Turizm işçileri dayanışmaya çağırıyor!

Last Updated on 25 Ekim 2017 by Yaşar Çelik

Turizm Çalışanları Dayanışma Platformu, sektördeki işçileri bir araya getirmek ve onlara hukuki dahil gereken desteği sağlayabilmek için çalışıyor. Platform, Ankara’daki toplantısında daha geniş kitlelere ulaşmak için katılım çağrısı yaptı.

Turizm işçilerinin ortak sesi olmak amacıyla kurulan Turizm Çalışanları Dayanışma Platformu, Ankara’da bir tanışma toplantısı gerçekleştirdi. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Ankara’nın farklı otellerinden işçiler katılarak, sektörde yaşadıkları temel sorunları paylaştı.

Çalışma koşullarının her geçen gün daha ağırlaştığının dile getiren turizm işçileri, kendi aralarındaki dayanışma ağının büyütülmesinin öneminde hem fikir olurken daha çok işçiyle biraraya gelme isteklerini anlatan bir bildiri yayınladı.

TURİZM EMEKÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR

Platformun turizm işçilerine seslendiği bildiri şöyle:

“Bizler başta oteller olmak üzere turizm sektöründe çalışan emekçileriz. İş yerlerimizde her gün bir başka haksızlıkla karşılaşıyoruz; düşük ücret, ücretsiz fazla çalışma, düzensiz ve insana uymayan vardiya planlamaları. Patronun işleri iyi gitmediğinde ilk gözden çıkardığı, maaşını geciktirdiği eksik ödediği biz oluyoruz. En ufak şikayetimizde ya geçiştiriliyoruz ya kapı dışarı ediliyoruz. Zaten başka patronların kulağına gitmesin sektörde dışlanmayalım diye çok ses de çıkaramıyoruz. Çalışma koşullarına dayanamazsak bir başka iş yerine kendimiz geçiyoruz. Orada da üç aşağı beş yukarı aynı oluyor. Hayat böyle geçiyor. Uzun ve haftanın her gününü işgal eden mesailerden arta kalan zamanlarda ancak ertesi mesai için dinlenebiliyor, alışveriş bile yapacak, sevdiklerimizi görecek vakitler bulamıyoruz.

Bütün bu koşullara maruz kalmamızın en büyük nedeni kendimizi yalnız hissetmemiz ve “böyle gelmiş ve böyle gider düşüncemiz.”

Oysa çaresiz değiliz. Bu yaşadıklarımızı iş yerlerimizde ve diğer iş yerlerindeki turizm emekçileriyle bir araya gelerek, onlarla birlikte hareket etmeyi öğrenerek değiştirebiliriz.

Turizm Çalışanları Dayanışma Platformu işte bu yüzden yola çıktı. Turizm sektöründeki emekçileri bir araya getirmek ve onlara hukuki dahil gereken desteği sağlayabilmek için.

Gelin siz de bizimle iletişime geçin ve birlikte neler yapabileceğimizi kararlaştıralım.

Turizm emekçisi yalnız değildir.”

Turizm Çalışanları Dayanışma Platformu, önümüzdeki günlerde otel işçilerinin hakları konusunda bilgilendirici büyük bir toplantı organize etmeyi planlıyor.

(Fotoğraf: http://haber.sol.org.tr)