Farklı pasaporta IMEI kaydı dönemi kapandı

Pasaport ve Vize Harçlarına Yüzde 50 Zam
Pasaport ve Vize Harçlarına Yüzde 50 Zam

Last Updated on 30 Mayıs 2019 by Yaşar Çelik

Yurt dışından yapılan alışverişlerin azaltılmasına yönelik yeni kararlar alınıyor. Bunlardan biri de akıllı telefon için alınan IMEI kararı. Yeni yayımlanan karara göre yurt dışından siparişle getirilen telefonları kullanabilmek için kişinin telefonu kendi pasaportuna kayıt ettirmesi gerekiyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yurt dışından getirilen telefonlar artık başkasının pasaportuna kayıt ettirilemeyecek. Karardan önceki uygulamada yurt dışından getirilen telefonlar başkasının pasaportuna kayıt yaptırılarak ülkeye alınıyordu.

YENİ UYGULAMA NE GETİRİYOR

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni kararla beraber yurt dışından getirilen akıllı telefonunuzu kullanabilmek için sizin kimlik numaranıza kayıtlı bir hattınızın bulunması gerekiyor. Alınan bu kararla yurt dışından akıllı telefon getirtmek zorlaşmış oldu. Sözü edilen telefon bir süre kullanıldıktan sonra satılmak istenirse satın alan kişinin telefonu kendi pasaportuna kayıt ettirmesi gerekiyor. Bu zorunluluk ile birlikte yurt dışından getirilecek olan telefonların satışı da zorlaşmış oldu.

Son günlerde yurt dışından alışverişi azaltmaya yönelik kararlar alınıyor. Daha önce de yurt dışı alışverişlerinde 22 avronun altında olan ürünler için uygulanan gümrük muafiyetine son verilmişti. IMEI kaydı için bir bedel ödenmesi gerekiyor. Bu meblağın da önümüzdeki günlerde arttırılması bekleniyor.

IMEI KAYDI NASIL YAPILIYOR

GSM telefon cihazının her birine üretim sürecinde bir IMEI numarası veriliyor. Bu cihazın kimlik numarası olduğundan başka cihazlara aynı numara verilemiyor. IMEI numarası 15 haneden oluşuyor. Yurt dışından getirilen telefonların kaydının yapılması zorunlu. IMEI kaydı, e-devlet üzerinden yapılıyor. Bu işlemin Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 120 gün içinde yapılması bekleniyor. E-devlet öncesinde IMEI harcını yatırmış olmanız gerekiyor. Bu bedel 618.65 TL olarak belirlenmiş.

Kaynak: Derleme