Seyahat sitesinden Türk tatilcilere pasaport kampanyası

Last Updated on 27 Nisan 2018 by Yaşar Çelik

Türklerin seyahate çıkmasının önündeki engellerin başında fiyat unsurunun gelmesinden yola çıkan momondo, ‘Passport İnisiyatifi’ adını verdiği yeni bir proje başlatıyor. 

Global seyahat sitesi momondo, sivil toplum kuruluşu System & Generation işbirliği ile başlattığı proje  kapsamında 26 Nisan – 31 Temmuz tarihleri arasında Türk tatilcilere özel bir yarışma düzenliyor.

TÜRKLERİN TATİLİNE ENGEL: FİYAT

momondo.com.tr’nin her yıl Türkiye’den binden fazla katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırmasına göre “Hayalinizdeki destinasyona seyahat etmek için en büyük engeliniz nedir?” sorusuna 18-65 yaş grubu arasındaki her üç kişiden biri “Yüksek fiyatlar” yanıtını verdi. İkinci sırada yüzde 30 ile konaklama ve yeme-içme masraflarının yüksek olması yer aldı.

Araştırma sonuçları hakkında konuşan momondo.com.tr Türkiye sözcüsü Serpil Öztürk, pek çok insanın seyahat etmeyi istese de aynı fırsatlara sahip olamadıklarından dolayı hayallerini gerçekleştiremediklerini ifade ederek “Yüksek fiyatlar insanların hayal ettikleri seyahatleri gerçekleştirmesinin önündeki en büyük engel. İyi bir planlama ile beklenenden çok daha uygun fiyatlara bir seyahat gerçekleştirmek mümkün ancak henüz pasaportu olmayan kişiler bu fırsatları incelemeye istekli değil” açıklamasında bulundu.

PASAPORT BEDELLERİ CEP YAKIYOR

Fiyat unsurunun yanı sıra Türk gezginlerin seyahate çıkmasının önündeki bir diğer engel ise henüz bir pasaporta sahip olmamak!

IPSOS 2018 verilerine göre Türklerin sadece yüzde 16’sının pasaportu bulunuyor. Ayrıca sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede de bu sorunun olduğu görüldü. Örneğin, ABD vatandaşlarının yarısından fazlasının pasaportu bulunmuyor. Çin’in ise toplumun sadece yüzde altısı pasaport sahibi.

İnsanların bir pasaporta sahip olmamasının pek çok sebebi var. Bunların başında ise yüksek pasaport ücretleri geliyor. Ortalama aylık gelire bakıldığında dünyanın en pahalı pasaportlarından biri de Türk pasaportu. Bugün 4 yıl ve daha uzun süreli pasaportlar için 764 TL olan harç bedeli asgari ücretin neredeyse yarısına tekabül ediyor.

PASAPORT İNİSİYATİFİ İLE SEYAHAT HAYALİ GERÇEK OLACAK

momondo’nun insanlara açık fikirli olmaları, farklı kültürleri, insanları ve dünyamızı keşfetmeleri için ilham vermek amacıyla başlattığı “Let’s Open Our World” kampanyası kapsamında bir ‘Pasaport İnisiyatifi’ başlattığını söyleyen Serpil Öztürk, “İnsanlara seyahat hakkında bilgi vermenin yanı sıra, dünyanın farklı yerlerini, kültürlerini keşfetmenin bakış açılarımızı nasıl olumlu yönde etkileyerek, engellerimizi kaldırdığını anlatmak istiyoruz. Başlattığımız bu inisiyatifin bir parçası olarak bir yarışma başlatıyoruz. Yarışma sonucunda pek çok insanın pasaport sahibi olması ve bir kısmının da hayalindeki bir seyahati gerçekleştirmesi için sponsor olacağız” dedi.

BİR PASAPORT AL VE DİLEDİĞİN ÜLKELERİ ZİYARET ET

Seyahat etmeyi daha ulaşılır kılmak adına momondo, sivil toplum kuruluşu System & Generation iş birliği ile “Passport inisiyatifi” adı verilen bir proje başlatıyor. Bu proje kapsamında 26 Nisan – 31 Temmuz tarihleri arasında Türkiye vatandaşları projenin açılış sayfasındaki formu doldurarak yarışmaya katılma fırsatı bulacaklar. Her ayın sonunda, yarışma katılımcıları arasından 25 kazanan, momondo sponsorluğunda pasaport sahibi olmaya hak kazanacak. Kazananlar arasında her ay bir kişi ise bin 500 Euro değerinde bir seyahat kazanacak.

System & Generation sözcüsü Esmeralda Kashari şöyle konuştu “Pasaport sahibi olmak, sadece insanların sınır ötesi ülkelere gitmek için kullandığı meşru bir kimlik biçimi değildir. Pasaport, bilinmeyene meydan okuyarak, yeni kültürleri deneyimlemenize, ufkunuzu genişletmenize ve konfor alanınızdan çıkmanıza olanak sağlar. Diğer bir deyişle, ‘ait olduğunuz yere’ ulaşmanız için farklı yolları denemeye cesaret edebilecek özgür bir ruhun eşdeğeridir. İnsanlara pasaportun sadece seyahat etmelerine yarayan bir belge değil, gittikleri ülkede kimliklerini, kültürlerini, dillerini, din ve sosyal değerlerini de yanlarında götürmelerine yarayan sosyal bir unsur olduğunu hatırlatarak, farkındalık yaratmayı amaçlayan bu projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.”