Odamigo Flights ile biletleyemediğiniz uçuş kalmayacak

Odamigo Flights ile biletleyemediğiniz uçuş kalmayacak
Odamigo Ways & Rooms Genel Müdürü Levent Apaydın

Last Updated on 24 Haziran 2023 by Turizm Günlüğü

“Kesemediğiniz bilet kalmasın” sloganı ile hareket eden Odamigo Flights, acentelerin daha fazla kaynağa daha rahat erişmesini sağlayarak; hem müşterilerine karşı mahcup olmasını engelliyor, hem kârlarını ve müşteri memnuniyetlerini artırmasını sağlıyor.

2011 yılında Türkiye’de kurulmuş bir turizm teknoloji firması olan ve seyahat acentalarının tedarikçiler ve toptancılar ile buluşmasını sağlayan web tabanlı hizmet sunan Odamigo Ways And Rooms, hava yolu firmaları ve tedarikçiler ile yaptığı özel anlaşmalarla piyasanın çok altında fiyatları sadece TÜRSAB/KITSAB üyesi seyahat acentalarına sunuyor.

Odamigo Flights sistemi ile dünyanın herhangi bir noktasından herhangi bir yere biletleme yapabileceğiniz 73 farklı ülke ve 900’den fazla hava yoluna tek bir platformdan erişme imkanı sağlayan Odamigo Ways and Rooms’un Genel Müdürü Levent Apaydın, Turizmgunlugu.com’un sorularını yanıtladı:

Odamigo Flights ürünü nedir? Bugünkü halini nasıl almıştır?

Seyahat acentelerine sürekli yenilik ve bununla birlikte teknoloji vasıtasıyla daha fazla kazanç sağlamayı kendine düstur edinen Odamigo Ways & Rooms’un otel ürününe ek olarak 2016 senesinde kullanıma açılan, alışılmışın dışında kesilemeyen biletin kalmamasını sağlayan, bununla birlikte özellikle business ve first class biletlerde seyahat acentelerine toptan fiyatlara erişim sunan, SOTO biletleri SITI gibi kestiren bir uçak bileti arama ve biletleme platformudur. IATA üyesi olmayan acentelere de kendi biletlerini kesme, IATA üyesi acentelere ise çok daha geniş bir içeriğe avantajlı fiyatlar ile erişebilme imkanı tanıyan bir sistemdir. Odamigo’nun otel ürünü gibi, uçak ürünü de yalnızca resmi seyahat acentelerine hizmet vermektedir. Halen sadece Türkiye’de yaklaşık 3400 civarında seyahat acentesi tarafından kullanılmaktadır.

Odamigo Flights, IATA üyesi olmayan acentelere de kendi biletlerini kesme, IATA üyesi acentelere ise çok daha geniş bir içeriğe avantajlı fiyatlar ile erişebilme imkanı tanıyor.

“Kesemediğiniz bilet kalmasın” sloganı ile hareket eden Odamigo Flights, acentelerin daha fazla kaynağa daha rahat erişmesini sağlayarak; hem müşterilerine karşı mahcup olmasını engelliyor, hem kârlarını ve müşteri memnuniyetlerini artırmasını sağlıyor.

Acenteler bilet keserken hangi sıkıntıları yaşıyor? Bir acentenin bir bileti kesememesine sebep olan şeyler nelerdir? Odamigo bu konuda ne tür çözümler sunuyor? Odamigo ile seyahat acenteleri tüm hava yolu şirketlerinden biletleme yapabiliyorlar mı?

Acente şayet bilet satmak istiyorsa, karşısına iki tercih çıkıyor, ya IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) üyesi seyahat acentesi olma yoluna gidecek ve bununla bağlantılı belgelerle uğraşıp, finansal yükümlülükleri yerine getirecek yahut IATA üyesi olan bir acente üzerinden biletleme yapacak.

IATA üyesi olmayan acentelerin kendi kendilerine bilet kesmesi zaten mümkün değil. IATA üyesi olan acenteler yardımı ile biletleme yapıyorlar. Bu bir yandan hizmet bedeli paylaşımı söz konusu olduğundan kazançlarını düşürürken bir yandan da onları başka firmalara bağımlı hale getiriyor.

IATA üyesi acenteler için de her şeyin güllük gülistanlık olduğunu söylemek çok zor. Birçok hava yolunu Türkiye’de sipi ya da temsilciliği bulunmadığı için biletlemek mümkün değil ya da kullanılan GDS (Global Distribution System-Global Dağıtım Kanalları) üzerinden sadece bazı sınıflarda bilet kesilebiliyor. Bir seyahat danışmanına kesemediği havayolundan bilet almak isteyen yolcusu talepte bulunduğunda, elindeki mobil cihazla ekran görüntüsü gösterdiğinde ya da ekran görüntüsünü e-posta ile attığında biletçinin korkulu rüyası başlıyor. Biletçi alışageldiği şekilde talebi fiyatlandıramıyor, müşterisine olumlu yanıt veremediği için güven kaybı yaşıyor, kara kara ne yapacağını düşünmeye başlıyor.

Odamigo’nun temel amacı seyahat acenteleri için kolaylaştırıcı ve daha çok kazanç sağlayıcı teknolojik çözümler üretmek. Bunu yaparken son kullanıcılara açık web sitelerine benzer arayüzler oluşturarak biletçinin herhangi bir teknik bilgiye sahip olması zorunluluğunu sona erdirirken, erişilemeyen hava yolları, Türkiye’den biletlenemeyen class’lar, gitgide düşen uçak bileti hizmet bedeli gibi sorunları da ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Zorlanılan bir konu olan ve son dönemlerde rağbet gören LCC (düşük maliyetli hava yollarının)’lerin erişilebilir olmasını, kolaylıkla biletlenebilmesini sağlarken, kart ibrazı gerekliliğinin bertaraf etmektedir.

Skyscanner ve benzeri kıyaslama (meta-search) sitelerinin yolcuların aklında oluşturduğu “Ben bu uçuşu şu fiyata buluyorum”, “Siz neden pahalıya satıyorsunuz?” veya “Sizde neden bu hava yolu yok?” benzeri soruların acenteler üzerinde oluşturduğu baskıyı azaltıyoruz. 73 farklı ülkenin yerel IATA fiyatlarını acentelere sunup fiyatlarda onları avantajlı konumlara getirmeye çalışıyoruz.

Bunları yaparken bazı illegal yapılar gibi kur farkı ile fiyat uygunluğu göstermeye çalışmıyoruz. Hatta ilerleyen teknoloji vasıtasıyla; bileti, kesilir kesilmez hava yolundan PNR numarası ile görüntülemek mümkün.

LCC nedir? Bir acente neden LCC biletlemelerini yaparken sıkıntı yaşıyor? Odamigo bu noktada nasıl bir çözüm sunuyor?

LCC, low-cost carrier yani düşük maliyetli hava yolunun kısaltılmış halidir. LCC’ler dağıtım ve operasyon gibi maliyetlerini ellerinden geldiğince düşük tutarak bilet fiyatlarının da mümkün olduğunca ucuz olması yönünde uğraş verir. LCC kullanımındaki temel amaç sadece bir noktadan bir başka noktaya en cüzi fiyatlarla ulaşımı sağlamak olup, bu uğurda konfor-ücret uygunluğu takası yapılmaktadır. Bu işletmeler güvenlik, temizlik, bagaj, personel sayısı, yer hizmetleri, ikram, elektronik dağıtım (GDS) ve benzeri konularda hizmetlerini alt sınıra çekerek maliyetlerini düşürürler.

Ancak ne yazık ki birçok düşük maliyetli hava yolu dünyadaki tüm seyahat acentelerince erişilebilir değil. Bu sebeple birçok hava yolunu biletlemek mümkün olmayabiliyor. Bu hem acentelerin bazı daha uygun fiyatları kaçırmasına hem de müşterilerinin internet üzerinden rahatlıkla bulabilecekleri bilet taleplerine yanıt verememesine sebep olmakta. Bu noktada Odamigo 150’den fazla düşük maliyetli hava yolunu biletlemeye sunarak acentecilerin rahata kavuşmasını hedefliyor.

SOTO/SITI biletler ne demektir? Odamigo’nun bu konu üzerinde sundukları nelerdir?

SOTO (Sold-outside-ticketed outside) ülke dışında satışı ve biletlemesi gerçekleşmiş biletlere verilen isimken SITI(Sold-inside-ticketed-inside) satış ve biletlemesi ülke içerisinde gerçekleşmiş biletlere verilen isimdir.

  • “Dış ülkelerde yapılan biletlemelerde ne yazık ki seyahat acenteleri çıkış ülkesindeki bir acenteye kıyasla farklı ve de daha yüksek fiyatlandırmalara tabi tutulabilmekte. Bizler seyahat acentelerine 73 farklı ülkenin yerel IATA fiyatlarını sunarak normalde görecekleri fiyatları yüzde 40’a varan oranlarda düşürebiliyoruz. Bu sebeple yurt dışı çıkışlı her bilette hem yolcusunu memnun etmesi hem de kazancı artırması için seyahat acentelerine mutlaka bizle çalışmalarını tavsiye ediyoruz”.

Bir acente yaklaşık kaç adet hava yoluna erişime sahiptir, Odamigo kullanıcıları için bu durum nasıl değişiklikler gösteriyor?

Türkiye şartlarında en geniş kanallara erişen bir acente dahi en fazla 500-600 civarında hava yolunu biletleyebilir. Ancak Odamigo sayesinde 900’den fazla hava yoluna ulaşabilmek mümkün. Basit bir örnek verelim, özellikle balayı çiftleri tarafından bolca tercih edilen Bangkok-Phuket rotasında bir acente normal şartlar altında GDS üzerinde 3 yahut 4 hava yolu görüntüleyebilmekte, ancak Odamigo ile bu sayı 11’e ulaşabilmektedir. Ayrıca bahsedilen acentenin gördüğü o 3 hava yolunun da Odamigo Flights üzerinden yerel IATA fiyatları ile bulunabilmesi de aradaki farkın açılmasını sağlıyor. Yani özetle, bir acente Türk GDS’inden 3 farklı hava yolunu 120-150 EUR fiyatla görüntülüyor ve biletleyebiliyor iken, Odamigo Flights kullanıcıları 11 farklı hava yolunu 25-35 EUR civarından biletleyebiliyor.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise Odamigo’nun 150’nin üzerinde LCC sunuyor olması, ki özellikle günümüz ekonomik koşullarında yolcuların daha uygun fiyat peşinde koşması gerçeği göz önünde bulundurulunca, seyahat acenteleri de ellerinin altında bu kadar fazla opsiyonu bulundurmak isteyeceklerdir.

Ayrıca 5 farklı GDS’e (Abacus, Amadeus, Galileo, Sabre, Worldspan) de entegre olduğu için acenteler Odamigo Flights’ı kullandıklarında şu an sahip oldukları kaynaklardan vazgeçmeden üstüne ekleme fırsatına sahip olmakta. Buna ek olarak sistemdeki RIP Search (Reinvestigate intelligent price – Akıllı Yeniden Fiyat Arama) seçeneği ile herhangi bir itenerary’yi verilen boşluğa girerek istedikleri tedarikçi üzerinden en uygun fiyatı veya alternatifleri sorgulayabilmekteler. Bu da hiç zaman harcamadan erişimlerinin ne denli arttığını görebilecekleri bir nokta
olacaktır.

Yakın zamanda Odamigo.Club programınız için yeni bir web sitesini kullanıma sundunuz, bize bu programdan bahsedebilir misiniz? Ne tür bir içeriğe sahip ve kullanıcılara sağlayacağı avantajlar nelerdir?

Odamigo Club, sadece Odamigo acentelerine sunduğumuz dönemsel kampanyalar, ödüller, hediyeler ve aktiviteler ile dolu olan sadakat programımızın ismi. Avantajlı fiyatlarımızın yanında her rezervasyonu ayrı ayrı ödüllendirerek seyahat acentesi çalışanlarının yanında olmaya devam ediyoruz. Böylece üye seyahat danışmanları kestikleri biletlerde acentelerine fayda sağlarken, kendileri de kazanıyor.

Odamigo Club ile seyahat acenteleri kazancına kazanç katıyor.

Bu program sayesinde seyahat acenteleri Odamigo’nun rezervasyon sistemlerinde sunduğu avantajlı ve rekabetçi fiyatlar ile rakiplerine fark atmaya devam ederken bir yandan da kazandıkları puanları anlaşmalı iş yerlerinde (Migros, 5M Migros, Macrocenter, Petrol Ofisi veya Kipa benzeri) kullanarak kazancına kazanç katıyor. Arzu ederlerse de bu puanları Odamigo üzerinden yapacakları rezervasyonlara indirim olarak yansıtıyor.

Sistemden kesilen biletlerde reissue, void, değişiklik, iptal vb. imkânı var mıdır?

Elbette bu imkanlar mevcut. Hava yolunun o bilet ile ilgili GDS üzerindeki kuralları ne ise, rezervasyon ve biletleme yapmadan önce tüm şeffaflığı ile bütün kurallar ekranda görüntülenebiliyor. Sadece konsolidatör fiyatlarının bazılarında ve bazı düşük maliyetli havayollarında ilgili kuralları öğrenmek için “back office ile temasa geçin-havayolunun websitesini inceleyin” şeklinde notlar görebilirsiniz. Süreç olarak bakarsak, IATA üyesi olmayan bir acentenin yapabildiğine göre farklı bir işleyiş söz konusu değil, bu tarzdaki tüm taleplerin yazılı olarak Odamigo Müşteri Hizmetleri Ekibi’ne iletilmesi ve ekibimiz tarafından istenen değişikliğin, iptalin biletlemenin yapıldığı ilgili ülke sağlayıcısı üzerinden yapılması gerekiyor.

Sistemde görülen fiyatlar net fiyat mı?

Odamigo sistemlerinde her zaman için yalnızca net fiyatlar gözükmektedir. Sistem üzerinde acenteler kendi hesaplarında, biletlemeyi tamamladıktan sonra istedikleri miktarda komisyon veya hizmet bedeli eklemesi yapabilir, ancak bu durumda da yine Odamigo’nun acenteye sunduğu tutar net fiyatlar olacaktır. Yani tüm biletler “IT bilet” (fiyatsız) olarak oluşur ancak biletin üzerinde istenilen fiyatın gösterilmesi sistem üzerinden sağlanabilir. Odamigo Ways & Rooms, strateji olarak sadece seyahat acentelerine hizmet veren bir teknoloji platformu olduğundan, hiçbir surette yolcu/müşteri kartıyla ödeme yapılmaması gerekmektedir.

Şayet seyahat acentesi ödemeyi şirket kredi kartı ile sonlandırmayı tercih ederse, ekranda görüntülenen tutarın üzerine bankanın talep ettiği kredi kartı komisyonu eklenecektir. Lakin eğer ki acente kredi kartı ödemesi yerine banka transferi seçeneğini kullanır ise bu miktar da ortadan kalkacaktır.

Fiyat avantajı nasıl sağlanıyor?

Tıpkı otel sağlayıcılarında olduğu gibi, çok daha az sayıda olsalar da hemen hemen aynı prensiplerle çalışan bazı hava yolu toptancıları bulunmakta. Bu toptancılar hava yolları ile tarih veya parkur gözetmeksizin milyon segmentin üzerinde anlaşmalar yaparak, çok büyük çaplı protokollere bağlı daha uygun fiyatlar sunabiliyor.

Bir biletin fiyat kırılımına bakmamız gerekirse 3 farklı bölüme ayırabiliriz; taban fiyatı, vergiler ve hizmet bedeli. Hizmet bedeli acentenin kendi kazancı, vergilerde ise herhangi bir fark/indirim uygulamak elbette mümkün değil. Ancak yukarıda bahsi edilen anlaşmalar sayesinde taban fiyatlar üzerinde avantajlar sağlamak mümkün. Elbette taban fiyat ne denli yüksekse acentenin erişebileceği indirim oranı da o denli büyük olacaktır. Kısaca satılan biletin fiyatı arttıkça edilecek kar da maksimize olacaktır. Basit bir örnek ile 1.500€ tutarındaki bir bilette edilen kârı, 40€ ederindeki bir bilet için beklemek pek de makul olmayacaktır. Bu sebeple yurt içi yerine yurt dışı uçuşlarda, ekonomi yerine business class’larda Odamigo’nun sunacağı avantajlar daha fazla olacaktır.

Yurt dışı uçuşlarda, ekonomi yerine business class’larda Odamigo’nun sunacağı avantajlar daha fazla.

Toptan fiyatların yanı sıra, şayet bilet SOTO ise yerel IATA fiyatlarının da acentelere sunulması normalde erişilemeyecek fiyatların bulunması demek olduğundan bu, fiyatlardaki avantajı oluşturan bir diğer unsur.

Fiyatlara ve sisteme güvenmek konusunda daha öncede belirtmiştik, bilet kesim anında PNR oluşur ve acente ile paylaşılır, ve süreç tüm şeffaflığı ile ilerler. Birçok seyahat acentesinin VIP müşterilerinde (CEO’lar, bakanlar ve benzerleri gibi) özellikle bizleri tercih etmesi; Türkiye’nin önde gelen holding seyahat acenteleri ve benzeri birçok büyük, IATA üyesi seyahat acentesinin de bizimle çalışıyor olması tesadüf olamaz kanaatindeyiz.

IATA acenteler kendi biletlerini kesebiliyor, neden başka bir platforma ihtiyaç duysunlar?

IATA üyesi acenteler elbette olmayanlara kıyasla daha fazla seçeneğe daha rahat erişmekte. Ancak en yüksek imkanlıları bile Odamigo kullanan bir acenteye oranla yalnızca yaklaşık %50 oranında içeriği görüntüleyebilmekte. Bu imkan artışı müşteri memnuniyetinden, uygun fiyatlara birçok alanda acentelere yardımcı olabilmekte.

Özellikle İstanbul çıkışlı uzun uçuşlar veya SOTO biletlerde yüzde 40’a varabilecek fiyat avantajları sistemimizde acentelerin karşısına çıkabilmekte. Takdir edersiniz ki IATA üyesi olsun veya olmasın herhangi bir acente bu oranlara başka herhangi bir yerden ulaşabilmek lüksüne sahip değil. Bunun yanında Türkiye’de temsilciliği olmayan veya düşük maliyetli hava yollarının biletlenmesini mümkün kılmakla birlikte normal koşullarda Türkiye’de açık olmayan class’ları acentelere sunarak, onların ürün yelpazesinin genişlemesine yardımcı oluyoruz.

Tıpkı otel ve tren kısmımızda da olduğu gibi İngilizce ve Türkçe arayüz ile çalışabilmek ve gerektiğinde karşılarında Türkçe konuşan bir muhatap bulabilmek de birçok acente çalışanı için rahatlatıcı bir etken oluyor.

Peki Non-IATA bir acente için Odamigo Flights ne tür bir hizmet sunmakta?

Bu noktada öncelikle non-IATA acentelere de kendi biletlerini kesebilme imkanı sunuyoruz. Başlı başına bu etmen dahi birçok IATA üyesi olmayan acentenin keseceği her bilette hizmet bedelini kendine saklayarak kâr edebilmesini sağlıyor.

Bunun dışında seyahat danışmanlarının SOTO biletleri keserken o ülkenin acentelerinden farklı (ve daha yüksek) fiyatlar ile karşılaşması sorunsalının da önüne geçiyoruz. Acenteler sayemizde 73 farklı ülkenin yerel IATA fiyatlarına ulaşabiliyor.

Bunlara ek olarak acentelere kesemeyecekleri bilet kalmayacağı vaadini verebilecek kadar iddialıyız, daha net olmak gerekirse 150’den fazla düşük maliyetli hava yolu da dahil 900’den fazla hava yolunu sistemimizde bulundurarak, daha fazla seçeneğe ve dolayısı ile hem daha uygun fiyatlara hem de daha fazla müsaitliğe erişebilmelerini sağlıyoruz.

Odamigo Flights, non-IATA acentelere de kendi biletlerini kesebilme imkanı sunuyor.

Odamigo Flights ile grup rezervasyonları yapabilmek mümkün mü?

Odamigo Flights sistemi üzerinde kullanıcılar tek seferde 9 koltuğa kadar arama, rezervasyon ve biletleme yapabilmekte. Devamında eğer ki müsaitlik devam ederse ve havayolu kuralları engel teşkil etmiyorsa alım işlemi de maksimum dokuzlu gruplar halinde devam ettirilebilir. Ancak her zaman ve her yerde olduğu grup rezervasyonlarında nihai karar ve kurallar havayolları tarafından verilmektedir. Odamigo hava yolu grup rezervasyonu kurallarına müdahil olmamakta sadece teknolojik rezervasyon altyapısını sunmaktadır.

Odamigo Flights kaynakları nelerdir?

Düzenimiz otel sistemimiz ile çok benzer yapıda; oteller ile direkt bağlantımız olmadığı gibi hava yolları ile de doğrudan bir bağlantımız bulunmamakta. Daha önce bahsettiğimiz toptancılar/tedarikçiler üzerinden ilerliyoruz. Odamigo Flights’ın temel amacı acentelerin erişiminin olmadığı noktalarda onlara yardımcı olmak veya karşılaştıkları zorlukları aşmalarını kolaylaştırmak; bu sebeple yurt içinde herhangi bir kaynağımız bulunmamakta zira sadece seyahat acentelerine hizmet veriyoruz ve acenteler zaten iç hat biletlerini rahatça kesiyorlar. Biz bu sebeple yurt dışı tedarikçilerimiz ile acentelere erişmekte zorluk çektikleri hava yollarını ve fiyatları sunuyoruz.

XML veriyor musunuz?

Evet, arzu edilmesi durumunda tıpkı otel sistemimizde de olduğu gibi acentelere XML akışı sağlıyoruz.

Ödemeler nasıl yapılıyor?

Ödemeler için acentelere 3 farklı yol sunuyoruz. Yaptıkları her işlemde banka havalesi veya kredi kartı ile işlem yapabilecekleri gibi bunun yanında cari hesap açımı ile de periyodik ödemeler yapma imkanları mevcut. Kredi kartı ödemelerinde bankaların uyguladığı ücretler dışında herhangi bir ekstra mevcut olmamak ile birlikte cari hesaba sahip olmak isteyen acentelerin satış ve muhasebe departmanlarımız ile görüşmeleri gerekmektedir.

Odamigo Flights’ın Türkiye piyasasında rakipleri var mı, varsa rakipleriniz karşısında sizin farklarınız nedir?

1- Genel anlamda hava yollarının kendileri
2- Kendi IATA’lıkları üzerinden sistem kullandıran acenteler

Ancak yine de bu firmaların tam manasıyla rakibimiz olduğunu söylemek zor, zira kapsayıcılıkları ve yelpazeleri bize oranla çok dar. Onların kapsayabildiği alanlarda rekabet, belki söz konusu olabilir. Ama Odamigo Flights’ın LCC’ler ve Türkiye’de temsilcilikleri bulunmayanlar da dahil olmak üzere 900’ü aşkın hava yolu sunması, yerel IATA fiyatları, kullanıcı dostu arayüzü, grup talepleri de dahil olmak üzere her türlü isteğe yanıt verebilen ve her daim ulaşılabilen Türkçe ve İngilizce destek hattına sahip olması ve daha birçok nokta bizi diğer firmalardan ayırmakta.

Biletleme sürecinin öncesinde, süreç sırasında yahut süreç sonrasında müşterilerinize nasıl destek veriyorsunuz?

Sürecin bütününde, karşılaşılabilecek en ufak bir zorlukta Odamigo Müşteri Hizmetleri Ekibi acentelerin yanında oluyor. Bu ister bir iptal süreci olsun, isterse biletleme yaparken yaşanabilecek bir aksilik olsun fark etmeksizin acentelere yardım etmek için hazırda bekleyen alanında uzman ve deneyimli kadromuz sayesinde acenteler her an Türkçe destek alabilecek gerçek muhataplar ile buluşabiliyor.

Muhasebesel işlemler, faturalandırma ve ödeme konularında Odamigo’nun sunduğu ayrıcalıklar nelerdir?

Sistemimizde acentelerin kredi kartı ile, banka transferiyle veya cari yolla ödeme yapmaları mümkün. Ve ödemeyi yine kendileri gibi Türkiye’de bulunan bize yapmaları onları yurt dışı ödemelerinden, bu ödemelerin masraflarından ve takibinin zahmetinden kurtarmakta.

Odamigo Flights üzerinden yapacakları herhangi bir alıma istinaden tarafımızca işleme ilişkin fatura kesilip acenteye gönderilmektedir.