Avrupa’da 2024 Seyahat Motivasyonları: Hangi Destinasyonlar Trend Olacak?

Avrupa’da 2024 Seyahat Motivasyonları

Last Updated on 28 Aralık 2023 by Turizm Günlüğü

Avrupa’da 2024 yılına yönelik seyahat motivasyonları: 2024 yılında Avrupa’da hangi destinasyonlar trend olacak?  Avrupa’da 2024 Seyahat Motivasyonları

İspanya merkezli, turizm veri analiz platformu Mabrian, 2024 yılı için Avrupa ülkelerinde seyahat motivasyonlarını, seyahat motivasyonlarındaki eğilimleri ve 2024 yılında öne çıkması muhtemel olan Avrupa destinasyonlarını ortaya koyan kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Seyahat severlerin seyahat motivasyon ve eğilimlerini belirlemek amacıyla yapılan araştırma, sosyal medya araçları üzerinden, Ocak – Ekim 2023 döneminde, 380 milyonun üzerindeki seyahat severin ve turistlerin yorumları analiz edilerek gerçekleştirildi.

Araştırma tekniği kapsamında “Yapay Zeka” ve “Doğal Dil İşleme” araçları ile sosyal medyada seyahatle ilgili yorumlar, yazışmalar (büyük veri) analiz edilerek; insanları bir yere gitmeye, ziyaret etmeye nelerin motive ettiği, hangi amaçlarla seyahat ettikleri yorumlandı.

SEYAHAT MOTİVASYONLARI KÜRESEL ÇAPTA DEĞİŞİYOR MU?

Analiz kapsamında ilk olarak, küresel çapta 2019 yılından bu yana “deneyim odaklı seyahatlere” yönelik motivasyon eğilimlerinde artış, “geleneksel seyahatlere” yönelik motivasyon eğilimlerinde ise düşüş yaşandığı belirlendi.

“Deneyim odaklı seyahatler” 2019 yılından bu yana küresel ölçekte yüzde 8 puanlık bir artış gösterdi.

Mabrian araştırmasında “deneyim odaklı turizm” kapsamında, aktivite, doğa, gastronomi ve sağlıklı yaşam turizmi ile ilgili faaliyetler yer alırken; “geleneksel turizm” kapsamında ise; kültür, plaj tatili, aile aktiviteleri, gece hayatı ve alışverişle ilgili faaliyetler yer almakta.

TERCİH DEĞİŞİKLİKLERİ AVRUPA’YI DA AYNI ŞEKİLDE ETKİLİYOR MU?

Küresel çapta yaşanan bu değişimler aynı yoğunlukta Avrupa için de gözlemleniyor.

2019 ile 2023 yılları arasında Avrupa’yı ziyaret etme motivasyonlarında da “deneyim odaklı seyahatler” için yüzde 8 puanlık bir artış yaşanırken; “geleneksel seyahatlerin” önemi ve payı azalıyor.

Avrupa’da “aktivite odaklı turizm” ve “doğa turizmi” 2019 yılından bu yana sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 3 oranında artışla en hızlı büyüyen segmentlerdir.

Avrupa’da ilgi kaybeden segmentler ve oranları ise kültür turizmi (-%3) ve deniz – kum – güneş turizmi (-%2) oldu.

Bununla birlikte, gezginlerin ilgisinin %27 ile kültür turizminin ana seyahat motivasyonu olmaya devam ettiğini belirtmekte fayda var.

HANGİ AVRUPA ÜLKELERİ BU TRENDDEN YARARLANMAK İÇİN DAHA İYİ BİR KONUMDA?

Mabrian araştırmasına göre; Avrupa ülkeleri arasında “deneyim odaklı seyahat” ve “geleneksel seyahat” faaliyetlerinin önemi analiz edildiğinde; Kuzey Avrupa Ülkelerinin yeni talep trendlerinden pay alma konusunda daha iyi bir konumda oldukları açıktır.

Dolayısıyla İzlanda, Norveç, Finlandiya, Slovenya veya İsviçre gibi ülkeler, ziyaretçilerinin deneyimsel faaliyetlere olan ilgisinde %60’ın üzerinde bir pay göstermektedir.

2024 YILINDA HANGİ DESTİNASYONLAR TREND OLABİLİR?

Mabrian, 2024 yılında trend olabilmeleri için, hangi Avrupa destinasyonlarının gerekli faktörlere sahip olduğunu belirlemeye yönelik; üç faktörü analiz etti:

Hangi destinasyonların deneyimsel faaliyetlere yönelik talebi daha yüksek seyir izliyor? Talep ve ilginin arttığı segmentlerde iyi konumlanmış durumdalar mı?

Bu destinasyonlardan hangilerinin kültürel faaliyetlerdeki payı en az %20 seviyesinde? Avrupa’da hâlâ ana seyahat motivasyonu olan “kültürel aktiviteler” konusunda iyi bir konumdalar mı?

Bu destinasyonlardan hangileri iyi uluslararası erişilebilirliğe sahiptir? Önümüzdeki 6 ay için hava bağlantısı açısından iyi bir konumdalar mı?

2024 YILINDA AVRUPA’DA TREND OLABİLECEK DESTİNASYONLAR

Ülkelere göre İtalya, trend olma potansiyeline sahip 4 destinasyon ile en fazla destinasyona sahip konumdayken; İtalya’yı 2 destinasyon ile Fransa ve Almanya takip ediyor.

2024 yılı için trend olabilecek 10 destinasyon arasında, Birleşik Krallık ve Portekiz’den birer bölge yer alıyor.

🇮🇹 İtalya’nın Piedmont bölgesi

Turin (Torino) – Deposit Photos

Sıralamada, Torino, Stresa ve Alba gibi destinasyonları içeren İtalya’nın Piemonte (Piyemonte) bölgesi öne çıkıyor. Burada kültürel ve doğal olanakların yanı sıra deneyimsel motivasyonlar arasında yer alan gastronomi alanındaki olanaklar da ön plana çıkıyor. Ulaşılabilirlik açısından da olumlu bir performans sergiliyor.

🇫🇷 Nouvelle Aquitaine (Fransa)

Saint Emilion, Bordeaux üzüm bağları / Deposit Photos

İkinci sırada, Bordeaux, Biarritz ve Limoges gibi destinasyonları içeren, şarap ve gastronomi ürünleri ve aktivite turizmi olanaklarıyla öne çıkan Fransa’daki Nouvelle Aquitaine (Yeni Akitanya) yer alıyor.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 İngiltere’nin Doğusu: Cambridge, Essex ve Norfolk

Stour Nehri, Essex / Foto: Deposit Photos

Üçüncü sırada ise Cambridge, Essex ve Norfolk gibi destinasyonlarla birlikte Doğu İngiltere öne çıkarıyor. Bu bölge, kültürel ve doğal olanaklar arasında bir denge sunuyor.

Sıralamada yer alan diğer destinasyonlar ise şu şekilde: