Gelir grubu yüksek Rus turiste turizmde özel strateji

Last Updated on 13 Mart 2019 by Turizm Günlüğü

2019’un “Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” ilan edilmesinin ardından iki ülke için turizm ilişkilerinin daha da önem arz etmesi nedeniyle gelir grubu yüksek Ruslar’ın Avrupa yerine, Türkiye’yi tercih etmeleri için harekete geçildi.

Rusya için önemli tatil noktalarından biri olan Türkiye’nin turizm açısından Rusya için çok özel ve nitelikli planları olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Gelir grubu yüksek Ruslar’ın Avrupa yerine, Türkiye’yi tercih etmeleri için gerekli alt yapıyı, imkanları ve onların isteklerine uygun turizmi sunmayı hedefliyor ve bu hedefe uygun çalışmaları süratle hayata geçiriyoruz” dedi.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesininin ardından Rusya’nın en köklü gazetelerinden Komsomolskaya Pravda gazeteside 16 sayfalık bir Türkiye özel yayını gerçekleştirdi. Söz konusu yayında iki ülke arasında güçlü bir turizm bağı olduğunu vurgulayan Ersoy, bu yılın “Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” ilan edildiğine ve bu anlamda Rusya’nın birçok organizasyonda “Onur Konuğu Ülke” olacağına dikkat çekerek şu önemli açıklamalarda bulundu:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

ONUR KONUĞU ÜLKE RUSYA

“Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı açılış etkinliğini, 8 Nisan 2019’da Bolşoy Tiyatrosu’nda gerçekleştireceğiz. Troya Operası’nın sahneleneceği bu özel günün ardından, Rusya’da Moskova ve St. Petersburg ağırlıklı olmak üzere, ülkelerimizin pek çok şehrinde etkinlikler düzenlenmeye devam edecek. Moskova Uluslararası Kitap Fuarı’na Türkiye, TÜYAP İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’na ise Rusya’nın ‘Onur Konuğu Ülke’ olarak katılım sağlamaları planlanmış durumda. Dünyanın önde gelen film festivallerinden Moskova Uluslararası Film Festivali’nde ve St. Petersburg’da düzenlenecek Uluslararası Kültür Forumu’nda Türkiye’yi yine aynı statüde göreceğiz.

Moskova’da ayrıca ünlü Çaykovski Konservatuarında ‘Senfoni ile Saz Eserleri’ konserini düzenleyeceğiz. 2008’de olduğu gibi, Mehter Takımımız ile Rus Kızılordu Korosu’nun ortak bir konser vermesi hususunda da tarih ve mekan planlamalarımız sürüyor. Rusya Devlet Tarih Müzesi’nin ‘Göçebeler Sergisi’nin Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde düzenlenmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor. Bu özel yılın kapanışını, İstanbul’da Pera Müzesi’nde Tretyakov Müzesi koleksiyonundan oluşan ‘19-20. Yüzyıl Rus Eserleri Sergisi’ ile yapacağız.

“MESLEK LİSELERİNDE RUSÇA’YI ZORUNLU DİL KAPSAMINA ALDIK”

Gelir grubu yüksek Rus turist hedefimiz için çalışmalara başladık. Artık tarifeli seferler ile Antalya, Bodrum, İzmir, Dalaman havalimanlarına business classlı servisler gerçekleştirilecek. Turizm meslek liselerimizde de 2019 itibariyle Rusça’yı zorunlu lisan kapsamına aldık. Bunlara benzer güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz.”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya

FİRUZ BAĞLIKAYA: BU YIL RUS TURİST SAYISININ 6 MİLYONU GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ

Rusya pazarının Türkiye için tartışmasız en önemli pazar olduğunu dile getiren TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, katıldıkları MITT Moskova Uluslararası Turizm Fuarı’nda bu yıl için Rus turistlerin Türkiye ziyaretine yönelik radikal bir artış beklenmediğini belirterek “Geçen sene 5,9 milyon turistle kapandı. Geçen seneye kıyasla bu yıl yüzde 10 ila 15’lik bir artışla 6 milyonun biraz üzerinde bir artış bekliyoruz. Bu sene biraz daha dengeli geçecektir. İlişkilerimiz iyi olduğu müddetçe de her geçen gün sayısı artacak bir pazar. Türkiye, Ruslar için çok uygun bir tatil noktası. Hem yakınlığı hem vize kolaylığı hem tatil köylerinin veya otellerin Rus müşterinin zevk ve tercihlerine göre hazırlanmış olması önemli unsurlar. Dolayısıyla Türkiye ve Rusya arasındaki bu turizm ilişkisi artarak devam edecek.” dedi.