Trafik sıkışıklığı endeksi açıklandı: İstanbul altıncı sırada

İstanbul'da trafik bildiğiniz gibi.

Last Updated on 8 Haziran 2019 by Yaşar Çelik

TomTom tarafından yapılan araştırmada İstanbul trafik yoğunluğunun en fazla olduğu şehirler sıralamasında altıncı oldu. Yoğunluğun en fazla olduğu şehir ise Mumbai.

Navigasyon teknolojisi şirketi TomTom tarafından 56 ülkedeki 403 kentte yapılan araştırmada, İstanbul’daki trafik sıkışıklığı düzeyi 2018 yılında yüzde 53 olarak kaydedildi. İstanbul, sekiz yıldır açıklanan TomTom Trafik Endeksi’nde 2017 senesinde yüzde 59’luk seviyeyle beşinci sıradaydı.

DW(Deutche Welle)’nin internet sayfasına taşıdığı araştırma sonucuna göre İstanbul’da 2018’de trafiğin en yoğun olduğu zaman dilimi cuma akşamları saat 18.00 ile 19.00 arası.

TRAFİK ÖMRÜMÜZDEN ÖMÜR GÖTÜRÜYOR

Dünya çapında yapılan trafik endeksi sonucu yaşam süremizin trafikte nasıl heba edildiği gerçeğini de ortaya koyuyor. Buna göre, İstanbul‘da sabahları trafiğin en sıkışık olduğu bir saatlik dilimde trafik sıkışıklığının olmadığı saatlerde 30 dakikada gidilecek bir yolun 54 dakikada alındığı görülüyor. Trafiğin akşamları en sıkışık olduğu saat diliminde ise normalde 30 dakikada alınacak bir yolun 64 dakikada kat edildiği anlaşılıyor.

Araştırmanın bir başka ilginç sonucu ise, trafik sıkışıklığının zirve yaptığı saatlerden kaçınılarak zamandan en fazla tasarruf edilebilecek kentin ise İstanbul olduğu.

Hollanda merkezli şirketin açıkladığı trafik sıkışıklığı yüzdeleri, sürücülerin tüm yıl boyunca direksiyon başında geçirdikleri ekstra süre hesaplanarak belirlenmiş.

BURSA TRAFİĞİ RAHATLAMIŞ GÖRÜNÜYOR

2018 endeksinde Türkiye‘den İstanbul dışında dokuz kent daha var. Türkiye’den listeye giren kentlerin tamamında trafik sıkışıklığı bir önceki yıla kıyasla azalmış. En büyük gelişim ise Bursa’da görülüyor. Bursa 68’inci basamaktan 160’ncı sıraya gerilemiş görünüyor. Listede yer alan diğer kentlerde durum şöyle:

• Ankara 55’inci sıradan 86’ıncı sıraya gerilemiş
• İzmir 67’inci sıradan 99’uncu sıraya gerilemiş
• Antalya 156’ıncı sırada yer alıyor

Trafiğin en yoğun olduğu ilk beş kent ise şöyle: Mumbai(Hindistan), Bogota(Kolombiya), Lima(Peru), Yeni Delhi(Hindistan), Moskova (Rusya).