Otellerin, Airbnb deneyiminden öğrenebilecekleri 8 husus

Otellerin Airbnb'den öğrenecekleri var.
Otellerin Airbnb'den öğrenecekleri var.

Last Updated on 7 Haziran 2019 by Yaşar Çelik

Airbnb uygulaması ile Oteller arasında bitip tükenmeyen bir mücadele olduğu açık. Her yıl artan sayıda seyahat sever tüm hukuki engellemelere rağmen Airbnb’yi tercih ediyor. Peki neden? Yasaklama yolunu seçmeden önce bunun nedenine bakıp Otelcilik hizmeti başka nasıl verilebilir diye düşünmenin kime ne zararı olur ki?

Teknolojik gelişme beraberinde iş yapma biçimlerinde çeşitliliği de getirdi. Airbnb uygulaması da konaklama alanındaki seçeneklerden biri haline geldi. Uygulamanın kullanımda olduğu ülkeler yasal önlemlerle Airbnb kullanıcılarını şimdilik zorlasa da geleceğin ne getireceği henüz belli değil… Burada sorulması gereken soru şu, “İnsanlar neden otele gitmek yerine Airbnb’den ev kiralamayı tercih ediyorlar?” Sorunun nasıl yanıtlanacağı ya da göz ardı edilmesi durumunda otelcilik sektörünün geleceğine nasıl bir etkisi olacağı bundan sonraki adımların yönünü belirleyecek.

Hospitalitynet’ten Kacey Bradley, Airbnb deneyiminde otelcilik sektörüne ışık tutacak 8 konuyu gündeme getirmiş. Bir anlamda sorunu kapsayıp aşma önerileri de diyebiliriz bunlara. Bardağın dolu tarafından bakıp kulak verelim:

Ev konforunda tatil mümkün
Ev konforunda tatil mümkün

HER DAİM ŞEFFAF OLUN

Oteller hizmete sundukları ürünler konusunda her zaman şeffaf olmuşlardır. Otel bünyesindeki spor salonları, restoranlar ve konukların ilgisini çekecek diğer olanaklar otellerin tanıtımı için hazırladıkları ve sitesinde ayrıntıları ile anlatılmıştır. Kusursuz bir dünya vaat ederler. Airbnb’deki şeffaflık ise yukarıda söz edilenden farklı niteliklere sahiptir. Airbnb’de evlerini ya da odalarını kiraya vermeye istekli mekân sahipleri sundukları hizmete dair ayrıntıları ile açıklamalarda bulunurlar. Öyle ki evde çalışmayan aletlere, bozuk olan elektronik araç gerece kadar her şeyi ayrıntıları ile anlatırlar. Bu üsluptaki samimiyet ve sahicilik konaklama için yer arayan misafirleri etkiler.

Otelcilik hizmeti veren firmalar konaklama mekânında neyin yolunda gitmediği ve buna dair kullanıcı deneyimlerini web sitelerinde yayımlamaktan çekinmez ve bu eksikliklerin nasıl giderildiğine dair bilgileri de yine aynı platformda paylaşırlarsa sundukları hizmetin sahiciliği artar. Oteli tercih edecek olan yeni misafirler de bu deneyimleri okuyup tercihlerini belirlerken samimiyet karinesini dikkate alma imkânı bulurlar.

Potansiyel misafirler söz konusu işletmede insani ilişkilerinin doğru yürütüldüğü, yanlışlardan ders çıkarıldığı ve hizmetin iyileştirilmesi için gerekli çabanın gösterildiği duygusunu bu deneyimle yaşayabilir ve tercihlerini ona göre belirlerler.

Konuklarınıza görüşlerini sorun
Konuklarınıza görüşlerini sorun

KONUKLARIN GÖRÜŞLERİNİ BELİRTEBİLECEKLERİ BASİT SİSTEMLER KURUN

Airbnb aplikasyonu 2017’de, 420 bin kez indirilmiş. Bu rakam her yıl artıyor, 2028’de aplikasyonun indirilme sayısının 1 milyarı bulması bekleniyor. Bu aplikasyonların indirilme nedenlerinin başında misafirlerin kaldıkları yer ile ilgili yorumlarını kolaylıkla yapabiliyor olmaları. İstedikleri yerden istedikleri an uygulama eliyle yorum bırakabiliyorlar. Sadece bir kez kaldıkları otelin uygulamasını indirmek istemeyebilirler. Öyleyse ne yapmalı?
Oteller bu sistemle rekabet edebilmek için resepsiyonda konuk anketleri doldurtabilirler. Bunu yaparken dikkat edilecek husus soruların evet-hayır biçiminde yorumlanacak nitelikte olması ve check-out işlemi esnasında gerçekleştirilebilecek kısalıkta hazırlanması.

HER ZİYARETİ KİŞİSELLEŞTİRİN

Otelinizin web sitesinde konukların neden seyahat ettiklerini anlatabilecekleri alanlar açın. Böylece onlara değer verdiğiniz hissini güçlendirebilirsiniz. Onların deneyimleri size de yol gösterici olacaktır. Onlara küçük hediye çantaları hazırlayabilirsiniz, nasıl mı?

• Plaj çantaları: Otelinizin plajını kullanacak olan misafirleriniz için güneş kremi ve su şişelerinden oluşan küçük aile çantaları hazırlayabilirsiniz.
• Evlilik hediyesi: Evli çiftlere bir şişe şarapla mutluluklarını tebrik ettiğiniz veya yıldönümlerini kutladığınız mesajını verebilirsiniz.
• Aile çantaları: Çocuklu aileler için minikleri de düşündüğünüze dair boyama kitapları olan çantalar hazırlayabilirsiniz. Çocuklar buna bayılacaktır.

Otelinize gelen misafirlerinizin ne amaçla geldiklerini önemseyin ve buna yönelik küçük sürprizler hazırlayın. Bu kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlayacaktır.

KENDİNİZİ GÜNCELLEMENİN YOLLARINI ARAYIN

Airbnb kullanıcıları sistemde bulunan mülklerde yapılan yenilemeleri hızlıca listeleme olanağına sahip. Bu da bu platformun tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor. Örneğin bu platformda hizmete sunulan mülk 1970 yılında inşa edilmiş olabilir ancak içinde yapılan yenilikler sisteme girilmiş olduğundan renovasyon faktörü tercih olasılığını arttıracaktır.

Siz de otelinizde küçük değişiklikler yapmaktan çekinmeyin. Zemin kaplamasında değişime gidebilirsiniz örneğin, ya da odaları yeni aydınlatma teknikleri ile donatabilirsiniz.

Sıcak etkileşim önemli
Sıcak etkileşim önemli

MİSAFİRPERVERLİĞİ İNSANCILLIKLA DENGELEYİN

Airbnb’de her şey çevirimiçi yapılıyor ancak bu mekanik etkinlik misafir konaklama yerine ulaştığında insancıl yaklaşım ile dengeleniyor. Konuklar, çoğu zaman ev sahibi ile tanışıp konaklama süresince iletişimi sürdürürler.

Böylece çok daha kişisel bir deneyimin yolu açılır. Bu sıcak atmosfer otellere nasıl getirilebilir? Otel teknolojisinde yeni atılımlar yaparken personeli de bunun dışında bırakmayın. Konuk ile iletişim konusunda düzenli eğitimler verilebilir. Resepsiyon görevlilerini tablet ya da bilgisayar ile değiştirmeyi düşünmeyin. Müşterinin ilk karşılaşacağı yüz onlar olacaktır. Yemek zamanlarında konukların taleplerini dinleyecek kişileri hazır bulundurun ve görevli müdür bu vakitlerde mutlaka etrafta olsun.

Otel çalışanları ile daha çok temas konukların evlerinde oldukları hissini yaşamalarını sağlar.

Her odaya bir kütüphane
Her odaya bir kütüphane

BİR OTEL DEĞİL EV ORTAMI YARATIN

İnsani etkileşimin önüne geçen otel odaları yerine insanla temasın yoğun olduğu ev ortamının tercih ediliyor olmasının bir nedeni olmalı.

Otelinizi kalınacak bir yerden dinlenilecek bir yere ve ev ortamı rahatlığı ile konaklanabilecek bir mekâna çevirmenin bir diğer yolu da kütüphane imkânı sunmak. Böylece konuklarınız ayaklarını uzatıp kitaplarını okurken ev sıcaklığını da yaşayabilme imkanı bulacaklardır.

Öte yandan gece atıştırmaları için açık bir mekân bulundurmak hem sosyalleşmeyi hem de evin konforunu otelinize taşıyacaktır.

FOTOĞRAF ÖNEMLİ

Airbnb kullanıcıları fotoğraflar arasında gezinmeyi seviyorlar. Kalacakları yere dair her açıdan çekilmiş fotoğraflar arasında geziniyor olmaktan mutlular. Otelinizin web sayfasında odalara ve sunduğunuz hizmetlere dair yüksek kaliteli fotoğraflar bulundurun. Her detayı gösteriyor olmalarına da özen gösterin.

İyi bir dinleyici olun
İyi bir dinleyici olun

İYİ BİR DİNLEYİCİ OLUN

İnsanlar onları dinlemenizi ister. Konuklarınız söylediklerinin duyulduğundan emin olmak isterler. Onları dinleyin, deneyimlerini ve önerilerini ciddiye alın. Bu deneyim sizin ve işletmenizin uzun ömürlü bir iş yaşamı olmasını sağlayacaktır.

Olumsuz yorumlardan korkmayın, onların bilinmesinden de çekinmeyin zira bu deneyim sunduğunuz hizmetin iyileşmesi için önemli bir adım olacaktır. Konuklarınızla kuracağınız sahici iletişimin başarınıza ve bilinirliğinize nasıl katkı sunacağına siz bile şaşıracaksınız. Eleştiriden korkmayın!