“Rusya 2024 Yılında Ekonomide Frene Basacak”

Rusya 2024 Yılında Ekonomide
Rusya Merkez Bankası

Last Updated on 26 Aralık 2023 by Turizm Günlüğü

Rusya Bilimler Akademisi Halk Ekonomisi Tahmin Enstitüsü: Rus ekonomisi yeni yılda frene basacak          Rusya 2024 Yılında Ekonomide

2023 yılını yüzde 3:5’lik büyümeyle kapatması beklenen Rusya ekonomisi, yıl başından sonra frene basabilir. Bu öngörü Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Halk Ekonomisi Tahmin Enstitüsü’nün raporunda yer aldı.

Enstitü, Nisan – Mayıs aylarından itibaren sanayi üretimindeki büyümenin 3 kat azalacağını tahmin ediyor. Ekonomistler, kilit önemdeki bazı sektörlerde aktivitenin yavaşladığına dair belirtilerin şimdiden görülmeye başlandığına dikkat çekti.

Enstitü bu sektörler arasında inşaatı da sayıyor. Turkrus’un aktardığı habere göre; Eylül ayında yüzde 8.5 büyüyen inşaat sektörü Ekim ayında yüzde 3.2’lik büyüme kaydetti.

Yavaşlamanın iki temel nedeni ise; “kullanılmamış kapasite rezervinin sonuna gelinmesi” ve “para politikasının sıkılaştırılması” olarak gösterildi.      Rusya 2024 Yılında Ekonomide

Araştırmayı haberleştiren Nezavisimaya Gazeta, Gaydar Enstitüsü’nün de benzer tahminler içeren bir çalışma yayınladığını yazdı. Enstitü’den Sergey Tsuhlo, Aralık ayında talep beklentisi endeksinin 6 puanlık düşüşle son 10 ayın en düşük seviyesine gerilediğini söyledi.

Halk Ekonomisi Tahmin Enstitüsü, 2024 yılı büyüme rakamını yüzde 1.3 olarak öngördü.