Genellikle Latin Amerika ve Karayipler’den hasta çeken Küba; sağlık turizmi alanında çok uzun zamandır hizmet veriyor. Küba devriminden sonra sosyalist yönetimi ana hedeflerinden birisi sağlık ve eğitim sistemlerini geliştirmek olmuştur. Buna paralel olarak vizyoner doktorlar özellikli tedavilerde başarıları ile de ön plana çıkmış olduğunu söyleyebiliriz.

MEKSİKA

Meksika’da ülkenin sağlık bakanlığı tarafından akredite 100 üzeri JCI tarafından 10 üzeri sağlık kuruluşu tarafından özellikle lokasyon ve maliyet açısından uygunluğu ile Birleşik Devletler’den sağlık turisti çekmektedir. ABD sınırına çok yakın 6.000 nüfuslu bir şehir olan Los Algodones sağlık turizmi açısından önem taşımaktadır. Neredeyse sadece sağlık turizmi ile geçimini sağlayan küçük kentte 600 civarında diş hekimi bulunuyor. Ve kentin adı halk arasında Molarcity- Azıdişi şehri olarak geçmektedir.

GÜNEY KORE

Dünya standartlarında kaliteli ve teknolojisiyle tanınan Güney Kore’ye 2009-2019 yılları arasında 2,5 milyon sağlık turisti ziyaret etmiştir. Devletin resmi kuruluşu Kore Hükümeti tarafından sağlık turizmini tanıtmak için Medical Korea adında bir yapı kurulmuştur. Medical Korea özellikle orta doğu bölgesinden hasta çekmek için tanıtım -reklam çalışmaları yapmaktadır. Newsweek’in 2021 yılında hazırladığı “Dünya’nın en iyi 200 Hastanesi” listesinde Güney Kore’de 13 hastane yer almıştır. En önemli bilgilerden biri sağlık turizmi stratejileri ve çalışmalarında Türkiye ile karşılaştırıldığında büyük benzerlikler olduğudur. Güney Kore dünya sağlık turizmi sıralamasında 14.sırada yer almaktadır. 2015 yılında, Güney Kore sağlık hizmetlerinde erişim açısından OECD’de ilk sırada yer almıştır. Güney Kore 2021 yılında Bloomberg tarafından en verimli ikinci sağlık sistemi olarak derecelendirilmiştir.

HİNDİSTAN

Hindistan uygun tedavi maliyetleri, 40’dan fazla JCI akredite kuruluşu ile sağlık turistlerini ülkeye çekmektedir. Covid-19 pandemisinde sağlık turizm gelirlerinde ülke kan kaybı yaşasa da 2021 2.çeyreğinden itibaren eski gücünü toparlamaya başlamıştır. Özellikle Rusya ve Bağımsız devletler topluluğundan yoğun sağlık turisti olan ülkede medikal turizmin yanı sıra geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları da yoğun olarak yapılmaktadır. Geleneksel tıp uygulamaları için Hindistan’ın 2014 yılında kurulmuş bir bakanlığı mevcut. Ülke sağlık nedeni ile ilgili gelecek hastalar için sağlık vizesi alma koşullarını kolaylaştırmıştır.2019 yılında bu vizeyi Covid-19 pandemi öncesi 700 kişi almıştır. Hindistan’ın 2020 yılında 5-6 milyar dolarlık bir sağlık geliri olduğu düşünülüyor.

MALEZYA

2005 yılında Malezya sağlık turizmini tanıtmak için Maleysia Healthcare Travel Council’i kuran ülke 2019 yılında 1.220.000 uluslararası hasta ağırlamış ve 1.7 milyar yaklaşık 405 milyon USD gelir elde etmiştir. Malezya’ya en çok sağlık turisti gelen ülkeler; Avusturya, Bangladeş, Çin, Endonezya ve Hindistan’dır. Sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve turizm gelirinin artması için 3 faktörü göz önünde tutmuşlardır. Bu faktörler sınıfının en iyisi bakım, yüksek teknoloji, tesisleri ve yenilikleri tedaviye erişimdir.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda, ülke dilinin İngilizce olması ve fiyat avantajı ile öne çıkmaktadır. Bunun karşılığında Yeni Zelanda vatandaşları medikal turizm için Avustralya’yı estetik ve diş tedavileri için Malezya ve Tayland’ı tercih ediyorlar. Mümkün oldukça sağlık turizminde önemi büyük olan ülkelerin bur kısmına yer vermeye çalıştım.

Okuma Önerisi: Türkiye’de sağlık turizmi olgusu

Bir sonraki yazımda Singapur, Tayland, Tayvan, Almanya, Birleşik Krallık, Macaristan, Fransa ve tabiki Türkiye’den de kısaca bilgi vermeye çalışacağım.

Anadolu Sağlık Merkezi

John’s Hopkins Hastanesi

İş Geliştirme Yöneticisi

İlknur Çevik