Kuzey Kıbrıs, Yurt Dışı Harcamalarında Taksit Sınırına Dahil Edilmiyor!

Kredi Kartlarına Düzenleme: Otel

Last Updated on 26 Ağustos 2023 by Turizm Günlüğü

Son Dakika! Kuzey Kıbrıs yurt dışı harcamalarında taksit sınırlamasından muaf! Turizmcilerden Taksit Kararına Büyük Tepki!

BDDK, 31 Temmuz’daki genel taksitlendirme kararına rağmen, Kuzey Kıbrıs’ta hava yolu, seyahat acentesi ve konaklama harcamalarını 3 taksite kadar bölmeye izin verdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan hava yolu, seyahat acentesi ve konaklama harcamaları için yurt dışı taksit sınırlamasından muafiyet kararı aldı. 31 Temmuz’da alınan genel taksitlendirme yapılmamasına yönelik karara rağmen, Kuzey Kıbrıs’ta bu tür harcamalar 3 taksite kadar bölünebilecek. Detaylar BDDK’nın resmi internet sitesinde yayımlandı.

Turizmcilerden Taksit Kararına Büyük Tepki!
Taksit Yasağı Böyle Deliniyor
Kuzey Kıbrıs yurt dışı harcamalarında taksit sınırlamasından muaf! Turizmcilerden Taksit Kararına Büyük Tepki!

Son günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan taksitlendirme kararına turizm sektöründen büyük tepki geldi. Birçok turizm profesyoneli, yurt dışı harcamalarına getirilen taksit sınırlamalarının sektöre zarar vereceğini belirtiyor.

Turizm sektörü temsilcileri, bu kararın özellikle pandemi sonrası toparlanmaya çalışan sektör için büyük bir darbe anlamına geldiğini ifade ediyor. Taksit sınırlamalarının seyahat alışkanlıklarını olumsuz etkileyebileceğini, bu durumun da tur operatörleri, oteller ve acenteler başta olmak üzere tüm sektöre yansıyabileceğini vurguluyorlar.

Bazı turizmciler, özellikle yüksek meblağlı yurt dışı paket turlarının taksit imkanıyla satışının kolaylaştığını, taksit sınırlamasının ise bu satışları olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Ayrıca, tüketicinin seyahat etme isteğinin taksit imkanlarıyla arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, yeni kararın turizm sektöründe ciddi bir durgunluğa yol açabileceğini ifade ediyor.

BDDK’nın bu kararının yeniden gözden geçirilmesi için turizm sektörü bir araya gelerek ortak bir tepki oluşturma eğiliminde. Sektör temsilcileri, konuyla ilgili yetkililerle bir an önce diyalog kurma niyetinde.

İşte Turizmcilerinin Tepkilerine Bir Örnek:

Kuzey Kıbrıs yurt dışı harcamalarında taksit sınırlamasından muaf! Turizmcilerden Taksit Kararına Büyük Tepki!
Kuzey Kıbrıs yurt dışı harcamalarında taksit sınırlamasından muaf! Turizmcilerden Taksit Kararına Büyük Tepki!

“Arkadaşlar, MICE sektöründe taksitli satışın olmaması bir yana, bu uygulamanın Kıbrıs için kaldırılmasının ETS ve Jolly’ye avantaj sağladığına inanıyorum ve bu durumu kesinlikle doğru bulmuyorum. Outgoingcilerin faaliyetlerini gözden geçirmekte fayda var!”

TÜRSAB; BDKK, KKTC Taksit Yasağı Kararını Revize Etti

TÜRSAB tarafından yapılan açıklama da ise, BDKK, KKTC Taksi Yasağını kendi talepleri üzerine revize ettiği belirtildi. TÜRSAB’ın açıklaması şu şekilde;

“Birliğimizin ve Yönetim Kurulu Başkanımız Firuz Bağlıkaya’nın dile getirdiği, KKTC Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Sayın Fikri Ataoğlu ve Kuzey Kıbrıs STK’larının da desteklediği KKTC’nin BDKK taksit yasağı kararından muaf olması talebi karşılık buldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun, 24.08.2023 tarihli toplantısında alınan karar ile;

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin 7’nci fıkrası uyarınca, havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına dair 31.07.2023 tarihli ve 10631 sayılı Kurul Kararının, 31.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme sürelerinin 3 ay olarak uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.

Çağrımıza karşılık vererek kararın değişmesini sağlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na teşekkür ederiz.

Detaylı bilgi için web sitemizin duyurular bölümünü ziyaret edebilirsiniz.”

https://tursab.org.tr/duyurular/bddknin-kktc-taksit-uygulamasi-karari-hakkinda-duyuru