TÜROB’ta nöbeti kim devralacak?

Last Updated on 28 Şubat 2019 by Yaşar Çelik

Yeni yılla birlikte oda başı gelirlerde yükseliş olduğunu açıklayan TÜROB Başkanı  Timur Bayındır, 2019 öngörülerini paylaşırken, gelecek ay yapılacak genel kurulda aday olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi.

Türk turizminin en köklü meslek birliklerinden Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), genel kurula hazırlanıyor. 2004 yılından bu yana Başkanlık görevini yürüten Timur Bayındır, “Yeniden aday olmayacağım gibi görünüyor” dedi. Bayındır, “Bu iş, nöbet işi. Galiba beni nöbette unuttular” diye espri yaptı.

TÜROB, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gastronometro işbirliği ile bu yıl ikinci kez düzenlenen “Sektör Yetenek Avında” yemek yarışmasının ödül töreni, Güneşli’deki Gastronometro merkezinde düzenledi. Tören öncesi bir basın toplantısı gerçekleştiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır’a, Yönetim Kurulu üyeleri Ayhan Hacıbektaşoğlu ve Levent Erdoğan ile birlikte Genel Sekreter İsmail Taşdemir eşlik etti.

Turizm sektörünün geçen yılki performansını değerlendirerek sözlerine başlayan Bayındır, 2019 yılının ilk verilerini de açıkladı. Bayındır, Ocak ayı doluluk rakamlarında yüzde 3,5’luk düşüş yaşandığını bildirerek, bunun dünyadaki gelişmelere paralel olarak geliştiğini tahmin ettiklerini dile getirdi. Ocak ayında dünya rakamlarında da yüzde 0,1 oranında bir düşüş yaşandığını kaydeden Bayındır, 2019 için yüksek beklentiler içinde olduklarını vurguladı. Bayındır, “Londra, Urtecht, Madrid, Kiev turizm fuarlarından olumlu beklentilerle döndük. Sırada Berlin ITB var. En sağlıklı projeksiyonu ITB sonrası yapacağımızı düşünüyorum” dedi.

GELEN TURİST DÜŞTÜ AMA GELİR YÜKSELDİ

Bayındır sözlerini şöyle sürdürdü: “Hala Avrupa’nın en ucuz turizm ülkesiyiz. Zaten ucuzduk, geçen yıllarda yaşadıklarımızdan sonra daha da ucuzladık. O yüzden ne yapıp edip gelirleri yükseltmemiz lazım. Ama geliri yükseltmenin de bir yolu var; kalkıp da 10 liralık malı da 100 liraya satmamamız lazım.

Ocak ayında Avrupa genelinde de doluluklarda yüzde 0.1 oranında gerileme söz konusu. Doluluklarda Avrupa ortalaması Ocak 2019’da yüzde 58.1. Yani gerileme olsa da Türkiye uzun zaman sonra doluluklarda Avrupa ortalamasının üzerine çıktı. İstanbul dolulukta yüzde 62.9 ile Avrupa ortalamasının daha da üzerinde. İstanbul ve Türkiye doluluk oranlarında Avrupa’da yeniden ilk 10 arasına girmiş görünüyor. Ayrıca Avrupa’da da gerileme yaşanırken Türkiye’de fiyatların artması olumlu bir sinyal. Bu Avrupalı turistteki geri dönüşün sürdüğünü gösteriyor.”

KONAKLAMANIN İSTİHDAMDAKİ PAYI

Türkiye’nin istihdam sorunu olduğunun altını çizen TÜROB Başkanı Bayındır, işsizliğin arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Turizm sektöründe konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri ve seyahat acenteliği faaliyetlerini kapsayan üç alanda toplam istihdam 2018 yılı itibariyle yaklaşık 1 milyon kişi. Bunun 665 bini yiyecek-içecek, 260 bini konaklama 50 bini seyahat acenteliği alanlarında.

2018 yılına geldiğimizde konaklama sektörünün istihdam kayıplarını geri almakla kalmadığını, istihdamını 260 bine çıkardığını görüyoruz. Bu yıl da bu düzeyde bir artış sürpriz olmaz. Ancak temkinli olmak gerekirse, yüzde 10-15’lik bir istihdam artışıyla konaklama sektöründe bu rakamın 300 bini aşmasını bekliyoruz. ”

Bayındır’ın konaklama sektörüne ilişkin paylaştığı istihdam verileri şöyle:

2015: 219 bin
2016: 192 bin
2017: 205 bin
2018: 260 bin
2019 (Öngörü): Yaklaşık 300 bin

BU BİR NÖBET İŞİ

Toplantının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayındır, Mart ayında yapılacak TÜROB Genel Kurulu’nda tekrar aday olup olmayacağına ilişkin soruyu şöyle cevapladı:

“Bu bir nöbet işi. Herkes gelir nöbetini tutar sonra efendi gibi alnının akıyla gider. Dolayısıyla  ne olacak, kimler gelecek hiç bilmiyorum. Açıkçası gönül ister ki biraz tecrübeliler gelsin. Çünkü TÜROB hakikaten iyi bir noktada. Prestiji var, gittiği yerde saygınlığı var. Kimseye düşmanca tavrı yok, bunun devam etmesi lazım ki, sektöre faydalı olabilsin. Öyle çok da arkadaş var, herhalde iyi bir kadro çıkar. Ben herhalde devam etmeyeceğim artık gibi görünüyor. Gençler gelsin, yeni fikirler gelsin, bir hareket olsun. Benim başkanlığım biraz uzadı. Galiba beni nöbette unuttular. Onun için de bizim ufak ufak taşınmamız gerekecek.”
Müberra Eresin ve Timur Bayındır

Yeni aday olarak isim vermeyen Timur Bayındır, gazetecilerin Müberra Eresin’in isminin geçtiğini söylemesi üzerine “Herkesin kalbinde bir aslan yatıyor. Son dakikaya kadar adaylar pek ortaya çıkmaz. Eski yönetimin tekrar aday olmaması için bir sebep görmüyorum. Eski yönetimin içinden birinin Başkan olması sektöre yararlı olacaktır. Tecrübelilerle gençleri bir araya getirmek lazım. Tabii bir takım dengeler de var. İstanbul’da beş yıldızlı otel sayısı fazla, onları biraz kollayıp grup yapmak lazım. Keza dört yıldızlılardan da bir grup yapmak lazım. Eski İstanbul dediğimiz Sultanahmet, Aksaray, Topkapı o bölge var. Yeni İstanbul dediğimiz Taksim, Beşiktaş, Boğaz, bir de Anadolu yakası var. Muhakkak buralardan yönetime temsilcilerin gelmesi lazım. tabii bunların içinde biraz da patronaj olması lazım.” dedi.

“Başkanlığı bıraktıktan sonra ne yapmayı planlıyorsunuz” sorusuna da Bayındır’ın cevabı şu oldu: “Balık tutarım, tespih koleksiyonumu çoğaltırım….”