Metropolis’te ilk kez tonozlu mezarlar bulundu

Last Updated on 21 Ağustos 2019 by Turizm Günlüğü

Ana Tanrıça Şehri olarak adlandırılan Metropolis Antik Kenti 2017 kazı çalışmaları tamamlandı. Kazılarda Antik dönemin önemli mezar yapılarından biri sayılan aile mezarına rastlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve finansal katkıları yanında, Sabancı Vakfı’nın işbirliğiyle sürdürülen Metropolis Antik Kenti’nde ilk kez M.S. 1. yüzyıla tarihlendirilen tonozlu oda mezarları bulundu.

Helenistik dönemde Akdeniz’in ticaret merkezi olan Metropolis’te ortaya çıkarılan mezar odalarında kandil, bronz ayna ve kaşık, cam ve seramik gözyaşı şişesi gibi mezar hediyeleri bulundu. Oda mezarlarda en çok rastlanan obje ise karanlıkta ölünün yolunu aydınlatması amacıyla konulan kandiller oldu.

Metropolis’te ve çevresinde yürütülen çalışmalarla yeni keşiflerin yapıldığını vurgulayan Kazı Başkanı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, kazılarda hem Metropolis halkının sivil yaşamına hem de çevre kentlerle ilişkilerine dair pek çok yeni buluntu ile karşılaştıklarını dile getirdi.

Yeni buluntulara göre Metropolis’te aile kavramının M.S. 1. yüzyılda sağlam temellere dayandığını belirten Aybek, “27 yıldır tarihin izini sürdüğümüz kazı çalışmalarını yepyeni keşiflerle tamamlamaktan mutluluk duyuyor; önümüzdeki yıllarda sürdüreceğimiz kazı çalışmalarıyla bu keşiflere yenilerini eklemeyi hedefliyoruz” dedi.

SABANCI AİLESİ TARİHE DESTEKTEN MUTLU

Bu yılki kazı çalışmalarıyla ilgili görüşlerini paylaşan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, “Sabancı Vakfı olarak, Ana Tanrıça Kenti Metropolis’in kazı çalışmalarına verdiğimiz destekle kültürel mirasımıza sahip çıkmayı, dünya tarihi için önemli bir kenti gün ışığına çıkarmayı hedefliyoruz. Vakfımız adına Doç. Dr. Serdar Aybek ve ekibine teşekkür ediyorum. Metropolis’in geleceğe taşınmasında pay sahibi olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

11 BİNDEN FAZLA ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

‘Ören yeri’ statüsü kazanan Metropolis, iki yıldır yerli ve yabancı binlerce ziyaretçisini ağırlıyor.

Bu zamana kadar devam eden çalışmalarla 11 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Gelecek sezonda da kazı çalışmaları devam edecek Metropolis’in yeni buluntulara ev sahipliği yapması bekleniyor.