3Y1T ile 4 ülke 4 kültür!

3Y1T Ekibi - Güney Koreli Chaby Han, Amerikalı Louis Stotesbery, Kenyalı Jay Jay (Joel. J. Moriasi), İtalyan Michele Cedolin ve Türk Ekincan Şener

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Seyahate çıkmadan büyük bir sabırla, belki günlerce ya da aylarca gitmenin hayalini kurduğunuz o ülkeye ayak bastığınızda; karşılaşacağınız farklı kültür mekanizmaları seyahatiniz sırasında bazı zorluklar yaşamanıza neden olabilir.

Bizde sizin için bu konu hakkında internette var olan hazır bilgileri yeniden derlemek yerine gerçekten yaşamın içinden gelen bir makale sunalım dedik. #TGilekeşfet‘meye devam edin!

Günümüz çağının yükselen medya platformu YouTube’da hoş, sempatik ve kaliteli içerikleriyle yeni kuşaklara arkadaştan öte aile sıcaklığı hissettiren 3Y1T (3 Yabancı 1 Türk) kanalının üyeleri Güney Koreli Chaby Han, Amerikalı Louis Stotesbery, Kenyalı Jay Jay (Joel. J. Moriasi), Sihirli Annem dizisinden tanıdığımız İtalyan Michele Cedolin‘in kendi kültürlerine ait söyledikleri bilgileri bir araya getirdik. (Burada ‘Türk kim?’ diyebilirsiniz. Roma’ya gitmeden hemen önce videolarda yer alan Ekincan Şener, ne yazık ki şimdilerde ara sıra arkadaşlarına katılabiliyor.)

İşte 3Y1T’nin gözünden 4 ülkenin çoğu kendini günlük yaşamda gösteren kültürel farklılıkları:

GÜNEY KORE

Kahvaltı: Pek çok Asya ülkesinde olduğu gibi Güney Kore’de de yemek kültürü oldukça önemli. Kendilerine özel pirinç ve acı lezzetleri olan Kore’de akşamdan kalan yemekler kahvaltıda yenilebiliyor. Kore turşusu ve fasulye çorbası kahvaltı sofralarının en önemli öğünleri arasında bulunuyor. Tabii yemekleri yerken o meşhur çubuklara da hâkim olmak pek önemli.

Mimikler/Jestler: Seyahatiniz sırasında belki de en çok zorluk çekeceğiniz durum işaret diliyle anlaşmak olacaktır. Bazı yerlerde ‘okey’ olarak bilinen el işareti Güney Kore’de ters kullanıldığında para anlamına geliyor. Ülkemizde büyük küçük fark etmeden çokça kullanılan ve hayır anlamını taşıyan ‘nıç’ ifadesi Kore’de ‘ayıp’ olarak ifade ediliyor. Ayrıca bir şey içmek için bardağınızı uzattığınızda, karşınızdaki sizden büyükse bardağı tuttuğunuz elinizin bileğini diğer elinizle ya da bardağı avuç içerisinde iki elinizle tutmanız gerekiyor.

Batıl İnançlar: Kocan ya da erkek arkadaşın tavuk kanadı yerse seni aldatır. Rüyanızda domuz görüp sonraki gün piyango alırsanız kazanırsınız. Gece kapıyı kilitleyip vantilatör açık uyursan ölürsün. 4 sayısı ölümü simgelediği için yüksek binalarda 4. kat yok.

Farklı Alışkanlıklar: Sabahları uyanınca soğuk su içiliyor. Takma isim veya ‘kanka, kada, bro..vb’ unvanlar yerine kişilerin orijinal isimleri ile hitap ediliyor. Bir kişi sizden 1 yaş bile büyükse ağabey/abla deme zorunluluğunuz var. Yanaktan yanağa öpüşme ve sarılma söz konusu değil. Türkiye’de alıştığınız o sıcaklığı burada bulamayabilirsiniz. Bir restoranda garson çağırırken masalarda bulunan ziller kullanılıyor.

AMERİKA

Kahvaltı: Amerika denilince aklımıza daha çok Hollywood yapımlarında polislerin sıkça yediği Donut’lar ve beraberinde içilen kahve gösterilir. Ancak Amerikalıların kahvaltılarında olmazsa olmazlarının arasında pankek, yumurta, et, patates ve hamur ağırlıklı yiyecekler de bulunuyor. Akçaağacı şurubu ile tatlı-tuzlu fark etmeksizin kahvaltı yapabiliyorlar. Revaçta olan içecekler arasında ise portakal suyu, kahve ve su var. Çaycılara duyurulur! (: Yemeğinizi dışarıda yiyorsanız eğer çoğu restoranda önünüze gelen hesaba, bahşiş dahildir. Ayrıca burada birkaç büyük şehir dışında toplu taşıma sistemi yok, gerçi buna zaten az çok izlediğimiz yapımlardan hâkimiz değil mi?

Batıl İnançlar: Bir evde ayna kırılırsa o evde biri ölecek. Yatak odana at nalı figürü asarsan kabus görmezsin. Eğer üç sigarayı bir kibritle yakarsan şanssızlık getirir.

Farklı Alışkanlıklar: Burada sabahları uyandığınızda eksik edilmeyecek şey filtre kahve! Toplu taşımayı kullanan yaşlılara çok yer verme durumu yok bunun anlamı ise ayakta/zinde kalmalarının istenmesi. Bazı toplu taşıma araçlarında yer alan sarı ipleri çekerek araçtan inilebiliyorsunuz. Sokaklar, caddeler temiz olduğundan dolayı eve ayakkabı ile girilmesi absürt karşılanmıyor. Ayrıca Amerika’da birisini çağırmak istiyorsanız kesinlikle ıslık kullanmayın!

KENYA

Kahvaltı: Afrika’nın en güvenli ülkeleri listesinin üst sıralarında yer alan Kenya’nın Nairobi bölgesinde kahvaltı kültürü sosis, yumurta, sütlü çay, tost ekmeği, birbirinden farklı patates türü ve muz çeşitlerinden oluşuyor. Muzlar ve patatesler Türkiye’de alışık olduğumuz türlerden hiç mi hiç değil bizden söylemesi. (:

Mimikler/Jestler: Türkiye’de bir spor gazetesininde ismi olan ‘AMK’ hareketinin anlamı ülkemizde küfür yerine kullanılsa da bu el hareketi Kenya’da ‘çok’ anlamına geliyor. Yani ‘paran var mı?’ sorusunu bu el jesti ile yanıtlayabilirsiniz. Çok enteresan değil mi? Az önce değindiğimiz ülkemizde hayır anlamını taşıyan ‘nıç’ ifadesi Kenya’da evet demek!

Batıl İnançlar: Bir erkek tavadan/tencereden yemek yerse aile kuramaz. Yağmurlu günde kırmızı kıyafet giyersen üstüne yıldırım düşer. Karanlıkta yemek yersen şeytanla birlikte yersin.

Farklı Alışkanlıklar: Sabahları uyanınca su içiliyor. Toplu taşıma araçlarında ayakta seyahat etme durumu yok, herkes oturuyor. Araç içerisinde ücret toplayan bir de muavin yer alıyor.

İTALYA

Kahvaltı: İtalya’nın kahvaltı kültürü ise alışık olduğumuz Türk kahvaltısından çok daha farklı. Çünkü İtalyanlar Kruvasan’ın İtalyanca sunumu olan ‘Cornetto / Croissant’ ile Cappucino ve Espresso içerek kahvaltı yapıyorlar. Bunun sebebi ise akşam yemeğinin 20.00-22.00 saatleri arasında oldukça abartılı yenmesi. Ana öğünü akşam yemeği olan İtalya’da sabahları aç kalabilirsiniz, aman dikkat!

Mimikler/Jestler: Türkiye’de tadına doyamadığımız bir yemeğin güzel olduğunu ifade ederken tüm parmaklarımızı birleştirerek bir “Immhh ımmh…” yaparız. İşte bu işaret dilini İtalya’da denemeyin. Çünkü bu işaret İtalyanlar için oldukça argo bir kelimenin anlamı demek. Eğer İtalya’da ısrarla bir yemeğin güzel olduğunu ifade etmek istiyorsanız işaret parmağınızı yanağınıza götürerek hafifçe çevirebilirsiniz. Ayrıca İtalya’dayken tabağınızda hiç yemek bırakmamalısınız; bunu da göstermenin en iyi yolu ‘scarpetta’ (küçük ayakkabı demektir). Küçük bir ekmek parçası ile tabağınızı ‘annelerimizin şu meşhur lafı:’ silip süpürme kavramını ifade ediyor.

Farklı Alışkanlıklar: Sabahları direkt Espresso içmek. İtalyan öpüşmesi için yapmanız gereken yanaktan yanağa 3 kere öpüşmek… Restoranlarda kredi kartı ile bahşiş ödeme sistemi bulunuyor.


İşte ‘4 ülke 4 kültür’ makalemiz için 3Y1T YouTube kanalından faydalandığımız videolar:

  • 4 farklı milletin batıl inançları
  • 4 milletin farklı alışkanlıkları
  • Milletlerin el jestleri
  • 5 farklı ülkenin kahvaltı kültürleri