Avrupalı ayağını kesti, yerli AVM’ye kaçıyor; Araplar olmasa bittik!

Last Updated on 27 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

Alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasından önce yerli turistlerin de uğrak yeri olan Eminönü, Mahmutpaşa ve Mısır Çarşısı’nda, esnaf bir tek Arap turistlere satış yapabiliyor. Avrupalı turistin ayağını kestiği bölgeye, yerli turistin de ilgisinin azaldığını aktaran esnaf, satışları en çok Ortadoğu’dan gelen Arap turistlere yaptıklarını söylüyor.

Cumhuriyet Gazetesinde yer alan habere göre, geçen sene Sultanahmet ve Vezneciler’de yaşanan canlı bomba eylemlerinden sonra kötü giden satışlarını bu yıl biraz da olsa toparlamaya başladıklarını aktaran esnaf, yine de Kurban Bayramı’na sayılı günler kalmasına rağmen satışlarının artmamasından ve bölgedeki turistlerin hâlâ yetersiz olmasından şikâyetçi.

“Satışlardan memnun değiliz”

Önceki senelere kıyasla işlerinin durgun gittiğini söyleyen Mahmutpaşa Çarşısı esnafından Nuray Koçak, “Satışlardan memnun değiliz. Burası büyük bir dükkân. Kirası çok. Çalışanı da var. Günlük 10 bin TL ciro yapmam lazım ki masrafları karşılayabileyim… Satışlar 2- 3 senedir düşük. Eski bayram alışverişleri yok. Aksine bayram yaklaştıkça daha da düşüyor. İnsanlar AVM’lere gitmeyi tercih ediyor” diye konuştu.

“AVM’lere göre daha uygunuz”

İnsanların Mahmutpaşa ve Eminönü’ndense AVM’leri tercih ettiğini söyleyen bir diğer esnaf Fatih Karaca ise “Bu yıl fiyatlarımıza yüzde 5 ile 10 oranında zam oldu ancak bu haliyle bile AVM’lere göre daha uygunuz” dedi.

“Avrupalı turist Türkiye’yi tercih etmiyor”

Yerli turistin alım gücünün olmamasından dolayı kaliteye değil fiyata baktığını ve AVM’lerdeki kampanyaları takip eder duruma geldiğini belirten bölge esnafı, “Bir kutu sade lokumun yarım kilosunu 17.5, kilosunu ise 35 liradan satıyorum. Fakat yerli turist Mısır Çarşısı’ndan bu fiyata kaliteli lokum alacağına, dışarıdan 5 liraya içi boş lokum almayı tercih ediyor” diyor. Ortadoğu’dan gelen Arap turistler, yalnızca bölgedeki hazır giyim işletmelerinin değil, İstanbul’daki baharat, lokum ve şekerlemelerin merkezi olan tarihi Mısır Çarşısı’nın da neredeyse tek tüketicisi durumunda. Bölgedeki terör olaylarından sonra Avrupalı turistin Türkiye’yi tercih etmediğinden yakınan esnaf, işlerinin Arap turistlerle döndürebildiklerini anlattı.