Bir kahve içimlik Ortaköy

Ortaköy’ün sakin zamanlarını yakalamak için sabah erken saatlere gidebilirsiniz.

Last Updated on 13 Nisan 2018 by Yaşar Çelik

İstanbul’un canlı duraklarından biri olan Ortaköy’ün sakin zamanlarını yakalamak için bu bölgeyi ziyareti sabah erken saatlere bırakabilirsiniz. Bir kahve içimlik soluklanmak için ideal bir yerde olacaksınız.

Boğaziçi Köprüsü’nün Avrupa yakasında kalan ayağının hemen altında yer alan Ortaköy sizi meydandaki kuşları ile karşılayacaktır. Güvercinleri besleyip Ortaköy camisine doğru yol aldığınızda İstanbul’un türküsü de hafif hafif kulaklarınız da çınlamaya başlayacaktır. Şairin de dediği gibi insanın oturup bir türkü tutturması içten bile değildir.

Ortaköy Camii olarak bilinen Büyük Mecidiye Camii…

BİRAZ SOLUKLANMAK VE MANZARANIN KEYFİNİ ÇIKARMAK İÇİN İYİ BİR ALTERNATİF

Sahilde sıralanan banklardan birine oturup kulağınızdaki ezginin ritmine kaptırdıysanız kendinizi açılıp gidersiniz ta Anadolu yakasına dek. Türküyü bir kedinin ilgi bekleyen miyavlayışı böldüğünde oturduğunuz yerde ona da yer açar beklediği ilgiyi gösterirsiniz. Kahve vakti gelmiştir. Meydana bakan çay bahçelerinden birine oturup sade Türk kahvesini yudumlamanın keyfine diyecek yoktur. Solunuzda Ortaköy Camii olarak bilinen Büyük Mecidiye Camii sağınızda Ortaköy iskelesi yeniden ezgili ritmi dinlemeye koyulabilirsiniz. Türkünün senfoniye açılan kapısından geçiyor olacaksınız. Yaylıların uçuşan ezgisi tıpkı ılık bahar rüzgârı gibi yüzünüzü okşayacaktır. Ritmin coşkusuna kaptırıp senfoniye eşlik etmek istediğiniz o anda parmaklarınızın masa yardımıyla ezgiye eşlik etmeye başladığını ayrımsarsınız. Kahve neredeyse bitmek üzeredir, öyleyse kısa bir yürüyüş için hazırlıklara başlamak gerekir.

Meydana bakan çay bahçelerinden birine oturup sade Türk kahvesini yudumlamanın ve manzaranın keyfine diyecek yoktur.

ALIŞVERİŞ VE YEME İÇME AÇISINDAN DA OLDUKÇA ZENGİN BİR YER ORTAKÖY

Hediyelik eşya, el işi takılar satan tezgâhlar da sağlı sollu sıralandıkları Ortaköy sokaklarında güne hazırlanıyor olacaklar. Esnafla selamlaşıp denize daha yakın bir noktaya doğru hareket edebilirsiniz. Ortaköy Camii’nin yanından geçip sahafların bulunduğu bölgeye doğru yürüdüğünüzde hem Boğaziçi köprüsünü hem de karşı yakayı izleyebilecek bir açıklık alana çıkıyor olacaksınız. Etrafta uyuklayan miskinler tekkesi üyelerini rahatsız etmeden kendinize bir bank bulup oturabilirsiniz. Burada denizin dinginleştirici etkisi Boğaz’ın eşsiz görüntüsü ile hemhal olacaktır zihninizde. Sahaflar henüz açılmadığından burada biraz soluklanıp açılmalarını beklemek doğru bir tercih olacaktır. Hemen solunuzdaki küçük iskeleye yanaşmış olan motor da bir saatlik boğaz turu için anonslarını geçmeye başladı bile. Boğaziçi köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında kalan bölgeyi gezmek, Boğaz’ın iki yakasına sıralanmış yalıları dada yakından görmek niyetindeyseniz bu tur tam size göre olacaktır.

Ortaköy turunuzu yaparken lütfen uyuyanları rahatsız etmeyin.

KUMPİRSİZ ORTAKÖY TURU OLMAZ

Boğaz turunu başka sefere bırakıp kumpir dükkânlarından gelen mis kokuların etkisine bırakabilirsiniz kendinizi. Ortaköy’de ne yesem siye düşününce akla ilk gelen kumpir olacaktır. Alternatifleriniz oldukça bol. Sıra sıra dizilmiş kumpir dükkânlarından birine siparişinizi verip kumpirinizin hazırlanışını izleyebilirsiniz.

Ortaköy klasiği Kumpir…

TURİSTLERİNDE UĞRAK YERİ

Bir kahve içimlik geldiğiniz Ortaköy’den ayrılmak o kadar da kolay olmayacak. Öğle saatlerine yaklaştıkça meydandaki canlılık da artıyor olacaktır. Etrafta koşuşturan çocukların sesi İstanbul’un ezgisine karışıyor olacak. Ortaköy sakinleri ile turistik gezi için orada bulunanlar sahilde sıralanmış banklarda bir araya gelip tanışıyor olacaklar. Kim bilir anlatacak ne çok hikâyeleri olacak birbirlerine. Etrafta uyuklayan miskinler tekkesi üyeleri de karınları acıktıkça uyanıyor olacaklar kumpirinizi paylaşmak konusunda çekingen davranmayın.

Kediler ve Köpekler Ortaköy’ün olmazsa olmazıdır.

SAHAFLAR ORTAKÖY’E AYRI BİR DEĞER KATIYOR

İşte sahaflar da açıldı. Türlü çeşitli kitaplara bakarken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Ortaköy kalabalıklaşırken sizin de ayrılık vaktiniz yaklaşıyor. Bir başka ezgili Ortaköy sabahına dek esenlikler dileyip ayrılma vaktidir.

Ara sokaklarda kahvenizi içebilir ve ufak tefek hediyelik bir şeyler alabilirsiniz.