Cardenas: Bu Kongreye Gelmeyen Çok Şey Kaybedecek

Skal International Dünya Başkanı Annette Cardenas
Skal International Dünya Başkanı Annette Cardenas

Last Updated on 24 Mayıs 2024 by Turizm Günlüğü

Uluslararası Skal Kulübü’nün Ekim ayında İzmir’de yapılacak 83. Dünya Kongresi öncesi İzmir’de ağırlanan Skal International Dünya Başkanı Annette Cardenas, “Türkiye’yi tanıdığımı sanıyordum ama İzmir’i görünce yeterince tanımadığımı fark ettim” dedi. Kongrenin yapılacağı İzmir’i dünyaya tanıtmak için çabalayacaklarını söyleyen Cardenas, “Bu kongreye gelmeyen çok şey kaybedecek” diye konuştu.

16-21 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenecek 83. Dünya Kongresi öncesi inceleme ziyareti için İzmir’e gelen Skal International Dünya Başkanı Annette Cardenas, Skal Kulübü İzmir Şube Başkanı Güner Güney’in düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Swissôtel Büyük Efes İzmir’de düzenlenen toplantıya Skal Dünya Kulübü geçmiş dönem başkanı Hülya Aslantaş, Türkiye Skal Federasyonu Başkan Vekili Emre Gezgin, Skal İzmir Kulübü Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Tercan, Mine Güneş Kaya ve Elif Akşahin ile Swissôtel Büyük Efes İzmir Genel Müdürü Rıza Elibol katıldı.

Deneyim paylaşımları İzmir’i tanıtacak

İzmir Skal Kulübü Başkanı Güner Güney, Skal Dünya Kongresi’nin İzmir’de düzenlenecek olmasının kentin ve ülkemizin tanıtımı için büyük şans olduğuna dikkat çekti. Dünya Kongresi’nin düzenlendiği kentlerde çok kısa süre sonra, yabancı turist ve yatırımcı sayısında yüzde 30 dolayında artış yaşandığını belirten Güney, “Kongreden bir yıl sonra ise tam anlamıyla bir çarpan etkisi görülüyor. Kongreye katılanların deneyim paylaşımlarının da İzmir’in tanıtımı için aynı etkiyi yapacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Aslantaş: İzmir çok iyi saklanan bir hazine

2008-2009 yılları arasında Skal International Dünya Başkanlığı yapan turizmci Hülya Aslantaş, Ekim ayında İzmir’de yapılacak kongrenin Türkiye’de yapılacak dördüncü kongre olacağını söyledi. “Kongreyi 2024 yılında İzmir’e getirmek çok değerli ve önemliydi” diyen Aslantaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir dünyanın henüz tanımadığı çok iyi saklanan bir hazine aslında. Bu kongrenin kentin tanıtımına çok büyük etkisi olacak. Bunu İstanbul kongresinde yaşadık. İstanbul kongresinden sonra tanınırlık, tecrübelerin paylaşımının faydasını gördük. Türkiye’de Skal’ın yaklaşık 700 üyesi var. 15 noktada yaygın. İzmir Skal Kulübü, herkes, Skal Dünya Kongresi’nin başarıyla geçmesi için elbirliğiyle çalışıyor. İzmir’deki arkadaşlarımızın kongre için yaptığı çalışmalardan çok etkilendim.”

Swissôtel Büyük Efes İzmir Genel Müdürü Rıza Elibol, Skal’ın 83. kongresini İzmir’de yapmasının bir onur olduğunu söyledi. Elibol, “Özellikle Skal’ın dünyadaki birçok ülkedeki adaylarını elimine edip kongreyi İzmir’in kazanması çok çok önemli. Gelen 500 kişilik katılımcı içinde çok sayıda acente ve mass turizm yöneticisi bulunuyor. Bu kongreye ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz” görüşlerini paylaştı.

Cardenas: Bu kongreye gelmeyen çok şey kaybedecek

Skal International Dünya Başkanı Annette Cardenas
Skal International Dünya Başkanı Annette Cardenas

Skal International’in Dünya Başkanı Annette Cardenas, Ekim ayında yapılacak dünya kongresi etkinlik alan ve mekanlarını denetlemek için geldiği İzmir’den çok etkilendiğini söyledi. “Ben Türkiye’yi tanıdığımı sanıyordum ama İzmir’i görünce yeterince tanımadığımı fark ettim” diyen Panamalı turizmci Cardenas, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geldiğimden beri burada gördüğümüz yerler, toplantı mekanları servis kalitesi, otel hizmetlerinden çok etkilendim. Hepsi beş yıldız. Mükemmel imkanlarınız var. Bu inceleme gezisini şaşırarak yaptım. Kongrenin Skal International’ın 90. yılında İzmir’de yapılıyor olması çok önemli. Kongreye katılımın çok yüksek olmasını ve çeşitli ülkelerden gelecek Skal üyesi turizmcilerin İzmir’i tanımalarını istiyorum. Bu kongreyi dünyaya tanıtmak için hep birlikte çabalayacağız. Bu kongreye gelmeyen çok şey kaybedecek.”

Cardenas’ın Atatürk hayranlığı

İnceleme gezisi için 19 Mayıs 2024 günü İzmir’e gelen Annette Cardenas, Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı kutlamalarının coşkusuna tanık olduğunu anlattı. “Vefatının üzerinden 86 yıl geçmesine rağmen Atatürk’e büyük bir çoşkuyla bağlı olmanızı hayranlıkla izledim” diyen Cardenas, kendisinin de bir Atatürk hayranı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İnsanların her an onu göğsünde taşımasından çok etkilendim. Gerçekten bu konuda sizlere olan hayranlığımı belirtmek isterim. Bu sevgiyi, bağlılığı, umarım Skal üyeleri bir 90 yıl daha yaşatır. Bu bağlılığı, coşkuyu yaşatan Atatürk hakkında bir kitap okuyorum. Okudukça daha da hayran oluyorum. Bu bir enerji ve dinamizmi insanlara anlatmanız lazım.”

Skal Dünya Başkanı Annette Cardenas, inceleme gezisi sırasında Skal İzmir Kulübü Yönetim Kurulu üyeleriyle kongre sırasında ziyaret edilecek yerleri, Meryem Ana Evi’ni, Efes’i, Agora ören yeri ve Kemeraltı’nı gezdiklerini söyledi. Cardenas, “Özellikle Kemeraltı’nda, tarihi çarşıda gezerken işletmecisi kadın olan, üstelik Michelin yıldızlı Ayşa Restoran’ı görmek çok şaşırtıcıydı” dedi.

Gezi boyunca çektiği videoları, yaşadığı deneyimleri Skal’ın sitesinde, sosyal medya hesaplarında paylaşacağını anlatan Cardenas, kendisini etkileyen anlardan birinin de İzmir Ticaret Odası’nda gördüğü Tarih Müzesi olduğunu belirtti. Annette Cardenas, “İzmir bir günde 8 bin 500 yıllık gezinti yapabileceğiniz sürprizli bir şehir” diye konuştu.

İzmir Skal Kulübü üyelerinin şehirlerini gönülden sevdiklerini de söyleyen Annette Cardenas, kongrenin hem İzmir hem Türkiye için çok önemli bir organizasyon olduğunu vurguladı. Kendisinin de turizmci olduğunu ve 1975 yılından bu yana Panama’da 17 katlı bir otelin işletmeciliğini yaptığını belirten Cardenas, şu görüşleri dile getirdi:

“Bu konuya getireceği ekonomik ve sosyal faydanın ötesinde bakmak gerek. Bu aynı zamanda ülke tanıtımı için de önemli bir etkinlik. Etkisini hemen değil, ama kongre bittikten sonra uzun vadede daha çok göreceksiniz. Çünkü gelen kişiler deneyimlerini paylaştıkça, birbirlerine anlattıkça İzmir’in güzellikleri daha çok duyulacak. İzmir’i dünyaya taşıyacağız, Türk kültürünü ve gastronomisini de tanıtmış olacağız.”

“Stratejinizi değiştirmeniz gerek”

Türkiye deyince insanların daha çok İstanbul, Boğaziçi ve Galataport’u anımsadığını söyleyen Annette Cardenas, “Oysa İzmir’de inanılmaz güzel yerler var. Kentin ortasında Kemeraltı’nın ve Agora’nın olması bu turizm çeşitliliğinin olduğu tabakta sunduğunuz zenginlik” dedi. Covid pandemisinden sonra dünyada turizm anlayışının değiştiğine dikkat çeken Cardenas, “İzmir turizminde düşüş varsa stratejinizi değiştirmeniz, İzmir’in kültürel değerlerini öne çıkartmanız, sesinizi daha çok duyurmanız gerek. Burada deniz, güneş, kumun yanı sıra kültür var. 3S turizmi her yerde yapabilirsiniz” diye ekledi.

Gezgin: Kongre 98 ülkeye hitap ediyor

Basın toplantısında söz alan Türkiye Skal Federasyonu Başkan Vekili Emre Gezgin, Skal Dünya Kongresi’nin sıradan bir kongre olmadığını söyledi. 1934 yılından bu yana katılımcıların karar verici olması ve 98 ülkeye hitap etmesi nedeniyle uluslararası bir öneme sahip bir etkinlik olduğunu vurgulayan Gezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kongreye gelecekler turizm sektöründe sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen, sektördeki gelişmeleri en yakından izleyen üyelerle buluşacak. Skal İzmir Kulübü çok önemli bir iş başardı. Turizmde İzmir’siz Türkiye, Türkiye’siz İzmir düşünülemez. İzmir’de Dünya turizm kongresinde turizm profesyonelleriyle buluşmaktan büyük mutluluk duyacağız.”

Tercan: ‘Elimizden tutun’ diyoruz

Skal İzmir Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan, İzmir’in turizmden aldığı payın uzun yıllar yüzde 10’larda seyrederken şimdi yüzde 4’lere düştüğüne dikkat çekti. Tercan, “Bu yıl Türkiye turizmden beklentisi 60 milyon gelir, 60 milyon turist hedefliyor. Bu kongre fevkalade önemli. Kongreyle dışarıya kentimizi, ülkemizi tanıtırken bir yandan da içeriye ‘elimizden tutun’ diyoruz. Beklemeyelim, artık harekete geçme zamanı” dedi.

Skal International Dünya Kongresi 16 Ekim 2024 günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Beş gün sürecek etkinlikte Alaçatı, Çeşme, Efes, Bergama, Kemeraltı, Agora turları düzenlenecek. Kongreye Avustralya’dan Peru’ya kadar dünyanın farklı ülkelerinden 500 konuğun gelmesi bekleniyor. Kongre öncesi ve sonrasında katılımcılar için özel UNESCO rotalı, inanç turizminin de yer aldığı kapalı turlar düzenlenecek.