Booking.com yasağı yerli turisti de kaçırdı!

Last Updated on 8 Mayıs 2017 by Yaşar Çelik

Online otel rezervasyon sitesi Booking.com’un operasyonlarının Türkiye’den durdurulması yakın ülkelere yaradı. Booking, Türkiye’deki otelleri öneremeyince yerli turisti de komşu ülkelere çekmeyi başardı.

GM Turizm dergisinde yer alan habere göre, Online otel rezervasyon sitesi Booking.com’un operasyonlarının Türkiye’den durdurulması yakın ülkelere yaradı. Booking, Türkiye’deki otelleri öneremeyince yerli turisti de komşu ülkelere çekmeyi başardı.İnternet üzerinden otel rezervasyonu yaptırma konusunda faaliyet gösteren Booking.com sitesinin Türkiye’deki operasyonları durdurulmuştu. Site hakkında çıkan mahkeme kararında Booking.com’a Türkiye’den giren ziyaretçilerin Türkiye’deki otellere erişimi engellenmişti. Ancak Türkiye’den girenler yurtdışındaki otelleri görebiliyor ve işlem yapabiliyor. Bu durumda sitenin yazılımı gereği giren ziyaretçiye en yakındaki oteller gösteriliyor. Türkiye’den giren bir ziyaretçi yurtiçindeki otelleri göremediği için yakın olarak komşu ülkelerdeki otelleri görebiliyor. Yani Türkiye’nin batısından girenlere Yunan Adalarındaki oteller, doğusundan girenlere de Gürcistan’daki oteller gösteriliyor. Komşu ülkelerdeki uygun fiyatlı oteller yerli turiste cazip geliyor ve rezervasyon yaptırıyor. Böylece Booking.com yasağı yerli turistin komşulardaki cazip fiyatlı otelleri görerek tercih etmesi gibi bir durumu ortaya çıkardı.

Ayrıca Booking.com sitesine Türkiye içinden girenlere Türkiye’deki otelleri gösterilmemesi yasağı rakipleri olan Tatilsepeti, Trivago ve Tripadsivor gibi aynı işi yapan sitelere de rağbeti artırdı. Bu sitelerin ziyaretçi sayılarında son 1 ayda ciddi oranda arış görüldüğü söylendi. Bu siteler reklam bütçelerini de artırarak Booking.com’dan faydalanamayan kişileri de çekme yoluna gitti. Bahsi geçen sitelerin yetkilileri Türkiye’den rezervasyonda artış olmadığını ancak Türkiye’den giren ziyaretçi sayısının artığını söylüyorlar.

Kısa adı TÜRSAB olan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne Booking.com sitesinin yerli seyahat acenteleri ile haksız rekabet içinde olduğu yönündeki şikayetler üzerine siteye Türkiye’den kısıtlama getirilmiş ve Türkiye genelinde Booking.com sitesinde yer alan 13 bin otele, Türkiye içinden erişim engellenmişti. Ancak yurtdışındaki otel ve rezervasyonlar bu karardan etkilenmedi.

Yoruma kapalı.