TUROYD: İnsan yetiştirmeyi unutursak turizm biter!

Last Updated on 24 Eylül 2017 by Yaşar Çelik

Türkiye genelinde otel yöneticilerinin ilk kez bir araya gelerek oluşturduğu, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD)’nin Marmara 2. Bölge BYK geçici yönetim kurulu üye seçimi dün gerçekleştirdi. 23 Eylül Cumartesi günü Hilton Garden Inn İstanbul Beylikdüzü Hotel’de gerçekleşen toplantıda TUROYD Marmara Bölge Yürütme Kurulu Başkanı İhsan Türkus, TUROYD Akademi’nin de adımlarının atıldığını duyurdu.

TUROYD Marmara Bölge Yürütme Kurulu Başkanı İhsan Türkus, toplantının açılış konuşması yaparken yardımcısı Ertuğrul Uzak ise toplantının moderatörlüğünü yaptı.

Toplantı öncesi sorularımız yanıtlayan TUROYD Marmara Bölge Yürütme Kurulu Başkanı İhsan Türkus, TUROYD Akademi’ye ilişkin şunları söyledi: “Burada Marmara 2. Bölge BYK geçici yönetim kurulu üyelerinin seçimi için toplandık. Turizm sektörüne ve yaptığı işe sahip çıkan otel yöneticilerin oluşturduğu TUROYD, krizde olan turizm sektörünün birkaç yıl sonra yaşayacağı en büyük sorunun yetişmiş, nitelikli insan ihtiyacını öngörüyor. Bu çerçeve de yönetim kurulumuzda yapılan toplantıda “Turizm Eğitim Merkezi” arkadaşlarımızın tabiriyle ise; TUROYD Akademi’nin kurulması için çalışmaların yapılması yönünde karar alındı. Marmara 2. Bölge BYK geçici yönetim kurulu üyelerinin seçimi için toplanmışken bunun da duyurusu üyelerimize ve basına yapmak istedik.”

TUROYD Marmara Bölge Yürütme Kurulu Başkanı İhsan Türkus

TUROYD Akademi’nin sektördeki diğer eğitim kurumlarından farklılıklarını ise Türkus, şöyle ifade etti:

“TUROYD Akademi’nin en büyük farkı turizm ve otelcilik alanında çalışmak isteyenlere eğitim verecek olmasıdır. Var olan Lise ve Üniversitelere maalesef gençlerimiz kendi tercihleri doğrultusunda değil hayatın olağan akışı içinde yapılan seçimlerle gidiyorlar. Üniversite’den mezun olup da sektörde kalanların sayısı maalesef yüzde 5’ler de. Bizim kuracağımız akademiye gerçekten profesyonel olarak turizm ve otelcilik alanında çalışmak isteyen öğrenciler kendi gelip başvuru da bulunacak. Bunun yanı sıra bizde eğittiğimiz her öğrenciyi meslekten emekli olana kadar takip edeceğiz. Akademiden mezun olan meslektaşlarımızın çalıştığı yerleri, çalıştıkları birimleri ve kariyerlerini sürekli takip edeceğiz. Bunu Türkiye’de yapan bir eğitim merkezi bizim alanımızda yok. TUROYD’u kuran üyeler zaten profesyonel otel yöneticileri olduğundan dersleri de üyelerimiz verecek. Ayrıca üyelerimiz aynı zamanda işveren olduklarından akademiden mezun olan meslektaşlarımıza kendi otellerinde iş teklifinde bulunabilecekler.

OTELCİLİK EKİP İŞİDİR

Son iki yılda müşteri ve gelir kaybettik ama en önemlisi yetişmiş insanımızı da kaybettik. Sektörün profesyonelleri olarak kriz başlar başlamaz eğitimli personeli işten çıkarılması bizi çok üzüyor. Otelcilik teknoloji, en iyi bina, en iyi malzemeyle yapılan bir iş değildir. Otelcilik insanla yapılan bir iştir. Turizm sektöründe çalışan insanları ilk krizde kapının önüne koyarsak mesleğe olan güven azalır. Bu insanlar gidip başka alanlarda çalışmaya başlar ve işler düzelmeye başladığında bu seferde profesyonel eleman bulmak da zorlarız.

YABANCI DİL EĞİTİMİNE ÇOK ÖNEM VERECEĞİZ

Geçtiğimiz günlerde Çin’li bir heyet ile görüşmelerimiz oldu. Çin’li heyet bizden Çince bilen personel talep etti. Eğer önümüzdeki yıllarda Çin’den çok fazla sayıda turist gelmesini bekliyorsak personelimizi bu konuda eğitmeliyiz. TUROYD Akademi, turizm sektörünün tüm taleplerine cevap verebilecek esneklikte ve hızda olacak. Ayrıca burası 7/24 faaliyette olan bir kompleks olacak. ”

Marmara 2. Bölge BYK geçici yönetim kurulu üye seçiminin yapıldığı Hilton Garden Inn İstanbul Beylikdüzü Genel Müdürü ve TUROYD Marmara Bölge Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Uzak ise toplantıda TUROYD Akademi’ye ilişkin şunları söyledi:

Hilton Garden Inn İstanbul Beylikdüzü Genel Müdürü ve TUROYD Marmara Bölge Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Uzak

“BEN DERNEĞE NE KATIYORUM”

“TUROYD Akademi’nin kurulması sadece sektörümüz için değil Türkiye için de önemli bir adım. Turizm profesyonelleri olarak bizlerin kurduğu bir akademi de yetişecek ve bizimle birlikte çalışacak insanların sektöre çok daha fazla değer katacağına inanıyorum. Eski dernek yapılarından farklı bir tarzda işleyen TUROYD üyesi olmaktan son derece mutluyum. Eskiden dernek yapılarında üyeler “dernek bana ne katıyor” diye düşünürken biz TUROYD ile “ben derneğe ne katıyorum” tarzında düşünmeye başladık. Bu yaklaşım sayesinde dernekten bir şeyler bekleyen atıl üyeler olmak yerine dernek için, sektör için projeler üreten insanlara ve üyelere dönüştük.”