Da Vinci ve Mona Lisa sergide bir arada

Last Updated on 17 Kasım 2017 by Turizm Günlüğü

Turistlerin uğrak noktası Madame Tussauds İstanbul; Mona Lisa ile Leonardo Da Vinci’yi 510 yıl sonra yeniden bir araya getirdi.

Madame Tussauds Amsterdam’dan geçici sergi için İstanbul’a gelen Mona Lisa figürü İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki merkezde ziyaretçilerini bekliyor.

Da Vinci’nin en ünlü eseri “Mona Lisa”

1503 yılında Floransa’da resmettiği ve Mona Lisa adını verdiği tablosunda Leonardo Da Vinci, arka planında manzaranın iki farklı açıdan görüldüğü, balkonda oturan bir kadını tasvir ediyor. Eserdeki kadının ise aslında bir tüccar eşi olan Elisabetta Gherardini olduğu tahmin ediliyor. Da Vinci’nin esere verdiği ismi tamamlayan Mona kelimesi “soylu kadın” anlamına gelen “madonna” veya “mia donna” kelimelerinden geliyor.

Mona Lisa’nın dünya üzerinde en çok taklit edilen ve işlenen tablolardan biri olduğu biliniyor. Tablonun gizemi ise resmin kaynağının tam olarak bilinmemesinden ve tabii ki Lisa’nın yüzündeki ifadeden geliyor. Esere kazandırdığı yüz ifadesinin gülümseme olup olmadığı anlaşılmamakla birlikte, Da Vinci’nin kullandığı özel sfumato tekniği de tabloya gizem katıyor.

Birlikte fotoğraf çekin!

Da Vinci’nin eserinde resmettiği hali dikkate alınarak hazırlanan Mona Lisa figürü için kullanılan saçlar figüre tek tek elle işlenirken portrede üzerinde görünen kıyafete en yakın renk ve özellikteki kumaşlar seçilerek özel bir kostüm tasarlandı. Tüm dünyadaki Madame Tussauds’lar arasında biri Chongqing, diğeri Amsterdam’da olmak üzere sadece sadece iki tane bulunan ve Amsterdam’daki merkezde 2006 yılından bu yana sergilenen Mona Lisa figürü geçici olarak İstanbul’da ziyaretçi ile buluşuyor. 510 yıl sonra ilk kez eserinin sahibi Leonardo Da Vinci ile bir araya gelen Mona Lisa, merkez içerisinde Da Vinci’nin hemen arkasında yer alıyor. Böylelikle tarihte ilk kez Leonardo Da Vinci ve Mona Lisa ile fotoğraf çekmek de mümkün oluyor.