“UKOME ve İBB elini turizmden çek!”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının "Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Meili Tourism Genel Müdürü Süleyman Yaşar, son iki aydır talep ettiği yol belgeleri ile seyahat acentalarının işlerini yapamaz hale gelmesine neden olan İBB’nin bu uygulaması hakkında videolu açıklamada bulundu.

Youtube kanalı üzerinden yayınlanan ilgili videoda gerekli tüm belgelerini göstererek resmi bir A sınıfı seyahat acentesi olduklarını dile getiren Süleyman Yaşar, belediyenin keyfe keder vermediği yol belgesi yüzünden her gün turizm araçlarının bağlandığını, turistlerin yolda indirildiğini ve seyahat acentelerinin büyük sıkıntılar çektiğini söylüyor.

D2 belgesi ile ilgili tüm haberleri okumak için tıklayın.

Konuyla ilgili “Bir turizmci olarak bu uygulamayı esefle kınıyorum. Ülkemiz turizmine vurulan bir darbedir bu. Bu haksızlığa karşı herkesin dur demesini rica ediyorum” ifadelerini kullanan Süleyman Yaşar, transfer işlemlerinin gerçekleştirdiği sırada denetimlerde istenen evrakları şu şekilde sıralayarak;

– Plaka
– Güzergâh kullanım izin belgesi
– Taşıt kartı
– Seyahat acente işletme belgesi
– Gelen misafirlere ait isim listesi

bu belgelerin yanında bir de İBB’nin vermediği ‘Yol Güzergah Belgesi’nin sorulduğunu belirtiyor. Tek bir belgenin verilememesi üzerine 5 bin 200 TL’lik bir cezai işlemin uygulandığını ve araçların 60 gün boyunca bağlandığını da aktaran Yaşar, sözlerini şu şekilde bitiriyor:

“BU, ÜLKE TURİZMİNE İHANETTİR!”

“Sizin keyfe keder vermediğiniz bir belgeye ceza kesemezsiniz. Belediyeyi aradığımızda daha önce belgemiz olmasına rağmen ‘neden bize yol güzergâh belgesini vermiyorsunuz?’ dediğimizde bize verilen cevap ‘SİSTEM YOK’ oluyor. Ve biz bunun mağduriyetini yaşıyoruz. Araçlarımız bağlanıyor. Şimdiye kadar bin 725 tane araç bağlandı ve bunların çoğu maalesef turizm acentesi. Sadece yol güzergâh belgesi olmadığı için UBER yaftası vurularak cezai işlem uygulanıyor. Bu bir zulümdür. Peki, bu haksızlığa kim ses çıkaracak? Biz yetkililere ulaşmaya, derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Ancak kimse bizi dinlemiyor. Bu, ülke turizmine ihanettir. Bu konuyla alakalı tüm yetkililere ‘bizim yakamızı bırakmalarını ve turizm konusunda ciddi çalışmalar yapabilmemiz için bize fırsat tanımalarını’ istiyoruz.

UKOME elini turizmden çek! Belediye elini turizmden çek! Turizm, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB’ın işidir. Bırakın onlar bizi denetlesinler!”

İBB’nin acentelere dayattığı yol belgesi tehdidinin arka planında neler var?