Mardin Gezi Rehberi: Mardin’de görülmesi gereken 10 yer

Last Updated on 19 Mayıs 2019 by Yaşar Çelik

Mardin’de faaliyet gösteren Gözal Turizm’in operasyon elemanı Fehmi Sincar; bizim için “Mardin’de ne yapılır?” “Mardin’de ne yenir?” ve “Mardin’de nerede kalınır?” sorularını yanıtladı. İşte Mardin’de yapılması gerekenler listesi…

Mardin merkezli Gözal Turizm’in operasyon elemanı Fehmi Sincar, ilk olarak Mardin hakkında genel bilgiler vererek; konuşmasına başladı.

Mardin’in ve ilçelerinin tarihi, kültürel açıdan oldukça zengin bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Sincar; Mardin’de görülmesi gereken yerler listesinde: Süryani manastırlarının, kiliselerin, tarihi camilerin, Ezidi ve Süryani köylerinin ve de Mardin sokaklarının yer aldığını belirtti.

“TARİHE YAPILAN BİR YOLCULUĞUN İŞARETİ”

Fehmi Sincar, Mardin’in sokaklarında yapacağınız kısa bir gezintiyi bile “tarihe yapılan bir yolculuğun işareti” olarak tanımlıyor. Sincar; bir sokaktan diğerine geçtiğinizde tarihi atmosferin de değiştiğine tanıklık edeceğinizi söylüyor.

Mardin’i Mardin yapan değerlerin başında farklı dil, din ve mezheplerin bir arada barış içerisinde yaşamasının olduğunu ifade eden Fehmi Sincar; Süryani, Alevi, Ezidi, Müslüman, Türk, Kürt ve Arapların bu coğrafyada bir arada yaşadıklarına dikkat çekiyor.

Mardin’de ne yapılır; ne yenir; nerede kalınır?

Sohbetimizin sonrasında Fehmi Sincar Mardin’de yapılması gerekenleri bizimle paylaşıyor.

MARDİN’DE GÖRÜLMESİ GEREKEN 10 MEKAN

Mardin’e ilk geldiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Deyrulzafaran Manastırı’dır.

Mardin Ulu Camii: 800 yıllık ve halen ayakta olan bir cami.

Mor Gabriel Manastırı: Süryaniler için dünyanın en kutsal ikinci manastırı ve en büyük manastırı… M.S. 397 yılında yapılmış.

Mardin sokakları: Mardin’de bulunan abbaralar… Mardinlilerin şehir merkezinin farklı noktalarına ulaşmak için geçmişte kullandıkları kısa yollar, kestirmeler halen mevcut. “Abbara” adı verilen üstü ev, altı geçit olan yapılar. Mardin sokaklarında bir sokaktan bir üst veya alt paralel sokağa çıkabilmek için kullanılan kısa yollar, abbaralar…

Mardin sokaklarında yer alan bir abbara

Beyazsu Vadisi’ni mutlaka görün! Kaynak suyunun yer aldığı, doğayla iç içe, doğanın güzellikleriyle donanmış piknik ve mesire alanı.

Nusaybin’deki Mor Yakup Kilisesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri…

Nusaybin’deki dünyanın ilk üniversitesi… Mor Efrem’in kurduğu üniversite. Nusaybin’de sınır kapısının yakınında bulunan Mor Yakup Kilisesi’dir. Süryani kilisesi ve Müslüman türbesi yan yana… Hemen bitişiğinde Zeynel Abidin Türbesi…

Hasankeyf… Yakın dönemde baraj yapımı dolayısıyla tarihi yapıların hepsi suyun diğer tarafına taşınmasına rağmen mutlaka görülmesi gereken bir nokta. 10 bin yıllık bir tarihe sahip. Günümüzde Batman’a bağlı olsa da buraya kadar gelmişken mutlaka görülmeli.

Mardin medreseleri: Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Hatuniye Medresesi

Mor Evgin Manastırı, dünyanın en ağır çanına sahip ve dünyanın en eski manastırlardan biri. Güneydoğu’nun Sümela Manastırı…

Bölgenin yıldızı da denilen Dara Antik Kenti… Günümüzde kazı çalışmaları devam ediyor. 5. yüzyılda yapılmış Pers Kalesi… Şu anda % 10’u açık olmasına rağmen gerçekten göz alıcı; yapının bütünü açıldığı zaman muhteşem yapı ortaya çıkacak.

MARDİN’DE NE YENİR?

Mardin’in yöresel yemekleri kaburga, içli pilav, sembusek ve Mardin usulü içli köftedir.

Bunların dışında kavurma, odun ateşinde güveçte pişirilen yemekler, mumbar ve işkembe Mardin’de tadılması gereken lezzetler arasında yer alıyor.

MARDİN’DE NEREDE KALINIR?

MARDİN MERKEZ’DE KALMAK İSTİYORSANIZ;

Merkezdeki tarihi yapıların, eski konakların önemli bir kısmı otele çevrilmiş durumda. Eski Mardin’de örnek olarak verebileceklerin arasında:

Reyhani Kasrı Hotel, Zinciriye Oteli, Doğan Oteli, eskiden postane binası olarak kullanılan şu anda Turizm Bakanlığı’na ait olan uygulama oteli. Uygulama oteli olarak kullanılan bu bina 500-600 yıllık bir tarihi geçmişe sahip.

NUSAYBİN’DE KALMAK İSTİYORSANIZ;

Avesis Otel ve Kasr-ı Serçehan Hotel

MİDYAT’TA KALMAK İSTİYORSANIZ;

Matiat Oteli ve Şah Maya Oteli

Mardin’in en özel 10 oteli