Turizmciden Salda Gölü’ne Millet Bahçesi tepkisi!

Last Updated on 30 Ağustos 2019 by Turizm Günlüğü

Son yıllarda popülerliği gittikçe artan, her geçen gün ağırladığı ziyaretçi sayısı yükselen ve yeni bir kültür-doğa turu durağına dönüşen Burdur’daki Salda Gölü’ne yapılması planlanan proje tepki çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un gazetelere yansıyan demecinde Salda Gölü ve çevresinin özel korumaya alınacağı bilgisi yer alıyordu. Bakan Kurum, “Biz burayı Cumhurbaşkanlığımızın açıkladığı manifesto çerçevesinde çevreyi korumak adına, şehirlerimizi korumak adına özel çevre koruma bölgesi ilan edeceğiz. Bu ilan çerçevesinde, bulunduğumuz yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda Salda Millet Bahçesi yapacağız. Bu da bir ilk olacak” dedi.

Dünyanın Renkleri acentesinin sahibi ve bölgeye yakın bir oteli de bulunan deneyimli turizmci Fikret Atalay, Salda’nın bu popülerliğinin yarar yerine zarar getirdiğini savundu. Sosyal medyanın etkisiyle adı daha çok duyulan Salda’nın verdiği muhteşem fotoğraf karelerinin adının daha çok duyulmasını sağladığını ifade eden Atalay, orada yapılacak en iyi işin ‘doğal haliyle’ korumak olduğunu vurguladı. “Buraya doğal olmayan hiçbir şey yapmamak lazım, aksi takdirde korumak mümkün olamaz” yorumunu yapan Atalay, şunları kaydetti:

Fikret Atalay

“Ek bir şey yapılan her doğal alan kirlilik içinde ölüp gidiyor. Örneğin Afyon’daki Eber Gölü bunlardan bir tanesidir. Şu an orası maalesef pislik içerisinde. Eğer bir yatırım yapacaklarsa önce Eber Gölü’nü temizlesinler. Bu projeyi Salda moda diye yapıyorlar ama başka yerlerde harika göller var hepsi kirli. Önce onlara yapsınlar.”

Salda Gölü’nün popüleritesinin sebebini sosyal medyaya bağlayan ve sahilinin gerçekten mutlaka görülmesi gereken güzellikte olduğunun altını çizen Atalay, “Bin senedir bildiğimiz Salda birden bire meşhur bir Salda haline geldi. Ama meşhurluğu maalesef onun aleyhine oldu. Son yıllarda çevresi çok kirlendi. Evet koruma şart ama böyle Millet Bahçesi yaparak nasıl olur bilemiyorum.”

Salda’nın bu popülerliğinin kendi işlerine etkisinin olmadığını da ekleyen Atalay, “Bizdeki turist sayısında çok fazla bir etkisi olmadı. Başkalarını bilmiyorum ama bizde olmadı” diye konuştu.

Salda Gölü imara açılacak mı açılmayacak mı?