Tatil izinlerini alamayacak kadar meşgul ve stresliler!

Last Updated on 17 Ocak 2018 by Turizm Günlüğü

Daha yeni yıla girmeden tatil günlerinin hesaplanmaya başlandığı Türkiye’de genç çalışanların yıllık izin konusunda ne kadar umutsuz olduğunu gösterdi. Araştırmalara göre her 10 genç yetişkinden altısı (yüzde 66) yıllık izinlerinin tamamını kullanmıyor. Nedeni ise çok meşgul olmaları…

Türkiye’den 300 genç profesyonelin katılımıyla bir anket gerçekleştiren Hotels.com’un verilerine göre çalışanların yarısından fazlasının (yüzde 61) iş yerinde tüm tatil izinlerini alamayacak kadar meşgul ve stresli hissettiklerini ortaya çıkardı.

Hotels.com’un yeni araştırmasına katılanların yüzde 66’sının yıllık izinlerinin tamamını kullanmadığı göz önüne alındığında, tatil için zaman ayarlamanın Y-kuşağının pek de aklında olmadığını ortaya koydu.

Türkiye’den 300 genç profesyonelin katılımıyla yapılan ankette yıllık izinlerin yaklaşık 6 günü (yüzde 36) kişisel ‘angaryalara’ harcanıyor.

Genç çalışanlar, ev işleri ve kargo beklemek gibi kişisel angaryalara ek olarak izin günlerini doktor randevularına giderek (yüzde 50); servis/satıcıların gelmesini bekleyerek (yüzde 17); düğünlere katılarak (yüzde 45) veya cenazelere giderek (yüzde 43) harcıyor.

ANGARYALAR ‘HİÇ TATİL YAPMADIM Kİ’ HİSSİ VERİYOR

Yıllık izinlerine günlük işlerini sıkıştıran bu kadar çok genç insan varken üçte birinden fazlasının (yüzde 35) ofise işlerinin başına döndüğünde işe hiç ara vermemiş gibi hissetmesi şaşırtıcı da olmuyor.

İZİNLERDE ÇALIŞMAK EŞLERİ TARTIŞMAYA SÜRÜKLÜYOR

Ankete katılan kadınların yüzde 64’ü, erkeklerin ise yüzde 69’u dizüstü bilgisayarlarını veya telefonlarını yanlarına alarak bir haftalık tatillerinde e-postalarını ortalama 11 kez kontrol ediyor. Çalışanların sahip olduğu bu iş takıntısı, özel hayatlarını da etkiliyor ve katılımcıların yarısı (yüzde 50) yıllık izinlerinde çalışmaları nedeniyle eşleri ile tartışmalar yaşıyor.

31 GÜNLÜK TATİL DİLEĞİ

Araştırmaya katılanların üçte biri yıllık izinlerini daha özel bir şeyler için saklamaya çalışırken; sonuç olarak genç profesyoneller, şu anda hakları olandan neredeyse iki hafta daha fazla yıllık izne ihtiyaçları olduğunu hissediyor.

Katılımcılar yılda 16 gün yerine ortalama 31 gün izinleri olmasını diliyor. Bu, katılımcıların ifadelerine göre izin aldıklarında işten kopmalarının dört günlerini almasına ve çok büyük bir çoğunluğunun (yüzde 88) izinde de işle uğraşmak zorunda kalmasına bağlanabilir.

“HAK ETTİKLERİ İZİNLERİ KULLANABİLMELERİ İÇİN TATİL YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Hotels.com Avrupa, Orta Doğu ve Afrkia (EMEA) Bölgesi Başkan Yardımcısı Isabelle Pinson ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“Tatile çıkmak, yılın en sevdiğimiz zamanlarından. Zaten bu nedenle de bu kadar çok çalışan profesyonelin hakları olan tüm izin günlerini kullanmaması kulağa çok tuhaf geliyor. Araştırma, çok meşgul olmalarının yanı sıra üçte birinin yıllık izinlerini daha özel bir şeyler için saklamaya çalıştığını da ortaya çıkarıyor. Yeni yıl, çoğu kişiye sıfırdan izin hakları veriyor ve biz de, herkesi fazlasıyla hak ettiği bu izinleri kullanabilmek için 2018’de tatil rezervasyonlarını yapmaya çağırıyoruz. Güzel bir tatil için yaşadığınız ortamdan uzaklaşmak çok fazla zamanınıza almadığı gibi pahalı da değil. Tatiliniz için rezervasyonlarınızı mobil uygulamamız üzerinden yapın ve Hotels.com ile yaptığınız rezervasyonlarda her 10 gece için, bir ücretsiz gece ödülü kazanın.”