Yurt Dışına Seyahat Edecek Ruslar İçin Yeni Kurallar

Yurt Dışına Seyahat Edecek Ruslar İçin Yeni Kurallar

Last Updated on 1 Aralık 2023 by Turizm Günlüğü

11 Aralık’ta “Rusya Federasyonu’ndan ayrılma ve giriş prosedürü” yasasında yapılan değişiklikler yürürlüğe giriyor. İşte yurt dışına seyahat edecek Ruslar için yeni kurallar…

Devlet Duma’sında kabul edilen yeni yasa ve yasa değişikliklerine göre 1 Aralık’tan itibaren Rusya’da yaşayan vatandaşların hayatında bazı değişiklikler olacak. Bu kapsamda, Rusların yurt dışı seyahatlerine yönelik de birtakım değişiklikler yer alıyor.

11 Aralık’ta “Rusya Federasyonu’ndan ayrılma ve giriş prosedürü” yasasında yapılan değişiklikler yürürlüğe giriyor.

Tasarı yurt dışı çıkış pasaportu, diplomatik veya hizmet pasaportunun geçersiz kılınabileceği gerekçeleri düzenliyor.        Yurt Dışına Seyahat Edecek Ruslar İçin Yeni Kurallar

Liste, bir belgenin kaybı, sahibinin verilerinde değişiklik, sona erme, Rus vatandaşlığının sona ermesi ve diğerleri dahil olmak üzere 15 maddeden oluşuyor.

Ayrıca daha önce sadece verilen uluslararası pasaportların takibi yapılıyordu, artık İçişleri Bakanlığı geçersiz pasaportlara ilişkin bilgileri de kayıt altına alacak. Böylece vatandaşların iptal edilen veya güncel olmayan belgeleri kullanmasının önüne geçilecek.

Bir vatandaşın devlet sırlarına erişim, askere alınma veya alternatif hizmete atanma, FSB’de çalışma veya oradan işten çıkarılma nedeniyle Rusya’dan ayrılması kısıtlanırsa, vatandaşın kendisinin yurt dışı çıkış pasaportunu yetkililere teslim etmekle yükümlüdür.

Vatandaşlara yurt dışı çıkış kısıtlamasının tebliğ edildiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde İçişleri Bakanlığı’nda saklanmak üzere pasaportunu teslim etmesi gerekiyor.

Daha önce kanunda bir belgeye el konulması gereken süreyi düzenlemediği için suiistimaller yaşanıyordu. Artık zamanında teslim edilmeyen pasaportlar geçersiz sayılacak.

Kaynak: Haberrus