Tura Turizm’in ABC markası iki kat büyüyor

Tura Turizm Perakende İcra Kurulu Üyesi ve ABC Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Arca / turizmgunlugu.com

Last Updated on 21 Mart 2018 by Yaşar Çelik

Tura Turizm’in alt markası ABC Turizm, cirosunu 4 yılda 25 milyon liradan 150 milyon liraya çıkardı. Geçen yıl 29 bin 400 kişiyi yurtdışına götüren markanın bu yılki hedefi 60 bin kişiye ulaşmak ve döviz yerine TL ile satışlarını yaygınlaştırmak.

Tura Turizm’in Perakende İcra Kurulu Üyesi ve ABC Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Arca ve Tura Turizm Holding Yönetim Kurulu üyesi Leyla Öner, bir basın toplantısı düzenleyerek yeni pazarlama sistemi çerçevesinde kurdukları ABC Turizm’i anlattı.

ABC Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Arca ve Tura Turizm Holding Yönetim Kurulu üyesi Leyla Öner

Turizm alanında faaliyet gösteren firmaların uzun süre ayakta kalabilmesi için şirketler halinde bölünmesi gerektiğini savunan Arca, “Tura Turizm bize çok güvendi. Profesyonel kariyerim süresince sektörü incelediğimde olması gerekenin bu olduğunu ve turizm şirketlerinin birden fazla alanda faaliyet gösterdikleri zaman uzun vadeli yaşamaları için şirketler halinde bölünmeleri gerektiği tezini savunuyordum. Tura Turizm bunu gerçekleştirme fırsatı verdi. Ayrıca Tura Turizm, Türkiye içinde ve dışında yapacağı bütün seyahatlerde haklarını bize teslim etti” dedi.

Arca turizm sektöründe edindiği bilgi birikimi doğrultusunda attığı doğru adımlar ile şirket cirosunu 4 yılda 6 kat artırdıklarını, 25 milyon TL’den 150 milyon TL’ye ulaştıklarını ifade ederek, 2020 ciro hedeflerinin de 350 milyon TL olduğunu açıkladı.

FİYATLAR TÜRK LİRASI

Hedef kitleyi çok iyi analiz ettiklerini ve turları bunlara göre yeniden düzenlediklerin belirten Ayşin Arca firmayı bir adım öne taşıyan en büyük farkın deneyim yaşatmaları olduğunu belirtti. Arca, “Biz gittiğimiz yerlerin fotoğraflarını çekmeye gitmiyoruz. Biz oradaki yaşamlara dokunmaya gidiyoruz. İnteraktif turlar yapıyoruz, hayatın içine giriyoruz. Hindistan Nepal’de bir ailenin evinde yemek yiyoruz. Amalfi’de zeytin toplattırıyoruz. Vietnam Kamboçya’da, pirinç toplayan kadınlarla beraber çalışıyoruz. Deneyim yaşattırıyoruz. Bunları da erişilmez fiyatlarla değil, Türk Lirası cinsinden sunuyoruz. Bu deneyimler tanışma ağırlıklı olduğu için biz sadece onları tanımıyoruz. Onların da bizi tanımasını sağlıyoruz. Bir anlamda kültür alışverişi yapıyoruz” dedi.

Yurtdışına çıkan Türklerin kişi başı harcamalarının kayıtlara geçenden çok daha fazla olduğunu savunan Arca, Tura Turizm misafirlerinin ise harcama tutarının bin 550 dolar civarında olduğunu ifade etti. Tur yaptıkları Amerika, Phuket ve Maldivler’e TL ile satış yaptıklarını ve herşey dahil fiyat uyguladıklarını anlatan Arca, müşterilerinin cebinden ekstra turlar adı altında sürpriz paralar çıkmadığını vurguladı. Tur ilanlarında görünen rakamların kafa karıştırıcı olduğunu idda eden Arca, aslında satışa çıkılan rakamların neredeyse iki katı harcandığını belirtti. Arca, “Tura, bu konuda çok net. Müşterilerimize sunduğumuz rakamlar gerçek rakamlar, herşey dahil. Belki meblağlar ilk bakışta yüksek görünüyor ama bilinçli tüketiciler celerinden başka paralar çıkmayacağını biliyorşar” dedi.

HEDEF 60 BİN KİŞİ

Geçen yıl 29 bin 400 kişiyi yurtdışına götürdüklerini bildiren Ayşin Arca, bu yılki hedeflerinin 60 bine ulaşmak olduğunu ifade etti.

2017 yılında Miami’de ABC Holidays firmasını da kurduklarnı söyleyen Arca, Asya ve Avrupa’dan Amerika’ya gelecek olan turistlere Amerika’da var olandan daha dinamik bir hizmet anlayışı sunmayı planladığını söyledi. Arca açtığı bu ofisle aynı zamanda Türkiye’ye getirmek için anlaşmak istediği tur operatörlerinin Amerika içindeki operasyonlarını da yönetiyor. Bu sayede Türklere de Amerika turlarını daha erişilebilir fiyatlara sunabiliyor. “Bilet fiyatına tatil” sloganıyla ABD ile yaşanan vize problemine rağmen 2017’de 3 bin 500 vatandaşı Amerika ile buluşturduklarının altını çizen Arca bu seneki hedefimiz 5 bin Türk şeklinde konuştu. Arca önümüzdeki 5 yıl içinde Güney Amerika, Hong Kong ve Arjantin’de de ofis açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

KRUVAZİYERLERİN 2019 SEFERLERİ

Tura Turizm Holding Yönetim Kurulu üyesi Leyla Öner, şirketilerinin temel faaliyetlerinden olan kruvaziyer turizminden bahsetti. Türkiye’nin son iki buçuk yıldır kruvaziyer turizminde 10 yıl geriye gittiğini üzülerek söyleyen Öner, bazı cruise firmalarının 2019’da sefer başlatmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Bu durumu fazla büyütmemek gerektiğini de savunan Öner, “Türkiye’ye dönüyorum diyen firmanın koyacağı sefer sayısı sadece beş” dedi. Bu rakamları abartmamak gerektiğini kaydeden Öner, gerçek toparlanmanın 2020’den itibaren olacağını, 2012 yılındaki gibi yılda 300 seferlere ulaşıldığı zaman başarıdan söz edilebileceğini belirtti.