Türkiye’ye yılın ilk üç ayında 5 milyon 138 bin ziyaretçi geldi

Last Updated on 27 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bu sabah katıldığı Turizm İstişare Kurulu (TİK) imza töreninde yaptığı konuşmada, yılın ilk üç ayında (Ocak, Şubat, Mart) Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi rakamlarını açıkladı. Bakan Kurtulmuş, 5 milyon 138 bin olarak açıkladığı yabancı ziyaretçi sayısına ilişkin “Bu rakam tüm yılların rekorudur” dedi.

“TURİZM SEKTÖRÜNÜN TEK BAŞINA CARİ AÇIĞI KAPATACAK SEVİYEYE GELECEĞİNE İNANIYORUM”

Türkiye’nin bu yıl 40 milyon turist ağırlayacağını söyleyen Bakan Kurtulmuş, “Dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden biri olan turizm; niteliği ve gelişme potansiyeli itibariyle neredeyse tamamına yakını yerli olan özellikleriyle Türkiye’nin stratejik bir sektörüdür. Turizm sektörünün gelişmesiyle birlikte Türkiye’nin cari açığı da düşmeye devam edecektir. Turizm sektörü yeni dönemde kazanmış olacağı bu perspektifle hem kendisini daha ileriye taşıması hem de Türkiye ekonomisinin gelişmesi, kalkınması ve cari açığı ortadan kaldırmak için sonuç vermesi bakımından önemlidir. Ben önümüzdeki dönemde turizm sektörünün tek başına cari açığı kapatacağına inanıyorum” diye konuştu.


“TİK’İN KURULMASI TARİHİ ÖNEME SAHİP BİR ADIMDIR”

Türkiye turizmi bakımında tarihi öneme sahip bir toplantıya hep beraber ev sahipliği yaptıklarını belirten Bakan Kurtulmuş, şunları söyledi: “TİK, turizm sektörü için elini taşın altına koyan ve sektörün daha ileri gitmesi için mücadele eden, emek veren, gayret gösteren kuruluşlarımızın hepsinin bir araya geldiği bir platformdur. Bu platformun mahiyeti itibariyle istişari bir oluşumdur. Oturumların sonunda müzakere etmek, bu sorunlara çözüm yaklaşımlarını beraber tespit etmek, bunlarla ilgili olarak ortaya çıkacak fikirleri geliştirmek, Türkiye turizmini stratejik bir sektör olarak gelişimine katkı sağlayacak projeleri hep beraber olgunlaştırmak konusunda harekete geçecek bir platform oluşturuluyor. Emeği geçen bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Hepinizi bu tarihi olaya hem tanıklık ettiğiniz için hem de bunun bir parçası olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.


“TURİZM SEKTÖRÜ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK SEKTÖRLERDEN BİRİSİDİR”

Yeni dönemde turizm sadece Türkiye için değil bütün dünya için en önemli sektörlerden birisi haline geldi. Dünyadaki nüfusun artması, kıtalar arasında seyahat kabiliyetinin son derece hızlı ve giderek artan bir kalitede ortaya çıkması, gelişen toplumlarda yeni orta sınıfın meydana gelmesi ve çeşitli anlamda uluslar arasındaki tanıtım faaliyetlerinin oldukça yüksek bir seviyeye çıkması dolayısıyla; turizm sektörü giderek gelişiyor ve önümüzdeki 10 yıllarda dünyanın en hızlı gelişen sektörlerden birisi olacağı aşikardır. Bu devasa turizm pastasında bizim gibi ülkelerin de paylarını arttırması üzerimize düşen en önemli sorumluluklardan birisidir. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Türkiye 3. Turizm Şurası, yeni dönemdeki turizm faaliyetlerinin arttırılması bakımından bize fevkalade önemli perspektifler kazandırmıştır. Turizm sektörünün Türkiye’nin sektörlerinden biri olarak değil, Türkiye’nin stratejik sektörlerinden birisi olarak kabul etme mecburiyetini doğurmuştur. Cari açıkların giderilmesinde ilaç mahiyetinde bir sektördür. Turizm sektörü bu anlamda yeni dönemde kazanmış olacağı yeni perspektifle kendisini daha ileriye taşıyacak. Türkiye ekonomisinin gelişmesi, kalkınması ve en önemli sorunlarımızdan birisi olan cari açığın ortadan kaldırılması için sonuç vermesi bakımından son derece önemlidir.

“2023 HEDEFİMİZ OLAN ’50 MİLYON TURİST, 50 MİLYAR DOLAR GELİR’ SEVİYESİNE ULAŞACAĞIZ”

İstatistikler gösteriyor ki 2018 yılını kuvvetli geçireceğiz. 40 milyona yakın bir turist ziyaretçisi bekliyoruz. Bu sayıyla geçen yıl ki 26 milyar dolarlık turizm gelirini 32 milyar dolara çıkaracağız. Rakamlar bizi ümitlendiriyor. Türkiye zor süreçlerden geçti. Sadece Türkiye içerisinde değil, çevresinden kaynaklanan bir takım siyasi türbülansların Türkiye ekonomisine ve turizmine yakından etkileyen bir süreci hep beraber yaşadık. Bundan dolayı hem rezervasyon azalmalarını hem de bizim verdiğimiz hizmetlerdeki ücretlerin düşüşlerine şahit olduk, turist sayısındaki düşüşlere şahit olduk. Çok şükür 2018 yılı çok daha kuvvetli olacak ve yolumuza devam edeceğiz. 40 milyon dolara yakın turizm geliri elde edeceğiz. 2023 hedefimiz olan ’50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir’ seviyesine Türkiye olarak ulaşacağımızı ümit ediyorum.

“ERKEN SEÇİMİN TÜRKİYE’NİN DIŞ TURİZM HAREKETİYLE HİÇBİR İLGİSİ YOK”

Yabancı ziyaretçi sayısı alamında 2018 yılının ilk üç aylık döneminde tüm zamanların rekorunu kırdık. Parantez açarak şunu söylemek istiyorum: Türkiye turizmi geliştikçe, bu gelişimden rahatsız olan bazı çevrelerin ekonominin geneliyle ilgili, ‘yok efendim döviz artıyor, borsa azalıyor’ denilerek ekonomi üzerinde spekülasyonlar yapıldıysa hiç şüpheniz olmasın turizm alanında da spekülasyonlar yapılacaktır. Bana birkaç gündür soruluyor. Erken seçim turistleri etkiler mi? Ne alaka? Erken seçimi yapacaksa Türkiye yapacaktır, turistler gelip burada oy kullanmayacak. Erken seçim tarihinin, Ramazan ayının yazın ortasına geliyor olmasının Türkiye’nin dış turizm hareketiyle hiçbir ilgisinin olmadığı aşikardır. İlk üç ayın rakamları ortadadır. Türkiye 5 milyon 138 bin turist ziyaretçi olarak Türkiye’ye Ocak, Şubat ve Mart ayında gelmiştir. Bu geçtiğimiz bütün yılların rekorudur. Geçtiğimiz yılın ilk üç ayına kıyasladığımız zaman yaklaşık yüzde 35’lik bir artıştır.

“TURİZM SEKTÖRÜNE VERDİĞİMİZ DESTEKLER DEVAM EDECEK”

Turizm yatırımcılarını yakından ilgilendiren turizm tahsisleri ile ilgili düzenlemelerin yapılması sektör için yıllarca konuşulan en önemli hususlardan birisi. Bununla ilgili kararlar alındı, son düzenlemelerin ardından Maliye Bakanlığı tarafından artık 49 yıllığına tahsis alanlarının yenilenmesi imkanı turizm yatırımcılarına önemli bir imkan sağlayacak ve sektör bakımından önemli bir teşvik olacaktır. Cruise sektöründe de verdiğimiz desteklerin 2018-2019 dönemi içinde de geçerli olması önemli bir adım olduğunun kanaatindeyim.”