Putin’in vize kararından 1 milyon Türk vatandaşı etkilenecek!

Last Updated on 11 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türk iş adamları ve TIR şoförleri için verdiği vize muafiyeti kararı yaklaşık 1 milyon Türk vatandaşını etkileyecek!

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’a göre Türkiye’ye ilişkin bu kısmi vize muafiyeti kararının çok geniş bir kitleyi etkileyecek bir karar olduğunu ve yaklaşık 1 milyon kişinin basit bir şekilde Rusya’ya girebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre Rusya Büyükelçisi Yerhov, vizesiz seyahat kararı hakkında, “Alınan karardan basitleştirilip vize serbestisi olarak bahsediliyor, fakat bu pek de doğru değil. Zira Türkiye için alınan karar, hususi ve hizmet pasaportu sahiplerini ve TIR şoförlerini kapsıyor. Bu kararın uygulanabilir hale getirilmesi için iki ülkenin bir dizi protokol üzerinde anlaşması ve pasaport ile sınır servislerinin bilgilendirilmesi gerekiyor. Her hâlükârda bu, her iki ülkeye de gerekli olan sahiden önemli bir adım ve sadece memnuniyetle karşılanmalı” ifadelerini kullandı.

Rus uçağının 2015 yılında Türk F-16’ları tarafından düşürülmesi ardından turizm amaçlı ziyaretler için vize serbestisinin kaldırılması nedeniyle yaşanan mağduriyet bu kısmi karar ile hafif de olsa giderilecek gibi duruyor.

“TÜRKİYE VE RUSYA ARTIK TAM VİZE SERBESTLİĞİNE GEÇMELİ”

Putin’in imzaladığı kararnameyi 8 Şubat 2019 tarihinde Sputnik’ten Maksim Durnev’e değerlendiren Rus-Türk İş Adamları Birliği Eş Başkanı Naki Karaaslan, “Rusya ile Türkiye’nin artık tam vize serbestliğine geçmesi lazım” diyerek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Anladığım kadarıyla, vizeler özel pasaportlara, hizmet pasaportlarına ve TIR şoförlerine kaldırıldı. Yani bu iş adamlarına yönelik vize rahatlaması değil, yeşil-kırmızı pasaportlar ve şoförlere yönelik  bir uygulamaydı. Tabii, moral anlamında ileriye dönük çok güzel bir  işaret, çok pozitif bir gelişmedir. Bu, iki ülkenin birbirine inancını, güvenini gösteren ilerleme. Ama tabi bunun mutlaka arkasının da gelmesi lazım.

Rusya ve Türkiye’nin bu vize konularında artık tamamen serbestliğe geçmesi lazım. Bunlar karşılıklı güvenin işaretleri. Vizesiz seyahatlerin iki ülke arasındaki diyaloğu daha fazla geliştireceği inancındayım.”

Rusya ile vize muafiyeti konusunda olumlu gelişme…