Korsan taşımacılığı önlemek için neler yapılabilir?

Last Updated on 12 Nisan 2019 by Turizm Günlüğü

D2 yetki belgesiz araçların yolcu taşımacılığı yapmasını önlemek için neler yapılabilir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce (UKOME) D2 Yetki Belgesi ile taşımacılık konusunda alınan karar hakkında sular durulmuyor.

Özellikle okul taşıtlarının hafta sonları korsan taşımacılık yaptığına dikkat çeken Barış Gürbüz, sosyal medya hesabı üzerinden bu konuya ilişkin bir yazı paylaştı.

Barış Gürbüz, sosyal medyada paylaştığı yazı kapsamında D2 yetki belgesiz şehirler arası kaçak, korsan yolcu taşımacılığı yapan araçların önüne geçmek için neler yapılabileceğini ele aldı.

İşte Barış Gürbüz’ün kaleme aldığı o yazı:

— O —

D2 yetki belgesi ile şehirler arası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.

D2 yetki belgesiz şehirler arası kaçak, korsan yolcu taşımacılığı yapan binlerce araç vardır. D2 yetki belgesini alabilmek için binlerce lira masraf etmekteyiz. Ek olarak taşıdığımız her yolcu için herhangi bir kaza durumunda mağduriyet yaşanmaması için “Trafik Sigortası” haricinde “Bireysel Koltuk Sigortası” da yaptırmaktayız.

Gittiğimiz işlere fatura keserek devlet bütçesine de katkıda bulunmaktayız.

D2 yetki belgesiz giden araçlar hem insan hayatını hiçe sayıyor hem de devlet bütçesine zarar veriyor.

BU ARAÇLARIN ÇOĞU OKUL TAŞITIDIR…

Bu araçların çoğu okul taşıtıdır ve şoförlerin birçoğunun kendi evraklarında eksikleri vardır. Bu araçların şehir dışına D2 belgesiz çıkışını engellemek hem kazaları en aza indirger hem de devletimizin bütçesine ek gelir olacaktır.

Bizim ekmeğimize mani olmaktadırlar. Hafta içi okul ve personel servisi çekip hafta sonu da korsan olarak şehir dışına çıkıp bizim ekmeğimize mani olmaktadırlar.

DEVLETİMİZ BUNLARI DENETLEMEKTEN ACİZ DEĞİLDİR LAKİN…

Bu kadar aracın denetlenmesi zor diye düşünülebilir; devletimiz bunları denetlemekten aciz değildir lâkin bizler D2 yetki belgeli esnaflar olarak naçizane fikrimizi ve şikayetimizi dile getirmek istedik.

NELER YAPILABİLİR?

Gişe giriş-çıkışlarında kameralardan hız ölçümü yapılmakta olduğunu biliyoruz bu uygulamayla şehirler arasında seyahat eden ticari araçlarda kontrol daha kolay sağlanabilir.

Ticari araçların gişe giriş veya çıkışında plakadan sorgulama yapılarak D2 belgesinin olup olmadığı kontrol edilebilir.

Ek olarak karayolları yol kenarı denetleme istasyonlarının kameralarından da kontrol sağlanıp cezai işlem uygulanabilir.

Kontrollerde memur arkadaşların birçoğu D2 yetki belgesi sormamaktadır. Bunun es geçilmemesini önemle arz ederim.

Uygulanacak cezalarla hem devlet bütçesine gelir sağlanır hem korsan taşımacılık önlenerek insan hayatı hiçe sayılmamış olur hem de biz D2 esnafı olarak geçimimizi sağlayıp devletimize katkıda bulunmaya devam ederiz.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Barış Gürbüz

Acentelerin D2 sorunu devam ediyor