Acentelerin D2 sorunu devam ediyor

Last Updated on 2 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce (UKOME) D2 Yetki Belgesi ile taşımacılık konusunda alınan karar hakkında sular durulmuyor. Kazançlarını turizmde çalışarak çıkaran bazı acente yetkilileri verilen cezaları kaldıracak durumda olmadıklarını belirtiyor. 

Geçtiğimiz günlerde Bolu Kartalkaya çıkışında 18 kişiye 5 bin 500 TL ceza uygulanması ve arabalarının bağlanmasının ardından, adeta ‘bıçak kemiğe dayandı’ sözüyle anlatılabilecek durum için “Fazla bir şey istemiyoruz. Ulaştırma Bakanlığının istediği her türlü belgeye zaten sahibiz. Bize de belli bir ücret karşılığı D2 yetki belgesi verilsin” çağrısı yapılıyor…

D2 belgesi ile ilgili tüm haberleri okumak için tıklayın.

‘D2 Yetki Belgesinde Büyük Rant, D2 YETKİ BELGESİ ALDATMACASI’ başlığında sosyal medya hesabı üzerinden bir yazı paylaşan Barış Gürbuz, büyük firmaların kar elde ettiği ancak münferit çalışanların ezildiği bu uygulama hakkında Ulaştırma Bakanlığının daha hassas olmasını istiyor. Ortada büyük bir rantın döndüğünü vurgulayan Gürbuz, ‘Nasıl mı?’ sorusunu yazısında şöyle yanıtlamış:

“D2 yetki belgesi uygulaması da maalesef yine büyük firmalara kar getirirken münferit çalışan ve zaten zor durumda olan insanlarımızı ezen bir uygulama oldu. Ulaştırma Bakanlığını bu konuda hassas olmaya çağırıyorum çünkü burada çok büyük bir rant büyük taşımacı firmalara verildi. Nasıl mı?

Kamyon sahipleri tek bir kamyonu için bile Ulaştırma Bakanlığına başvurarak gerekli belgeleri arz ettikten sonra K1 YÜK TAŞIMA YETKİ BELGESİNİ rahatlıkla alabiliyorlar.

Fakat konu yolcu taşımacılığına geldiğinde D2 YOLCU TAŞIMA YETKİ BELGESİ talep eden firmanın en az 75 koltuk sahibi olması isteniyor. Bu da en az 4-5 minibüs sahibi olunmasını gerektiriyor. Olayda burada başlıyor. 75 koltuk sayısını bulunduran firmalar Ulaştırma Bakanlığına 15 bin TL vererek 5 yıllığına D2 BELGESİ alıyorlar. Ana mal olan her 1 araçlarına karşılık dışarıdan kiraladıkları 2 araca bu belgeyi verme hakları var. Ne yazık ki kamyonculara münferit olarak belge alma hakkı verilirken piyasada çalışan binlerce minibüs, midibus ve otobüs sahibine bu hak verilmiyor. Vergiye kayıtlı olan bu insanlar çalışamaz hale geliyor çünkü D2 Belgesi olmadan yolda yakalanırsa cezası yaklaşık 5 bin 500 TL ve arabası bağlanıyor.

Çözüm şöyle bulunuyor; sadece bir arabası olan insanlar D2 Belgesi olan firmalardan D2 belgesi talep ediyor. Firmalar noterden bir sözleşme ile bu araçları kendilerinde kiralık gösteriyor ve yıllık bin-2 bin TL fiyatlarla bu belgeyi kullanma hakkını münferit çalışanlara bir yıllığına veriyor.

Örnek olarak X firmasının 30 arabası (ortalama 450 koltuğu var) rahatlıkla 15 bin TL vererek Ulaştırma Bakanlığından D2 yetki belgesini alıyor. Bir arabasına karşılık dışarıdan iki arabaya belge verebileceğine göre 60 arabaya yetki verebilir demektir.

60*1000 = 60.000 TL yılda
60.000 * 5 yıl = 300.000 TL 5 yılda belge vererek kazanç sağlıyor.

Ne güzel değil mi 5 yıl için 15 bin TL ver 300 bin TL kazan! Ulaştırma Bakanlığının bu konuya derhal eğilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar mağdur. Birçok arkadaşım D2 belgesi alabilmek için resmen sürünüyor. D2 Belgesi olan firmalar münferit arabası olanlardan ya yıllık çok yüksek fiyatlar istiyorlar yada üç kuruşa arabanı bana bağla diye insanları sıkıştırıyorlar. Oysa münferit çalışanlara da bu belge belli bir fiyat üzerinden Ulaştırma Bakanlığından verilse hem devlet kazanır hem de insanlar karaborsa verilen belgeler yüzünden soyulmazlar.

Bu yazıyı birçok yere yollayacağım! Lütfen duyarlı olan insanların ilgilenmesini rica ediyorum.

15 yıldır ekmeğimi turizmde çalışarak çıkaran biri olarak arkadaşlarımın durumunu görüyorum. İnsanlar kredi ile aldıkları arabalarının taksitini ödeyemez hale geldi. Geçen gün Bolu Kartal kaya çıkışında 18 arkadaşa 5 bin 500 TL ceza uygulandı ve arabaları bağlandı. Bu insanların birçoğu bu cezayı kaldıracak durumda değil. Ruhsatlarımıza bakın! Neredeyse hepimizin arabası bankaya rehinli ve bu olay onlar için yıkım demek. Fazla bir şey istemiyoruz. Ulaştırma Bakanlığının istediği her türlü belgeye zaten sahibiz. Bize de belli bir ücret karşılığı D2 yetki belgesi verilsin!

Bilgilerinize arz ederim.
Barış Gürbuz”

“UKOME ve İBB elini turizmden çek!”