2019 ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edildi

Last Updated on 25 Aralık 2018 by Turizm Günlüğü

2018 turizminde çok iyi bir dönemi geride bıraktığımızı söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sektör için büyük atılımların başlangıcı olacak 2019 yılını ‘Göbeklitepe Yılı’ olarak ilan ettiklerini duyurdu.

AKP Grup Toplantısında Şanlıurfa ve bölge turizmi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihin en eski yerleşim yeri olarak kabul edilen Göbeklitepe için Şanlıurfa başta olmak üzere Gaziantep, Mardin ve Adıyaman illerinin destekleriyle bölgeyi ayağa kaldıracaklarının işaretini verdi.

Göbeklitepe’nin sadece Türkiye değil dünya tarihinde de büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, ayrıca Göbeklitepe Yılı’nın açılışını bizzat kendisinin yapacağı söyleyerek bu konuda Şanlıuralı arkadaşlarının çalışmalarına şimdiden başlamalarını istedi.

KAZI ÇALIŞMALARI GÖBEKLİTEPE HAKKINDA NELER SÖYLÜYOR?

12 bin yıl önce inşa edildiği ortaya çıkarılan Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda yerleşik yaşama geçiş tarihinin yeniden yazılmasına neden olan Göbeklitepe, altısının gün yüzüne çıkarıldığı ancak 20 tane olduğu tahmin edilen yuvarlak yapıdan oluşuyor. Bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında çeşitli kafatası parçaları bulunmuş hatta çıkartılan bazı kafatası parçaları dünyanın en erken oyulmuş kafatasları olarak değerlendirilmişti. Kazılar sonucu elde edilen verilere göre Göbeklitepe’nin inşa edilme amacı yerleşim ihtiyacından çok dini amaçlı ihtiyaçtan ortaya çıktığı biliniyor. Taş devrinden kalma olduğu saptanan tapınakların ortak özelliği ise T biçimindeki sütunlarla çevrilmiş olmaları.

BİR BAŞARI DAHA NİYE OLMASIN?

Ulusal ve uluslararası çapta Türk turizmi adına büyük bir yankı uyandıran 2018’in Troia Yılı olarak ilan edilmesi, Şanlıurfa ve Göbeklitepe için adete bir umut kaynağı oldu. Hem Türkiye hem de Çanakkale turizmi açısından Troia’nın yakalamış olduğu bu başarı yeni yerlerin tanıtım çalışmaları için adeta bir örnek teşkil ediyor… Türkiye’nin en önemli arkeolojik yapılarından biri olan bu yerin de ülke turizmine hakkıyla kazandırılabilmesi için çalışmalar devam ediyor.