THY neden Sabiha Gökçen’in yüzde 80’ini istiyor?

Last Updated on 13 Ağustos 2018 by Turizm Günlüğü

Son dönemlerde sorunlar yaşayan Malaysia Airports Holdings, yüzde 100’üne sahip olduğu Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yüzde 80 hissesi için THY ile görüşmesi büyük yankı uyandırdı.

Her ne kadar başlangıçta Malaysia’nın havalimanı hisselerinin yüzde 49’unu satma niyeti olsa da THY’nin yüzde 80 hisse istemesi ise akıllarda soru işareti yarattı.

Airlinehaber.com’dan Sefa İnan’ın yazısına göre Sabiha Gökçen Havalimanı hissesinin yüzde 49’undan fazlasını satmak istemeyen Malaysia Airports Holdings Berhad, iki yıldır THY ile görüşme içerisinde. THY’nin yüzde 49 yerine yüzde 80 hisse istemesi ise merak konusu oldu.

“Peki, Neden yüzde 80?” diye soran Sefa İnan’ın “SABİHA GÖKÇEN BİLMECESİ…THY NE YAPMAK İSTİYOR…” başlıklı yazısının en dikkat çeken kısımları şöyle:

“Peki, neden yüzde 80

Bu havalimanının ilk şartnamesinde, ihaleyi alacak firmada 30 milyondan fazla yolcu kapasiteli olan bir havalimanının en az 5 sene işletmesini yürütmüş olma şartı aranıyordu ve şartnamede bu madde halen yazılı vaziyette.

Bu nedenle, THY’nin havalimanı işletme tecrübesi olmadığından, Sabiha Gökçen’i Malaysia THY’ye komple vermek istese bile THY’nin yüzde 100’ünü alabilmesi ilgili şartnamenin Yüksek Planlama Kurulunda değiştirilmediği müddetçe mümkün değil.

Ancak siz THY bu ihaleye TAV’ı da yanına alıp birlikte katılabilir derseniz bu mümkün. Bu nedenle her an THY/TAV işbirliği devreye girebilir.

THY kendi gerçek işi olan yolcu ve kargo taşımacılığının yanı sıra başka, başka alanlara kayıyor. Kısaca THY’nin Bay Hamdi yönetiminden sonra ekseni kaydı. Havacılığı sadece tüccar mantığında düşünür oldular. Para nerede THY yönetimi orada… İşçi hak ve menfaatlerini korumak adına açılmış sendikaların bazılarında bile bu yapı hâkim. Onlar da artık para getirecek işlere yoğunlaşmış durumdalar.

THY’yi anlamak mümkün değil. THY tüm enerjisini yeni havalimanına vereceğine farklı planlar içinde. Sabiha Gökçen’i almaya ve konut yapmaya para buluyorsunuz da iş çalışanların haklarına gelince anında Fransız oluyorsunuz.

Bu planlarında pek de haksız sayılmaz hani… 3.havalimanı çalışmaya başladıktan sonra bir dolu sorun çıkacak. Bu tür sorunlar çıktığında elinin altında bir başka havalimanı olmasını istiyor da olabilir. Aslına bakacak olursanız THY’de benim gibi yeni havalimanında pek çok sorun çıkacağını biliyor ama söyleyemiyor. Nasıl söyleyebilsinler ki…

Bu havalimanının konumu bir dolu tenkit ve eleştirilere rağmen yapıldı. Yapımı aşamasında bir dolu sorunlarla karşılaşıldı ve hala da karşılaşılıyor. Bunlardan en önemlisi, bölgenin yılın üçte birinde rüzgarlı oluşu.. Uçakların iniş ve kalkışlarında rüzgar faktörünün çok önemli olduğunu tüm havacılar bilir. Bilhassa kuzeyden esen poyraz bu bölgede çok etkin olmakta.

Azami 15 knot (1 knot, saatte 1 deniz mili=1,852 km/saat) olması gereken rüzgâr hızının bu bölgede 33 knot’a kadar çıktığı ve sıklıkla sis oluştuğu söyleniyor. Bu nedenle rüzgârlı zamanlarda uçakların iniş ve kalkışlarında aksaklıklar yaşanabilir.

Tabii ki THY yönetimi bu aksaklıkların oluşabileceğini öğrenmiş olmalı ki Sabiha Gökçen havalimanına göz dikti diye de düşünmek mümkün. Bu tür durumla karşılaşıldığında Sabiha Gökçen’e inecek. Hava şartları müsaade etmediğinde Sabiha Gökçen’i kullanmak isteyecektir.

PEGASUS FAKTÖRÜ

THY’nin Sabiha Gökçen hamlesi Pegasus tarafından nasıl karşılanır onu bilemem ama ben bu alım isteğini pek de etik bulmadım. THY’nin zamanında burnuna bile tutmadığı bu havalimanını adam eden (üssünü Yeşilköy Atatürk Havalimanından yıllar önce Sabiha Gökçen’e taşıyan) Pegasustur.

Atatürk Havalimanının ana aktörü şimdiye kadar nasıl THY ise, Pegasus da Sabiha Gökçen’in ana aktörüdür. THY gibi Pegasus’da bu ülkenin büyük bir şirketi ve bu ülkeye vergi vermektedir. Birini kalkındırırken birini öldürmeye çalışırsanız zarar ülkemizin havacılığına olur.

THY arkasına aldığı siyasi gücü kendi ülkesinin bir başka şirketine karşı kullanırsa veya kullandırtılırsa, Türk Sivil havacılığımıza en büyük darbe vurulmuş olacaktır.”

Havacılıkta iki farklı hisse iddiası!